Jonge dragracers uit Drachten stelen de show

Algemeen Sport

DRACHTEN - Het Quartermile Weekend of Champions was afgelopen weekend één van de sportieve hoogtepunten van het dragracespektakel op het Drachtster vliegveld. Cheyenne Visser en Wichard Veldman uit Drachten, de jongste dragracers van Europa, waren twee opvallende deelnemers in de juniorenklasse.

Door Jelle Jeensma

In verschillende auto- en motorklassen kwamen afgelopen weekend teams in actie om op de baan met twee voertuigen tegen elkaar te racen. Er waren deelnemers uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en België. Het Weekend of Champions is een wedstrijdenreeks met internationale allure, maar zoals alle buitenevenementen is Quartermile Dragracing afhankelijk van het weer. Zaterdag gooide de regen roet in het eten, waardoor veel wedstrijden moesten wordt afgelast. Een mooie gelegenheid om met Wolter en Henriëtte Visser te praten over de opmerkelijke prestaties van hun dochter Cheyenne, die net tien jaar is geworden en al een paar jaar meedoet aan de dragraces.

Cheyenne rijdt in haar dragrace-auto JR Dragster in de klasse Junior Drag. Vader Wolter praat met enthousiasme over de sportieve prestaties van zijn dochter. "Cheyenne stond voor het eerst op de wedstrijdbaan toen ze zes jaar was. Ze is kanshebber voor het Nederlands kampioenschap, maar in haar leeftijdsklasse zijn er maar drie deelnemers. Ook racet ze in de Europese jeugdcompetitie, die bestaat uit zes ronden en in het buitenland wordt gehouden. Op Europees niveau is hier de concurrentie groter, met drieëntwintig deelnemers. Met onze camper reizen we naar landen als Duitsland, Frankrijk en Italië om naar de wedstrijden te gaan."

Op haar school in Frieschepalen zijn ze enthousiast over haar sport. Haar klasgenootjes van Daltonschool De Skâns kwamen vorige week zelfs een kijkje nemen op het vliegveld in Drachten, om te zien hoe ze met haar race-auto omgaat. De leerlingen kwamen ook voor de klasgenoot van Cheyenne, de elfjarige Wichard Veldman, die op een motor rijdt in de Junior Drag Bike. Het NOS-Jeugdjournaal besteedde er aandacht aan. De half scale van Cheyenne is de snelste dragrace-auto in haar klasse en kan topsnelheden van meer dan tachtig kilometer halen. Haar JR Dragster rijdt op methanol. "Het is een veilige sport", zegt Wolter Visser. Inmiddels is een nieuwe dragrace-auto aangeschaft voor Cheyenne. "Daar mag ze nog niet in rijden. Dit moderner type half scale moet eerst worden aangepast." Cheyenne vertelt dat ze plezier heeft in haar sport en later in grotere race-auto's wil rijden. Het afgelopen weekend werd ze eerste en Wichard Veldman tweede.

Wolter en Henriëtte Visser zijn verknocht aan dragracen. Ze wonen in de buurt van het Drachtster vliegveld en helpen de organisatie door materiaal te leveren. Met een stand van Redneck Cars Drachten staan ze op het circuit. Henriëtte: "We doen aan merchandising en bieden kleding voor de rijders aan. Dragracen is een ondergeschoven kindje en verdient meer aandacht. De enige geschikte baan in Nederland ligt in Drachten."

Wolter Visser wil Drachten nog beter op de racekaart zetten: "Voor alle kinderen die meedoen aan de Europese competitie stellen wij een beker beschikbaar. Daarmee helpen we ook de organisaties. Ook proberen we Drachten op de agenda te krijgen voor de Europese competitie bij de Junior Drag Bike."

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 10 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 11 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34