Eben Haëzer Ureterp en De Finne Aldeboarn Fryske damkampioenen

Algemeen

URETERP - Op 15 januari. zijn de wedstrijden om het Damkampioenschap Fryslân 2020 gespeeld in Ureterp. Zowel bij de welpen (groep 5/6) als bij de pupillen (groep 7/8) was een duidelijke winnaar.

Onder grote belangstelling werden spannende wedstrijden gespeeld. Het valt op dat er goede uitslagen zijn van de basisscholen waar meer aandacht voor het dammen is. In plaatsen als Ureterp, Rinsumageast en Aldeboarn wordt op school door ouders en leden van de plaatselijke damclub geoefend. Wellicht een aansporing om dit op meer plaatsen te doen, want het aantal opgaven neemt ieder jaar af.

Bij de welpen met 7 teams ging de titel naar GBS Eben Haëzer 1 uit Ureterp, die ongeslagen kampioen werd. Met maar liefst 32 bordpunten in vijf wedstrijden waren zij de terechte kampioen. Op de tweede plaats kwam CBS De Tarissing 1 uit Rinsumageast met acht punten en op de derde plaats SWS De Leister Igge 1 uit Opeinde met 6 punten.

Bij de pupillen waren elf teams die om de titel streden. Uit Aldeboarn deden twee scholen mee en uit Aldeboarn Alyne Goerres die onlangs deelnam aan het Europees kampioenschap sneldammen in Litouwen.

Ook bij de pupillen een terechte kampioen, want CBS De Finne uit Aldeboarn werd ongeslagen kampioen met 10 punten uit vijf wedstrijden en maar liefst 34 bordpunten. Daarna kwamen drie scholen met zeven punten die om de tweede en derde plaats streden. De computer besliste, dat CBS De Tarissing 1 uit Rinsumageast op de tweede plaats kwam en OBS De Lytse Terp 1 uit Minnertsga op de derde plaats. GBS Eben Haëzer 1 uit Oerterp werd hier vierde.

Bij de welpen kunnen alle deelnemende teams en bij de pupillen de eerste negen teams meedoen met de halve finales van Nederland die op 18 april worden gespeeld.

Er werd afscheid genomen van Joop de Vries uit Drachten die tien jaar de leiding en organisatie heeft gedaan. Iedereen ging met een mooie herinneringsmedaille naar huis.

De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 6 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 7 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 9 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 10 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 11 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 23 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30