Afbeelding

Springruiter Peter de Vries boft met Dutch Design

Specials

OENTSJERK – Met zijn paard Dutch Design is de jonge springruiter Peter de Vries nog maar een half jaar actief op Z-niveau, maar de resultaten zijn veelbelovend en De Vries valt regelmatig in de prijzen. Hij wil de lat letterlijk en figuurlijk nog een stukje hoger leggen en in de klasse ZZ resultaten neerzetten.

De zeventwintigjarige Peter de Vries woont in de buurt van de accommodatie van PSV Trynwâlden aan de Sanjesreed in Oentsjerk. Hij traint er iedere dag, naast zijn fulltime baan. Veel tijd voor andere zaken is er niet, maar De Vries heeft het er graag voor over. Beïnvloed door zijn ouders kwam hij al jong in aanraking met de paardensport. “Mijn vader Teade had een pony en een paard. Toen ik de pony ging berijden heb ik rijles genomen bij PSV Trynwâlden. Mijn eerste wedstrijd reed ik al in 1998. Vanaf het moment dat ik een E-pony kreeg, werd het springen voor mij steeds competitiever. Het springen ligt mij goed.”

De Vries rijdt nu wedstrijden in de klasse Z, wat staat voor zwaar. De hindernishoogte is hier 1.30 meter, in de klasse zeer zwaar (ZZ) is de maximale hoogte vijf centimeter meer. De Vries rijdt nu tegen professionele ruiters en zal op een hoger niveau op nog meer weerstand stuiten. Dat ziet hij puur als uitdaging. “In mijn eentje zou het echter niet lukken mijn wedstrijdambities waar te maken. Gelukkig gaan mijn vader en zus altijd mee naar wedstrijden. Sponsoren heb ik niet, ik moet mijn hobby zelf bekostigen en het is een dure sport.”

“Aanleg belangrijk voor springpaard"

Springen is een individuele sport, maar zonder goed paard is het onbegonnen werk om tot de top door te dringen. Dutch Design is een geboren springpaard, dat de goede eigenschappen heeft. “Ik heb dit achtjarige paard zelf opgeleid en spring er nu drie jaar mee in de wedstrijden”, zegt De Vries. De resultaten komen niet van de ene op de andere dag.

“Je moet het paard de tijd geven om zich te ontwikkelen. Dutch Design is een groot paard, dat steeds sterker wordt en nog lang meekan, maar het duurt een paar jaar voordat hij op zijn top zit. Ik zorg goed voor het paard en ben zuinig op het dier. Techniek en aanleg zijn belangrijk voor een springpaard, je moet voor deze discipline het geschikte paard hebben. In wedstrijden probeer ik Dutch Design zo goed mogelijk bij de hindernis te brengen, zodat hij optimaal kan springen. Door het parcours vooraf te verkennen kun je inschatten hoeveel galopsprongen het paard moet maken om bij de hindernis te komen.”

Investeren in verenigingscomplex

Peter de Vries is niet het enige lid van PSV Trynwâlden dat in de prijzen valt. “We hebben meer dan driehonderd leden en zijn een grote en actieve vereniging met diverse disciplines”, zegt bestuurslid Kelly van Dijk. PSV Trynwâlden heeft een ruim bemeten accommodatie met drie binnenbakken en een buitenterrein waar ook wedstrijden kunnen worden gehouden. Naast springen kan in Oentsjerk mennen, dressuur, voltige en western worden beoefend. De leden komen uit de wijde omgeving. Ook de naastgelegen zorgboerderijen maken gebruik van de accommodatie. “We draaien volledig op vrijwilligers", vertelt Kelly van Dijk.

Om aantrekkelijk te blijven voor de gebruikers moet regelmatig in het grote verenigingscomplex worden geïnvesteerd. PSV Trynwâlden kan niet stilzitten volgens Kelly van Dijk. “De paardensport wordt steeds professioneler en steeds meer commerciële ondernemers concurreren met verenigingen door mooie accommodaties neer te zetten en ook wedstrijden te organiseren. PSV Trynwâlden moet bij de tijd blijven en goede faciliteiten blijven bieden. We vernieuwen elk jaar, maar vooral grote investeringen kosten geld. We onderzoeken de mogelijkheden om fondsen en subsidies te werven. Ook gemeente Tytsjerksteradiel denkt hierover met ons mee.”

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 17 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 19 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 20 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 20 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 22 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 22 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen gisteren
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34