Afbeelding

Piet de Boer neemt afscheid bij kampioen WTOC

Sport Sport

Scheidsrechter Piet de Boer kijkt of de spelersmuur van WTOC goed staat. Niet helemaal, oordeelt hij, want ‘de muur’ moet een stukje naar achteren. (Foto: Klaas Rozema)

Piet de Boer neemt afscheid bij kampioen WTOC

OUDWOUDE – Uitgerekend bij de club waarbij hij zijn eerste wedstrijd floot, heeft scheidsrechter Piet de Boer uit Drachten na vijfenveertig jaar actief te zijn geweest als scheidsrechter en assistent-scheidsrechter, zijn carrière beëindigd tijdens de wedstrijd WTOC 1 – FC Birdaard 1.

Het was tevens de kampioenswedstrijd voor WTOC dat FC Birdaard met 2-1  versloeg en promoveerde naar de derde klasse. De treffers van WTOC waren van Nyckele Smeding en Taede van der Ploeg.

Piet de Boer is in het jaar 1971 begonnen als scheidsrechter bij de toenmalige Friesche Voetbal Bond en is na zijn start op een gegeven moment beland in de hoogste klasse van het amateurvoetbal in Nederland. Op dat niveau heeft hij jaren prachtige wedstrijden mogen leiden van  grote amateurclubs, zoals IJsselmeervogels, Spakenburg, Katwijk, Urk, Harkemase Boys en Kozakken Boys. Ook heeft hij diverse oefenwedstrijden bij de hogere amateurclubs gefloten, met als tegenstanders onder andere Feyenoord, PSV en Barcelona. Ook een wedstrijd van Cambuur, dat ieder seizoen een wedstrijd in en tegen een regioteam van Kootstertille speelt, is door hem gefloten.
Omdat de KNVB in de jaren dat Piet de Boer op het hoogste amateurniveau actief was, nog werkte met leeftijdsgrenzen, moest De Boer, hoewel nog in de kracht van zijn sportcarrière, op vijftigjarige leeftijd een aantal stappen terug doen. Gelukkig voor hem was het beleid toen wel zo dat je in een bepaalde groep nog wel mocht blijven fluiten en niet zoals voorheen al definitief moest stoppen. Na een poosje te hebben gefloten op een lager niveau, kwam de KNVB met het fenomeen, dat zij met vaste neutrale assistenten wilden werken in de hoogste amateurklassen.  Dit leek Piet ook wel wat en zo belandde hij nu als assistent weer op het niveau alwaar hij jarenlang als scheidsrechter actief was geweest, de toenmalige hoofdklasse,  nu de topklasse en volgend seizoen de derde divisie.

Dit heeft Piet vele jaren met veel plezier gedaan, maar op een gegeven ogenblik kwam het scheidsrechtersbloed  toch weer om de hoek kijken en wilde hij zelf weer arbitreren. Na lang gewikt te hebben is hij toen in de laagste standaardklassen van de KNVB gaan fluiten, van de derde tot en met de vijfde klasse. Nu heeft hij na het bereiken van zijn zeventigste verjaardag in december vorig jaar besloten om na vijfenveertig jaar te stoppen met de arbitrage en mocht hij op 7 mei nog eenmaal voor  supporters en oud-collega’s en het bestuur van de COVS Drachten e.o, waarvan hij erevoorzitter is, laten zien dat hij ondanks zijn leeftijd nog altijd zijn pad schoon veegt. Piet de Boer is en was een voorbeeld voor vele scheidsrechters bij zijn scheidsrechtersvereniging Drachten e.o. en binnen de KNVB en zal vanwege zijn loyaliteit, kwaliteit en persoonlijkheid straks zeker bij vele verenigingen gemist worden.
Ook bestuurlijk binnen scheidsrechtersvereniging Drachten e.o. heeft hij zich zeer verdienstelijk gemaakt. Hij was voorzitter in de jaren 1979 en 1980, en vanaf 1994 tot en met 2006. Hij is in totaal in een onderbroken periode veertien jaar voorzitter geweest, dit is ook mede aanleiding geweest hem te benoemen tot erelid van S.V. Drachten e.o.

Dat hij een echte C.O.V.S.-er is, blijkt ook nu nog steeds, in diverse functies is hij nog steeds aanwezig. Te denken valt aan coach van het spelregelteam, coach/begeleider van het veld- en zaalvoetbalteam. Ook als vraagbaak is hij altijd aanwezig en neemt hij ook de tijd hiervoor.

Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 18 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 20 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 21 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 21 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 23 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 23 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23