Dementie kan voorkomen bij beide ouders

Algemeen

BARTLEHIEM - Oeds Visser is zorgondernemer in de Herbergier in Bartlehiem. Hij weet als geen ander wat dementie betekent. Met ontroerende, rake en informatieve verhalen vertelt hij over lief en leed.

Verdieping en
meerwaarde

Dementie kan voorkomen bij beide ouders. Een dochter vertelt erover.

Het is een heftig proces. Zeker ook, nu het met mijn moeder dezelfde kant op gaat als met mijn vader. Naast de ziekte van Parkinson zien we kenmerken van vergeetachtigheid. Die worden steeds intensiever. Regelmatig vraag ik me af hoe lang dat nog goed gaat. Kan ze nog wel thuis blijven? Zij gaat nu twee dagen per week naar de zorgboerderij waar ook mijn vader is geweest. De geschiedenis herhaalt zich. Ik zit er met mijn neus bovenop. Daar steiger ik op het moment regelmatig van. Ik wil dat eigenlijk helemaal niet. Ik wil niet nog een keer dat traject in. Dat vind ik heel moeilijk.

Ik weet dat mijn vader op een goede plek zit. Er wordt goed voor hem gezorgd. In dat opzicht hoef ik me niet meer zorgen om hem te maken. Ik maak me meer zorgen om mijn moeder. Dat speelt daar op dit moment extra bovenop. Dat is best heftig. Ik merk dat ze erg op mij leunt. Op zich ben ik wel heel blij, we hebben een goede band en ik kan met haar lachen en huilen.

Het klinkt misschien gek, maar wat ik nu meemaak geeft een verdieping in de relatie met mijn ouders, ondanks de zware en moeilijke omstandigheden. Mijn vader was altijd een dominante man. Door de hele veranderende situatie kan ik er nu zomaar voor hem zijn. Hij accepteert dat en geeft me dan een blije glimlach. Gewoon als hij me binnen ziet komen. Het contact heeft een pure basis gekregen. Er zit in die zin niks meer tussen. Dat die ene laag weg is, maakt dat ik anders met hem omga.

Ook bij de zorg voor mijn moeder ben ik intensief betrokken. Het geeft meerwaarde aan de relatie. Daardoor krijg ik de energie om het vol te houden. Het is niet alleen maar dat ik leeg getrokken wordt. Dat kan natuurlijk ook. Dat ik het gevoel heb dat ze me aan alle kanten leeg zuigt. Ik vind het gezellig bij haar te zijn, samen dingen te doen en het samen over dingen te hebben. We hebben genietmomentjes. Soms haal ik lekker even een visje voor tussen de middag. Dan is het gewoon oké.

Als dochter ga ik er de meeste keren heel verstandelijk mee om. En bij momenten komt het emotioneel dan weer even heel hard naar binnen. Je kiest dit niet en we hadden dit nooit gedacht. En toch. We roeien met de riemen die we hebben en we proberen er met elkaar uit te komen.

Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 3 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 5 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 6 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 8 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 20 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen gisteren
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00