Afbeelding

Notaris Dantuma: Schenk voor het te laat is.

Zakelijk Zakelijk

Wachten met het verdelen van uw erfenis tot u er zelf niet meer bent, kan voor de nabestaanden duur uitpakken. Als u slim schenkt voorkomt u dat de fiscus met een deel van uw vermogen aan de haal gaat. Als u als senior en beroep doet op de zorg bent u vele duizenden euro’s kwijt door de zogenaamde eigen bijdrage. Deze kan oplopen tot ruim € 28.000 per jaar als u in een verpleeghuis komt. Nu is er in Den Haag een nieuw voorstel om de omstreden heffing op vermogen aan te pakken. Wie meer heeft aan spaargeld en ander vermogen moet extra belasting gaan betalen. De ouderen moeten sowieso extra gaan betalen,  het kabinet is van plan de oudertoeslag voor gepensioneerden van maximaal € 28.236 schrappen. U kunt deze pijn verzachten door verstandig te schenken.

1. Hoeveel mag ik belastingvrij weggeven? Ouders mogen kinderen elk jaar een bedrag belastingvrij geven, dit jaar € 5.277 per kind. Andere familieleden zoals kleinkinderen, vrienden of buren mag u € 2.111 belastingvrij geven. Dit zijn vrijstellingen per kalenderjaar. Wilt u bijvoorbeeld uw dochter € 10.000,- geven, dan kunt u dit doen door bijvoorbeeld in december van dit jaar € 5.000 te geven en op 1 januari 2016 weer 5.000,-. Uw dochter hoeft dan geen belasting te betalen. Goede doelen kunt u belastingvrij schenken zo veel u wenst. Deze hoeven geen belasting te betalen. Daarnaast zijn schenkingen aan goede doelen fiscaal aftrekbaar.

2. Als ik wat anders dan geld geef is dat dan een schenking? Ja. Alles wat u weggeeft waardoor u zelf armer wordt, is een schenking. Dat kan bijvoorbeeld ook een gouden ring zijn of een schilderij.

3. Moet je aangifte doen van een schenking? Alleen als de schenking hoger is dan het vrijgestelde bedrag moet er aangifte van worden gedaan. Als u dat niet doet kunt u een boete krijgen. Afgelopen jaar is er overigens niet gecontroleerd door de fiscus.

4. Moet een schenking op papier? Nee, de schenking is vormvrij. Wel kan het verstandig zijn om de schenking bij de notaris vast te leggen. Ook kunt u vastleggen dat u de schenking onder bepaalde omstandigheden terug wil hebben, bijvoorbeeld als er ruzie ontstaat of u het geld zelf weer nodig hebt. Ook als u een papieren schenking doet zie hierna onder punt 6 moet deze door de notaris worden opgemaakt.

5. Extra hoge schenking: U mag een eigen kind dat tussen de 18 en 40 jaar is eenmalig € 25.322 schenken. U mag zelfs € 52.752 schenken als uw kind dit gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis, of voor studiekosten. Laat deze schenkingen wel vastleggen. Het kabinet wil het mogelijk maken dat u vanaf 2017 zelf € 100.000,- mag schenken mits dit geld wordt besteed aan de aankoop van een eigen huis. Dit plan moet nog door de 2e kamer worden besproken.

6. Schenken zonder te geven, de papieren schenking: Geef geen geld weg als u het nog nodig hebt! Sommige ouders voelen zich door de kinderen onder druk gezet om te schenken. Hier is wel een oplossing voor. U kunt namelijk ook fiscaal aantrekkelijk schenken zonder het uit te geven. Dit heet een schenking op papier. Door de plannen van het kabinet om nog meer belasting op vermogen te gaan heffen wordt dit nog aantrekkelijker om te doen. De constructie is dat u het geld schenkt en gelijk weer terug leent. Het geld blijft op uw bankrekening staan. Voor een dergelijke schenking moet wel een notariële akte worden opgemaakt.

Vraag om een goed advies voordat u een schenking doet. Door verstandig te schenking kunnen vele duizenden euro’s aan belasting worden bespaard en blijven vervelende gevolgen achterwege. Wij kunnen u hier over adviseren. U kunt ons bellen 0511-463535 of mailen info@notarisdantuma.nl

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 9 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 11 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34