Afbeelding

Nieuwe functies, beroepen en scholingsvormen

Nieuws

Een student van de prakijkroute in gesprek met een cliënt van ZuidoostZorg. (Ingezonden foto)

Nieuwe functies, beroepen en scholingsvormen

DRACHTEN – De wereld verandert. Technische bedrijven, de zorg en het onderwijs moeten vlot innoveren om niet achterop te raken. “Als leerlingen afstuderen, hebben ze al verouderde kennis”, schetst Antje Oldenburg, manager HR bij ZuidoostZorg. “Een leven lang leren is onvermijdelijk om mee te doen in het arbeidsproces,” zegt Sara Bohnen, projectleider arbeidscommunicatie bij Philips in Drachten. Beide bedrijven zoeken volop samenwerking met scholen om de veranderingen de baas te blijven.

Door Karoline van den Donker

“ZuidoostZorg steekt samen met de scholen in op leren en werken in de praktijk”, vertelt Antje Oldenburg. “Daarbij moet je niet denken aan de vroegere inservice-opleiding die ooit in de verpleging gebruikelijk was. Dat was een bedrijfsopleiding. Je werkte in een ziekenhuis ter ondersteuning van de arts. Het Friesland College biedt de studenten geen bedrijfsopleiding, maar een beroepsopleiding in de praktijk, bij ZuidOostZorg en andere zorgorganisaties.”

Bij een beroepsopleiding worden studenten breed geschoold. Ze leren-werken niet alleen bij ZuidoostZorg gedurende hun opleiding, maar bij zoveel mogelijk organisaties. Daarnaast volgen ze workshops en verdiepingscursussen. “Daar koppelen ze de praktijk aan de theorie”, aldus Oldenburg.

Voor wie niet thuis is in de wereld van de zorg en het onderwijs, zal het vreemd klinken dat de studenten waar Oldenburg het over heeft niet enkel afkomstig zijn van opleidingen als MBO Verzorging of HBO Verpleging. “We hebben hier studenten van het CIOS, horeca-opleidingen, mensen die een administratieve opleiding volgen, mensen van retail, leerlingen van het VMBO, HBO’ers, W.O.’ers, maar ook mensen die een technische opleiding volgen, vormgevers, applicatiebeheerders en zelfs meubelmakers in opleiding.”
In totaal werken bij ZuidoostZorg honderd studenten. “Allemaal boven de normale personeelsformatie. Doordat ze uit allerlei disciplines komen, leren ze samenwerken en verbreden ze hun visie. Ze hebben echt gelegenheid in de praktijk te kijken hoe het werkt en daar het gesprek over aan te gaan.”

Juist in dat laatste zit de winst voor ZuidoostZorg zelf. “Jonge mensen groeien op in een wereld vol technische mogelijkheden. Hun ideeën zetten onze professionals, die veelal een traditionele opleiding in de jaren tachtig hebben gevolgd, aan het denken. De organisatie blijft er fris van. Bovendien vinden wij het belangrijk dat wie nu een beroepsopleiding volgt de veranderingen in de zorg zelf ziet.”

Technologieën in opkomst
De nieuwe mogelijkheden in de zorg worden vooral ingegeven door moderne technologieën. Het leven kan een stuk aangenamer worden ingericht. De Verpleegkundige hoeft de gordijnen niet dicht te komen doen bij de hoogbejaarde vrouw. Triomfantelijk drukt zij zelf op een knopje naast de deurpost. De gordijnen van haar appartement sluiten zich elektrisch. Ze drukt op het knopje er naast en overal in de woning floept de sfeerverlichting aan.

Werklozen met opleiding
“De wereld verandert snel”, zegt Sara Bohnen van Philips. “Niemand in de maatschappij heeft er iets aan als wij straks werkloze HBO’ers en werkloze W.O.’ers blijken te hebben opgeleid. Willen wij in Nederland blijven meedoen op de wereldmarkt, dan zullen wij mensen moeten hebben met een beroepsopleiding, die aansluit bij de vraag in het bedrijfsleven.”

En dus organiseert Philips al ruim vijftien jaar talloze projecten op scholen. Van demonstraties van de modernste 3D-printers op basisscholen tot gastcolleges op het HBO. “Ik neem dan een hypermoderne 3D-printer mee uit ons bedrijf. De leerlingen kijken hun ogen uit over de mogelijkheden,” zegt ze.
“3D-tekenen leert jeugd van zes jaar vandaag de dag spelenderwijs. Het zijn vaardigheden waar ze niet zonder kunnen”, weet Bohnen.

Nieuwe functies en beroepen
Veel banen in de techniek zijn nog te onbekend bij het publiek, ervaart de projectleider arbeidscommunicatie. “Er zijn vacatures voor functies die voorheen niet bestonden.”

Productielijndesigners bijvoorbeeld. Mensen met een studie Human Technology (tegenwoordig Industrieel Product Ontwerpen)hebben nog onbekende functies in de techniekwereld.

“Philips bijvoorbeeld maakt in Drachten vooral producten op het gebied van ‘personal care’ en ‘healthcare’. Voor ons is het belangrijk dat we die producten steeds vernieuwen, verbeteren voor de gebruikers. Daarvoor hebben we mensen nodig die onderzoeken hoe die producten worden gebruikt en dit kunnen vertalen naar onze productontwikkelaars. In deze teams zitten niet alleen mensen met technische kennis, maar ook mensen met chemische kennis, die alles weten van kunststoffen of van water.”
“Wat gebeurt er met een stofzuiger als je water opzuigt?”, vraagt Sara Bohnen om een praktijkvoorbeeld te geven. “Phillips heeft er belang bij innovatieve ideeën op dit gebied in de praktijk toe te passen.”

Trendwatchers, mensen die kwaliteitstesten maken, mensen die prototypes vervaardigen voor in de de modelshop van het technische bedrijf, hebben allemaal functies die net zo onderhevig zijn aan innovatie als de technische wereld.

Technische bedrijven willen de jeugd overtuigen van de diversiteit in loopbaanmogelijkheden in het Noorden.

Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 18 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 19 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 21 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 21 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 23 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 23 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23