Afbeelding

Gymtoernooi versterkt internationale banden

Sport Sport

Sylvia van der Veen van OBQ/DFS in actie, ze werd derde bij Hope B. (Foto: Klaas Rozema)

Gymtoernooi versterkt internationale banden

BURGUM – Het internationale toernooi Ritmische Gymnastiek in sporthal De Westermar in Burgum, De Fryslân Cup, trok zaterdag honderdvijftien deelnemers en daarmee werd het deelnemersaantal van vorig jaar overtroffen.

Met delegaties uit België, Luxemburg, Duitsland, Polen, Rusland en Nederland was het internationale toernooi, waarmee het seizoen voor de ritmisch gymnasten wordt afgetrapt, uitstekend bezet.
De buitenlandse deelnemers eisten de meeste ereplaatsen voor zich op in de verschillende categorieën. Ook de Nederlandse clubs en de organiserende verenigingen OBQ en DFS (Leeuwarden/Burgum) behaalden goede resultaten. De jongste categorie, de mini’s, manifesteerden zich ook. “Kinderen krijgen hierdoor al op jonge leeftijd hun eerste internationale ervaring”, zegt trainer Sjanie Hellema van OBQ/DFS. Deelnemers geboren in 2007 en jonger deden mee in de mini’s. Sommigen waren nog maar vijf jaar oud.

De gespannen politieke verhoudingen tussen Rusland en Nederland spelen geen rol bij het internationale toernooi waarin de vriendschappen, uitwisselingen en sportieve prestaties voorop staan. “Politiek en sport moet je niet door elkaar halen”, vindt Hellema. In het Nederland-Rusland jaar in 2013 ontstonden de contacten en vaardigden de Russen een delegatie af naar Burgum.

“Dit jaar deden voor het eerst deelnemers uit het Russische Kazan mee. De contacten werden door Sjanie Hellema, die uitmuntend Russisch spreekt, gelegd op een toernooi in Luxemburg. “De Russen gebruikten Nederlandse muziek voor hun oefening.” Er waren veel Russische juryleden meegekomen naar Burgum. De Russische ritmische gymnasten waren van hoog niveau, maar dat geldt ook voor de Belgische clubs. De buitenlandse deelnemers verbleven onder andere in gastgezinnen, zoals in Burgum en Drachten.

OBQ/DFS draait landelijk mee in de top en ook tijdens dit toernooi werden weer veel ereplaatsen behaald. Dat lukte niet bij bij de sterk bezette junioren B, waar twee deelneemsters uit Kazan op de beide hoogste ereplaatsen eindigden. In deze categorie was Jente Bouma van OBZ/DFS zesde, met een puntenachterstand van bijna vijf punten op de winnares. Een zeer verdienstelijke prestatie, want ze werd de beste Nederlandse.

De dertiende plaats voor de veertienjarige Eline Jousma van OBQ/DFS was goed voor de middenmoot. De gymnaste uit Burgum liet in de eerste oefening een knots vallen. “Dat heeft te maken met spanning en concentratie”, analyseerde Sjanie Hellema. De oefening met de hoepel werd expressief, technisch fraai en met uitstraling uitgevoerd. “Vorig seizoen stond ik in de halve finale van het Nederlands kampioenschap, volgend jaar ga ik naar de senioren. Het is moeilijk je te kwalificeren voor het Europese kampioenschap, maar we doen in buitenlandse toernooien veel ervaring op”, zegt Eline Jousma.

De gymlanden zijn aangesloten bij de internationale Gymnastiek Federatie (FIG). “De gymnastische oefeningen van de Russen zijn moeilijker omdat ze meer mogelijkheden hebben en vaker trainen. De kleine gymnastische elementen voor Nederland zijn landelijk aangepast aan ons kunnen”, aldus wedstrijdcoördinator Alida Folkerts uit Goutum.

Belangrijkste uitslagen: OBQ/DFS Senioren A: tweede Emmy Hartog, Mini’s B: tweede Annika Hess, derde Yalena Klijnsma, Senioren C: Nadine Hoitinga, derde. Junioren C: Kristen de Weerd, tweede. Mini’s C, Martha Prins, derde. Hope B, Nijah de Boer, tweede, Sylia van der Veen, derde. Hope C, Femke Leupen, tweede. Girls C: Victoria Safarizadeh, tweede.

Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 18 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 20 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 21 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 21 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 23 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23