Tsjerkepaad organiseert kleasterrûntsjes

Algemeen

FRIESLAND - Tsjerkepaad organiseert deze zomer vier Kleasterrûntsjes: wandel- en fietstochten langs kerken en plaatsen waar kloosters hebben gestaan. Het eerste rondje vond half juli plaats in Leeuwarden. De anderen worden georganiseerd vanaf de tweede helft van augustus. De 'rûntsjes' sluiten aan bij het jaarthema van Tsjerkepaad: Rome en de Reformatie.

De inloop is iedere keer vanaf 9.30 uur. Om 10.00 uur wordt gestart met een korte viering. Daarna is er een gezamenlijke wandeling van ongeveer vijftien kilometer of een individuele fietstocht van 25 tot 40 kilometer. De deelnemers ontvangen informatie over de route en kloosters. De kosten van alle Kleasterrûntsjes bedragen vijf euro per persoon. Graag zelf een lunchpakket meenemen.

De kloosters waren
maatschappelijk en
cultureel van belang

Voor de wandeltocht geldt een maximum van vijftig deelnemers. Opgave voor zowel de wandeltocht als de fietstocht tot uiterlijk drie dagen van tevoren via kleasterpaad@gmail.com.

De organisatie hoopt dat de deelnemers deze zomer genieten van de rust die uitgaat van de kerken en het landschap. Ook willen zij aandacht geven aan de kloosters die veel hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van het maatschappelijk, cultureel en geestelijk leven in Fryslân.

Gerkesklooster/Burum

Op 19 augustus is de inloop vanaf 9.30 uur in de kerk van Gerkesklooster, waar dit jaar een kloostermuseum is geopend. In het kerkgebouw is nog de eerdere brouwerij van het afgebroken klooster te zien. Bij Burum stond een vrouwenklooster met de naam

Galilea. De stenen van het klooster zijn later gebruikt bij de versterking van de schans van Munnekezijl. De fietstocht leidt onder andere naar Kollum.
Het is een misschien voor velen minder bekende, maar prachtige omgeving, waar deze keer de wandel- en fietstocht wordt gemaakt. Opgave tot woensdag 16 augustus via kleasterpaad@gmail.com.

Metslawier

Op 26 augustus is de inloop vanaf 9.30 uur in de Dorpskerk van Metslawier. Metslawier is een karakteristieke plaats met een beschermd dorpsgezicht. De deelnemers bezoeken in de omgeving een paar mooie, oude terpdorpen en gaan langs de plek waar het eerdere klooster Sion bij Niawier heeft gestaan. De boerderij die er nu staat, is gebouwd met de stenen van het klooster.

Verder gaat de groep langs de plaats van het eerdere klooster Weerd bij Morra. De fietstocht leidt aansluitend naar Ee en Anjum. Opgave tot woensdag 23 augustus via kleasterpaad@gmail.com.

Bolsward

Op 9 september is de inloop vanaf 9.30 uur in de Doopsgezinde kerk van Bolsward. Er wordt onder andere een bezoek gebracht aan het Titus Brandsma Museum en de plaats waar het eerdere klooster Bloemkamp stond. Misschien dat een gedeelte van de wandelroute met de bus wordt afgelegd. De fietstocht leidt door diverse dorpen, zoals Witmarsum en Pingjum. In dit laatste dorp heeft Menno Simons gewoond. Opgave tot woensdag 6 september via kleasterpaad@gmail.com

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 10 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 11 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34