Afbeelding

Deze week schrijfmarathon Amnesty International

Nieuws

Amnesty-leden tonen de bedankposters van personen die geholpen zijn door de schrijfavonden van Amnesty. V.l.n.r.: Aukje Land-Hoekstra, Etje Toonstra, Aafke Koopmans-Hoekstra en Atsje Algra. (Foto: Klaas Rozema)

Deze week schrijfmarathon Amnesty International

GARYP – Op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, houdt Amnesty International de Schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Onder andere in Garyp en Earnewâld.

“Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty”, vertelt Aafke Koopmans van de Amnesty-groep in Garyp. “Miljoenen zijn er geschreven. Met deze brieven werd met succes om vrijlating van gewetensgevangenen gevraagd en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. De brieven gaven tevens hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. De brieven bewezen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.”

Op zaterdag 13 december worden er onder andere in Garyp en Earnewâld brieven geschreven. Van 8.30 uur tot 12.00 uur in Garyp bij Slagerij Pals Wagenaar aan de Inialoane 17. Van 8.30 uur tot 12.00 uur in Eernewâld bij supermarkt COOP aan de Wiidswei 7. En van 13.00 uur tot 17.00 uur in Garyp bij Elzinga Garyp aan de Greate Bourren 32.
Dit jaar wordt de schrijfmarathon onder andere gehouden voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten van Amerika. Hij kreeg 35 jaar gevangenisstraf wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks, zoals videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad.

Schrijven kan helpen

Ook wordt geschreven voor de Saudische blogger Raif Badawi, die tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) werd veroordeeld, terwijl hij niets anders deed dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op vrije meningsuiting.

Vorig jaar

In 2013 kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie. Ook in Nederland werden brieven geschreven. Op 160 verschillende plekken in Nederland werd geschreven voor de vrijlating van gewetensgevangenen. Op het Amnesty-kantoor in Amsterdam schreven ruim zevenhonderd mensen, onder wie vele prominenten, brieven tijdens de 24 uur durende marathon.

Die brieven werden niet voor niets geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij. Zij voerde actie tegen huisuitzettingen en werd veroordeeld omdat ze een aanslag zou hebben beraamd, iets waar geen enkel bewijs voor was. ‘Ik hoorde in de gevangenis dat veel mensen binnen en buiten Cambodja om mijn vrijlating vroegen en dat Amnesty International zich sterk voor mij heeft ingezet.’

Meer in de regio

Er zijn meer acties in de regio. Zo wordt in Garyp op 10 december vanaf 19.30 uur een fakkeltocht gehouden. De start is op het Unicumplein.
En vrijdag 12 december staat Amnesty Burgum vanaf 16.00 uur en zaterdag 13 december vanaf 10.00 uur met petitielijsten in de bibliotheek.
Op zondag 14 december liggen de petitielijsten in de Burgumer kerken.
In Hurdegaryp kan men woensdag 10 december van 15.00 tot 19.00 uur meedoen in MFC ‘It Maskelyn’.
In de Doopsgezinde Kerk in Drachten organiseert Amnesty International Drachten woensdagavond 10 december om 20.15 uur een decemberconcert van gemengd koor Allégresse.

Actueel

Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 3 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 5 uur geleden
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 7 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 8 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 9 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 11 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 2 mei, 17:02