Afbeelding

Een op de vijf mensen heeft een vorm van chronische pijn

Nieuws

Voor de vergadering werden de nieuwe folders bekeken. Zittend (v.l.n.r.): fysiotherapeut Amarins Wijma, oefentherapeut Hadewyck Appeldoorn, GZ-psycholoog Jolanda Reitsma. Staand (v.l.n.r.): ervaringsdeskundige Roelie Wiersma, revalidatiearts Maikei Siebrecht, ergotherapeut Luciënne van der Meer, huisarts Doeke Keizer, anesthesialoog Rian Plein en fysiotherapeut/psycholoog Paul van Wilgen. Foto: Klaas Rozema

Informatiedag moet het onderwerp onder de aandacht brengen
Een op de vijf mensen heeft een vorm van chronische pijn

DRACHTEN – Op 1 oktober wordt er een informatiedag gehouden over chronische pijn. Het symposium vindt ‘s morgens plaats in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en ‘s middags in de UMCG-dependance voor revalidatie in het Groningse Haren.

Door Marije Blacquière

Eén op de vijf mensen heeft een vorm van chronische pijn, zegt Doeke Keizer, huisarts in Harkema en mede-organisator van de informatiedag. “Dat wit hast net ien. En ek net dat it sa’n tweintich miljard euro op jierbasis kostet.” Maar nog erger: de mensen die het betreft, kunnen vaak geen goede diagnose krijgen en worden van het kastje naar de muur gestuurd. “Sy fiele harren wanhopich, net begrepen.”

Als voormalig arts bij het pijncentrum in Groningen weet Keizer dat het anders kan. “Dêr is in goede gearwurking tusken ferskillende partijen en dat wurket hiel goed.” Hij ontdekte dat die samenwerking ontbrak in de zogenoemde eerstelijnszorg, de zorg die niet door specialisten in ziekenhuizen plaatsvindt maar door bijvoorbeeld huisartsen.

Toen hij huisarts werd in Harkema, startte hij een samenwerking met andere partijen die iets kunnen betekenen als het gaat om pijn: fysiotherapeuten, psychologen en andere specialisten uit ziekenhuis Nij Smellinghe. Sinds een paar jaar kunnen zijn cliënten verschillende afspraken achter elkaar aan hebben met deze verschillende hulpverleners. “It is sels sa dat wy geregeld ferwizings krije fanút de twaddelijnssoarch, de spesjalisten dus, nei ús ta. Dat is meastal oars­om.”
Door het initiatief van Keizer zijn er ook minder verwijzingen naar specialisten nodig. Toch moet er nog veel gebeuren als het gaat om chronische pijn, vindt Keizer. Vooral als het gaat om oplossingen voor de cliënten en om begrip. Volgens de organisatoren van het symposium is pijn “de meest voorkomende en tegelijk de minst begrepen klacht”.

Een informatiedag is daarom erg welkom, vonden de organisatoren: de Stichting Pijn-Hoop, het UMCG Centrum voor Revalidatie, Transcare-pijn, Netwerk Chronische Pijn en ziekenhuis Nij Smellinghe. “Net allinnich om ynformaasje te jaan, mar ek omdat wy graach hearre wolle wat immen mei groa­nyske pine of immen út syn of har omjouwing fynt dat der ferbettere wurde kin yn de soarch hjirfoar”, zegt Keizer.

“Wa’t komme wol, moat der fluch by wêze

De huisarts, woonachtig in Eastermar, is erg betrokken. “It ûnderwerp hat myn hert”, zegt Keizer, die tevens op het onderwerp promoveerde. “Ik hâld my der bot mei dwaande. It is hiel akelich ast lêst hast fan groanyske pine.”

Iedereen is welkom op het symposium, na aanmelding via www.pijnnoordnederland.nl. Op het aanmedlingsformulier kunt u tevens aangeven op welke locatie u het programma wilt volgen en met hoeveel mensen u komt. Inschrijving is op volgorde van aanmelding en het aantal plaatsen is beperkt. Keizer: “Wa’t komme wol, moat der fluch by wêze.”

Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 3 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 4 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 19 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 20 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 21 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 21 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 23 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30