Afbeelding

Een tweede kans voor de helden van de proefdierindustrie

Nieuws

Samen met de Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (SHHH) zoekt dierenasiel Adventure een thuis voor 43 voormalige proefdieren. Rechts op de foto SHHH-bestuurslid Ed Pols. (Foto’s Klaas Rozema)

Een tweede kans voor de helden van de proefdierindustrie

KOOTSTERTILLE – Onder oorverdovend geblaf komen ze aangerend, bijna struikelend over hun poten van enthousiasme. Het is alsof we in een nieuwe versie van Walt Disney’s ‘101 Dalmatiërs’ zijn beland, met ditmaal de flaporen, de korte pootjes en de vertederende kwispelstaartjes van de beagle in de hoofdrol. De werkelijkheid is iets minder zoet: de honden zijn voormalige proefdieren die een nieuw thuis zoeken. “Deze kleine helden van de proefdierindustrie verdienen een tweede kans”, zegt Henri Hageman van dierenpension en -asiel Adventure in Kootstertille.

Door Wies Kooistra

Samen met de Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (SHHH) zoekt Adventure nieuwe baasjes  voor de groep laboratoriumhonden. “Gezonde proefdieren worden namelijk na afloop van een experiment gedood als er geen plaats voor hen is”, vertelt SHHH-bestuurslid Ed Pols. “Onze stichting probeert deze dieren onder te brengen bij particulieren. Behalve laboratoriumdieren herplaatsen we ook honden en katten die vanwege een acute situatie een nieuw thuis nodig hebben.”

Dieren die gebruikt worden als proefdier, zijn speciaal voor dat doel gefokt. Weliswaar neemt het aantal dierproeven jaarlijks af, maar het aantal gefokte dieren nog niet, zegt Pols. “Dat overschot komt ook bij de SHHH terecht.” Honden die zijn gebruikt voor een experiment, mogen daarna met pensioen, vertelt Hageman. “Soms is dat al na een paar maanden, soms na een paar jaar. De jongste hond die we ooit gehad hebben, was een pup van twee maanden. Zulke jonkies worden gebruikt in de laatste testfase van vaccinatiemiddelen. Een entstof mag namelijk pas op de markt worden gebracht als het wettelijk is goedgekeurd en die laatste controle bestaat uit de toepassing van het middel op een nog niet-ingeënte pup.”

De meeste beagles die nu in Kootstertille verblijven zijn rond de zes maanden oud, maar er zitten ook een paar oudere honden tussen. Er is niks mis met deze voormalige proefdieren, benadrukt Hageman. “Ze zijn hartstikke gezond. Het enige dat ze nog moeten leren, is leren omgaan met mensen en andere dieren. Die inprentingsfase in hun vroegste jeugd hebben ze gemist.”

Een aantal laboratorium-beagles heeft al een plekje gevonden bij gastgezinnen van de SHHH; de resterende 43 verblijven tijdelijk in Kootstertille. In Adventure leren de beagles vooral omgang met andere honden, terwijl in een SHHH-gastgezin de nadruk op de alledaagse routine ligt. “Ze moeten niet alleen wennen aan een stofzuiger of het geluid van de televisie, maar moeten ook leren om alleen te zijn”, vertelt Pols. Zelf heeft de Buitenposter door de jaren heen zo’n 120 dieren voor de SHHH opgevangen. “Na een stuk of twintig beagles hebben we nu een cocker spaniel, een leuk beestje dat prima bij onze eigen twee beagles past.”

Gastopvang betekent ook op termijn afscheid nemen. Dat is soms best moeilijk, erkent Pols. “Twee vriendinnen van me huilen elke keer tranen met tuiten als de hond weg gaat. ‘Ik wil de eerste maanden geen nieuwe’, is het dan. Maar voor beiden geldt dat ze binnen twee weken weer een hond hebben, want ja, het kriebelt toch hè? En je weet wat voor goed werk de stichting doet.” In de vijftien jaar van haar bestaan heeft de SHHH zo’n vijfhonderd proefdieren een nieuw thuis kunnen geven.

Het doel is nu op korte termijn een plek te ?vinden voor de laboratorium-beagles. Wie een gezinshond zoekt, maakt met een beagle een perfecte keus, vertelt Hageman. “Een handzaam formaat, sociaal, kan goed overweg met kinderen en katten, en is altijd vrolijk.” ?Lachend: “Voor een beagle geldt: als het maar gezellig is én als er maar voer is!”

De maatschappij zou juist deze voormalige proefdieren een nieuw thuis moeten gunnen, vinden Hageman en Pols. “Wij noemen ze ‘onze kleine helden’, omdat ze gebruikt worden voor medische onderzoeken”, vertelt Hageman. “Die verdienen toch onze dank? Of zoals een vader het zijn kinderen uitlegde: ‘Mijn chemobehandelingen waren mogelijk dankzij proefdieren zoals deze beagles. Ik heb daardoor een tweede kans gekregen; nu wil ik een beagle een tweede kans geven!’”
Nieuwsgierig of een beagle iets voor u is? Neem contact op met Dierenpension en ?dierenasiel Adventure, 0512-355762. Meer informatie: www.dierenpensionadventure.nl en www.shhh.nl.

De beagle is een echte gezinshond: een handzaam formaat, sociaal, kan goed overweg met kinderen en katten, en is altijd vrolijk.

Wie neemt mij mee? Alle laboratorium-beagles verkeren in perfecte gezondheid, socialiseren is het enige dat ze nog moeten leren.

Dierproeven

Volgens de Stichting Informatie Dierproeven werden in 2012 in Nederland 589.056 dierproeven uitgevoerd, voor bijvoorbeeld medicijnontwikkeling en veiligheidstests ten behoeve van voedingsmiddelen en huishoudelijke producten.

Sinds 1997 geldt er in Nederland een verbod op het testen van cosmeticaproducten op dieren (in Europa sinds 2004). Vanwege wettelijke veiligheidsvoorschriften worden de afzonderlijke ingrediënten van cosmeticaproducten nog wel op dieren getest.

Onder de 579.338 Nederlandse proefdieren in 2012 waren 1.645 honden. De helft van de honden werd ingezet voor het ontwikkelen van geneesmiddelen en vaccins, de overige dieren voor onderwijs of onderzoek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 18 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 20 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 21 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 21 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 23 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23