Ruim één op de drie Friezen stookt regelmatig hout

Nieuws

BURGUM - Ruim één op de drie Friezen stookt regelmatig hout; ongeveer tweederde houdt daarbij rekening met de buren en de meeste Friezen hebben geen last van gezondheidsklachten door het stoken van hout. Dat blijkt uit een panelonderzoek van GGD Fryslân in december 2016. 1275 Friezen hebben aan dit onderzoek meegedaan.

36% van de deelnemers aan het onderzoek heeft een houtkachel, pelletkachel of open haard. Die wordt vooral gebruikt als bijverwarming (73%), voor de gezelligheid (74%) en de andere stralingswarmte die de kachel geeft (73%).

Stoken in huis
Van de panelleden met een houtkachel, pelletkachel of open haard houdt 96% rekening met de gezondheid en veiligheid van zichzelf en hun gezin, onder andere door alleen droog en schoon hout te stoken (85%) of speciale pellets voor de pelletkachel te gebruiken.

Zevenenzeventig procent laat jaarlijks de schoorsteen vegen. 32% zegt nooit rekening met de buren te houden. Diegenen die wel rekening houden met hun buren doen dat vooral door droog en schoon hout of pellets te stoken (88%) en door géén geverfd of geïmpregneerd hout of spaanplaten te stoken (62%).

Gezondheidsklachten door het stoken van hout
De meeste panelleden (71%) geven aan geen gezondheidsklachten te hebben door het stoken van hout in hun woonomgeving. Ruim een kwart (27%) van de panelleden geeft aan soms tot vaak gezondheidsklachten te hebben door het stoken. Het gaat vooral om irritaties aan ogen of neus (55%) en om hoesten (51%).

14% van de ouders geeft aan dat ook hun kinderen wel eens gezondheidsklachten hebben door houtrook. Ook bij kinderen gaat het vooral om hoesten (60%) en irritaties aan ogen of neus (58%).

Is houtrook even schadelijk als sigarettenrook?
Hierover zijn de meningen van de panelleden sterk verdeeld: 55% is het hier (helemaal) mee eens en 45% is het er (helemaal) niet mee eens. GGD Fryslân vindt dat deze vergelijking niet zonder meer is te maken: alle rook is ongezond. GGD Fryslân raadt daarom aan bij het verbranden van hout het inademen van schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken.

Meer weten over het stoken van hout en de gezondheidsrisico’s? Kijk dan op onze webpagina: https://www.ggdfryslan.nl/1305/houtrook/

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 17 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 19 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 20 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 20 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 22 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 22 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen gisteren
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34