"Onze architect vergroot uw woonplezier"

Algemeen Zakelijk

Bètha architecten in Burgum stopt veel ervaring in een ambachtelijke werkwijze

BURGUM - Bètha architecten in Burgum bestaat vijf jaar. Gestart in Hurdegaryp is het architectenbureau nu gevestigd aan de Lageweg 51 in Burgum. Twee door de wol geverfde architect/eigenaren vertellen waarom iedereen die gaat bouwen of verbouwen beter een architect kan raadplegen.

Even voorstellen...

Bètha architecten heeft drie medewerkers: Peter Hoeksma, eigenaar en bouwkundige met sterke communicatie vaardigheden; Gerrie de Bruin, eigenaar en architect met creativiteit en inlevingsvermogen; Ype Ruiter, werknemer en bouwkundig tekenaar. Hun overeenkomsten: ze zijn alle drie jarenlang werknemer geweest bij architectenbureau Abe Bonnema in Hurdegaryp. Hun verschillen? Ze hebben alle drie een andere expertise in het vakgebied. In het dagelijks werk vullen ze elkaar dan ook perfect aan.

De onderneming vatten ze samen als: "Bètha architecten in Burgum is een klein bureau met drie medewerkers. Wij schakelen heel gemakkelijk tussen kleine en grote projecten. Wij hebben veel ervaring - Peter was onder andere directievoerder bij de bouw van het Fries museum op het Zaailand in Leeuwarden - en zoeken indien nodig binnen ons netwerk samenwerking."

Wat betekent een architect voor de doorsnee Fries?
Gerrie: "Wij zijn er niet enkel voor grote bouwprojecten of excentrieke woningen. architecten kunnen van nut zijn bij ieder bouwproject. Ook een doodgewone woning wordt mooier, beter, gebruiksvriendelijker en waardevoller als het oog van de meester - in dit geval de architect – er met zijn kennis van zaken naar kijkt. Hij komt met voorstellen en oplossingen waar een ander niet aan denkt."

"En dat hoeft dus niet te betekenen dat het bouwproject duur wordt", zegt Peter. "Misschien is het wel andersom, bijvoorbeeld omdat de architect de zonligging gebruikt, bouwmaterialen benut en de indeling zo aanpast dat er minder leidingen nodig zijn. Je huis is een groot deel van je leven. Je wilt dat esthetisch zo mooi mogelijk hebben, en voor het comfort zo gebruikersvriendelijk mogelijk."

Hoe ziet een traject bij Bètha architecten er uit?
"Het maakt niet uit of je een bouwondernemer bent die op zoek is naar een ontwerp dat geschikt is voor seriebouw of dat je een particulier bent met nieuwbouw- of verbouwplannen: we beginnen met een oriënterend gesprek. Wat wil je, hoe is de lokale situatie, wat is het budget, wat het einddoel?"
Peter. "We wisselen van gedachten. Als Gerrie en ik na dit gesprek kansen zien voor samenwerking, gaan we aan de slag met schetsjes. Ook maken we een globale offerte. Wat zou zoiets ongeveer gaan kosten? Pas daarna geeft een klant ons de opdracht."

"Er volgt een tweede gesprek en dan komt het ontwerp tot stand. De klant ontvangt behalve plattegronden, een aquarel van het te bouwen pand en eventueel een maquette."

Waarom maakt de architect een aquarel bij het ontwerpen?
Gerrie: "Het is belangrijk dat wij met ons hele gevoel betrokken zijn bij een project. Met een schetsje in de computer bereik je dat niet, is mijn mening. Je denkt misschien dat het ontwerp het begin is van een lang proces, maar eigenlijk is het een samenvatting van het geheel. Al in dat eerste ontwerp heeft de architect aan alles gedacht, want alles hangt met alles samen."

Peter: "Daarna maakt Ype de tekeningen om een bouwaanvraag te doen. We vragen de vergunningen aan. We verdedigen de aanvraag bij de Welstandscommissie. Vervolgens maken wij de werktekeningen voor de aannemer, we schuiven aan bij de bouwvergaderingen en houden toezicht op de bouw namens onze opdrachtgever. Pas als hij de sleutel naar te tevredenheid in handen heeft, zijn wij klaar."

Aan welke stijl herkennen wij Bètha architecten?
"Stijl? We hebben geen stijl", zegt Gerrie. "Onze klanten bepalen wat wij ontwerpen. De een wil iets straks en moderns, de ander iets landelijks. De een wil een huis binnen een bepaald budget, de ander veel luxe. Wat voor al onze werken wél geldt, is dat wij letten op details. Daarbij is ons motto: 'een detail is pas goed, als hij niet opvalt'." Peter licht toe: "Alleen dan is het gebouw één geheel."

Betha architecten | Lageweg 50 in Burgum | 06 223 485 39 | www.betha.nl

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 10 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 11 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34