Afbeelding

Tien jaar 8 van Drachten

Sport Sport

Wie loopt met een shirt met opdruk ’Kr8 van Drachten’, loopt voor het goede doel.  (Foto: Klaas Rozema)

Tien jaar 8 van Drachten

De tiende editie van 8 van Drachten vindt plaats op 15 juni. In al die jaren is het aantal deelnemers sterk gestegen: van 320 in 2005 tot nu zo’n 1200.

Er hebben zich nu al zo’n veertig procent meer individuele lopers ingeschreven dan vorig jaar, vertelt organisator Chris Jaasma. Waar dat aan ligt? “De 8 van Drachten is na al die jaren een ‘product’ geworden dat staat voor kwaliteit. Dat trekt mensen.” Ook via social media enthousiasmeren mensen elkaar om mee te doen aan het loopevenement, vermoedt hij. “We hebben bijvoorbeeld een eigen facebooksite.”

Voor de jeugdloop zijn inmiddels al driehonderd schoolkinderen aan­gemeld, een resultaat van het gemeentelijke project ’Jongeren Op Gezond Gewicht’ in Drachten. Bij de bedrijvenloop streeft de organisatie naar vierhonderd deelnemers.

Hoewel het parcours al die tien edities langs dezelfde route voert, is de organisatie niet van plan daar iets aan te wijzigen. “We krijgen altijd de wegen vrij van beide gemeentes waar het parcours door loopt: van Beetsterzwaag naar Drachten. Dat is vrij bijzonder. Met het startpunt, Talant, hebben we een goede samenwerking. En bovendien vindt iedereen het parcours leuk. Mensen kunnen hun tijd vergelijken met een eerder jaar.” De deelnemers lopen het eerste stuk richting het oosten, van Beetsterzwaag naar Olterterp. Vaak een prettig stuk om te lopen, weet Jaasma. “Er is veel bos, dus last van de wind heb je daar weinig. Het is pas het stuk daarna, naar het noorden toe, dat de deelnemers daar wat meer van merken. Maar meestal is het zuidoosten- of zuidwestenwind.”

De voorinschrijving is al gestart via www.8vandrachten.nl. De na-inschrijving op de dag zelf is, anders dan andere jaren, al tussen elf en twaalf uur ‘s ochtends. “De laatste bus vanuit Drachten gaat dan om één uur naar het startpunt in Beetsterzwaag, waar de wedstrijd om twee uur begint”, zegt Jaasma. Er worden meer bussen ingezet.

Sinds zes jaar koppelen Drachtster middenstanders het goededoelenproject ‘Kr8 van Drachten’ aan het loopevenement. Voor een tientje extra inschrijfgeld steunen deelnemers een goed doel, deze keer – voor de derde keer – KWF Kankerfonds. Zij krijgen dan een speciaal loopshirt. Aanmelden kan bij de inschrijving voor de 8 van Drachten.

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 9 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 11 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34