Voorzitter van Ha & Ie Douwe Blom, directeur van Museum Dr8888 Nieske Ketelaar, wethouder van Smallingerland Robert Bakker en bestuurslid van Smelne´s Erfskip Lolke Schurer. Bekijk ook het ActiefPlus-filmpje met je app.
Voorzitter van Ha & Ie Douwe Blom, directeur van Museum Dr8888 Nieske Ketelaar, wethouder van Smallingerland Robert Bakker en bestuurslid van Smelne´s Erfskip Lolke Schurer. Bekijk ook het ActiefPlus-filmpje met je app. Foto: Actief Media.

Ondernemersvereniging Ha & Ie Drachten 100 jaar

Algemeen

DRACHTEN - Ondernemersvereniging Ha & Ie uit Drachten bestaat 100 jaar. Gisteren was de aftrap van een jubileumjaar waarbij er volop aandacht zal zijn voor het Drachtster ondernemerschap en het winkelend publiek.

´s Middags was er een besloten bijeenkomst met afgevaardigden van het Ha & Ie-bestuur, het gemeentebestuur en het bestuur van Smelne´s Erfskip. Deze laatste plaatste het Drachtster ondernemerschap in historisch perspectief. Gisterenavond was er een bijeenkomst voor alle ondernemers uit Drachten.
Lolke Schurer van Smelne´s Erfskip hield een lezing waarin hij de economische ontwikkeling schetste van eind 1600 tot nu. Hij vertelde hoe economische groei leidde tot brandstoftekort in Zuid-Holland en dat de oplossing gezocht werd in het besluit om in het noorden turf te gaan winnen.

Schurer toonde een kaart uit 1700 waarop Drachten nog niet bestond, maar wel twee kleine dorpjes met ieder een begraafplaats: Noord-Drachten en Zuid-Drachten. Schurer vertelde hoe ten oosten van deze twee plaatsjes begonnen werd met het winnen van turf en dat daarvoor ook de Drachtster vaart gegraven werd. Deze nieuwe vaart kruiste de weg tussen Noord-Drachten en Zuid-Drachten en op die plek kwam een brug. Rondom deze brug vestigden zich allerlei industrie, fabriekjes en middenstand. Het Drachtster centrum ontstond. Waar ooit de brug was, is nu het carillon.

Toen rond 1850 de steenkool opkwam werd de turfwinning onbelangrijk. Er was geen werk meer en het Drachtster ondernemersklimaat verslechterde. De overheid stimuleerde dat de petgaten werden dichtgegooid zodat het gebied geschikt werd voor boerenbedrijven.

Na de Eerste Wereldoorlog ontstond er behoefte aan saamhorigheid in de samenleving. Allerlei verenigingen werden opgericht, ook de ondernemersvereniging Ha & Ie. De oprichtingsvergadering was in 1920 in café-restaurant De Phoenix. "We moeten kansen creëren", zeiden de ondernemers en het gemeentebestuur tegen elkaar. "Het grappige is, dat dit vandaag de dag ook actueel is," beseft voorzitter van Ha & Ie Douwe Blom.

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 9 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 11 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34