Elly en Paul de Klein in hun nieuwe loods in Buitenpost. De ruimte van 1100 vierkante meter wordt verwarmd met gemiddeld 8 kilowatt.
Elly en Paul de Klein in hun nieuwe loods in Buitenpost. De ruimte van 1100 vierkante meter wordt verwarmd met gemiddeld 8 kilowatt. Foto: Actief Media

Bouwgroep F.A.S. BV verhuist naar Buitenpost

Algemeen Zakelijk

"Wij bouwen stallen en huizen met onze eigen bouwelementen: goed geïsoleerd"

BUITENPOST - Bouwgroep F.A.S. BV vestigde zich deze zomer in Buitenpost. De loods in Surhuisterveen werd te klein nu F.A.S. zijn super-geïsoleerde prefab bouwelementen zelf produceert. "We bouwden een nieuwe loods van 1100 vierkante meter op het industrieterrein. We hebben nu volop werkruimte en uitbreidingsmogelijkheden voor het voorbereiden van de stallen die wij maken", zegt eigenaar Paul de Klein uit Augustinusga.

F.A.S. is klaar voor de toekomst. "Onze prefab-elementen voor stallen, ooit ontworpen voor de bio-industrie, zijn doorontwikkeld voor woningbouw. Onze loods laat zien dat deze geïsoleerde stal-elementen ook geschikt zijn voor het bouwen van zeer energiezuinige bedrijfsloodsen."

Paul en Elly de Klein en hun medewerkers maken al sinds 1996 stallen. "Nadat een boer de milieuvergunningen heeft verkregen voor een nieuwe stal, komen wij op locatie en denken mee over de mogelijkheden. We maken de bouwtekeningen, begeleiden de bouwaanvraag en het brandveiligheidsrapport, doen de voorbereidende werkzaamheden in onze werkplaats en bouwen de stal. De bouw verzorgen we van A tot Z, van de fundering tot het installeren van het warmtesysteem. We werken zoveel mogelijk met eigen mensen en waar nodig met onderaannemers."

Met name vanuit ondernemers in de bio-industrie ontstond zo'n vijftien jaar geleden de vraag naar goed geïsoleerde stallen. "Zo begon ik met de ontwikkeling van isolerende panelen die toch niet veel duurder waren dan de traditioneel gebruikte betonnen elementen", vertelt Paul. "In 2010 kreeg ik patent op ons eigen product."

In eerste instantie lieten Paul en Elly de Klein de door hen ontwikkelde bouwelementen elders produceren, maar sinds 2014 doen ze het zelf. "Onze elementen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn brandwerend. Ze hebben een gladde, vuilafstotende, kunststof binnenbekleding. De binnenbekleding is wit, wat de stallen een frisse, lichte uitstraling geeft. De buitenbekleding is betongrijs. De spanten staan aan de buitenkant en worden zo gemonteerd dat er geen koudebrug ontstaat. We vullen ze op met EPS. Het voordeel van EPS is dat de isolatiewaarde in de loop der tijd niet achteruit gaat en dat het volledig recyclebaar is."

De speciale dakramen die Bouwgroep F.A.S. in zijn stallen plaatst, zijn ook van eigen ontwerp. "Ze zijn zo ontworpen dat via het dak geen warmte kan ontsnappen", zegt Paul. "Onze daken hebben zo een isolatiewaarde van RC 5,2 en de wanden hebben zelfs een warmteweerstand van RC 6,2."

Demowoning

Paul de Klein is enthousiast: "De stalpanelen en geïsoleerde dakramen leveren mijn opdrachtgevers besparingen in het energiegebruik op tot wel 66 %." De volgende stap was logisch. Paul gebruikte zijn materiaalkennis, creativiteit en technisch inzicht om de panelen door te ontwikkelen voor woningbouw. "Wij maken nu systeemwanden met een isolatiewaarde van RC 10. In Buitenpost staat onze demowoning."

"Bezoek de demowoning op de Lege Seis 19A
in Buitenpost"

Warmtevoorziening

Niemand heeft iets aan een goed geïsoleerde stal of woning als het gebruikte warmtesysteem daar niet efficiënt op aansluit. "Welk systeem het beste is, hangt af van de ruimte die je wilt verwarmen. Hier in mijn eigen loods heb ik bijvoorbeeld vloerverwarming, twee warmtepompen en zonnepanelen gebruikt. Ik houd 1100 vierkante meter werkruimte op 21 graden met een gemiddeld energieverbruik van 8 kilowatt. Een warmtepomp heeft 24 kilowatt vermogen. Voor onze demowoning heb je zoveel kilowatt niet nodig en kun je beter infraroodradiatoren gebruiken om geen energie verloren te laten gaan. Voor een stal in de bio-industrie zijn twee warmtepompen te weinig en sluiten we vier warmtepompen aan op heaters die functioneren met lucht van 50 graden. Dit systeem is een investering die zich kan terugverdienen in 3,5 jaar!"

Nieuw kantoor

De nieuwe loods aan de Newtonstraat 9 in Buitenpost heeft een aangebouwd kantoor. De inrichting daarvan is bijna gereed. "Zodra we alles op orde hebben, organiseren we een open dag." Belangstellenden - zowel particulieren als bouwondernemers - die meer willen weten over de stallen of woningen van F.A.S Bouwgroep kunnen contact opnemen en een afspraak maken.

F.A.S. Bouwbedrijf | Newtonstraat 9, Buitenpost | info@fas-bouw.nl | 0512-352063 | 06 -46074121 | www.fasbouw.nl |

 

 

 

 

Hier is dezelfde stal opgeleverd. Hij heeft een isolatiewaarde van RC 5 tot RC 6.
Een stal van F.A.S. Bouwgroep in aanbouw.
De twee-onder-een-kap demowoning op de Lege Seis 19A in Buitenpost heeft een isolatiewaarde van RC 10.
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 18 uur geleden
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 19 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 20 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 21 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 22 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 22 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 23 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen gisteren
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen gisteren
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29