De vrijwilige brandweerploeg van Buitenpost met de nieuwe tankautospuit.
De vrijwilige brandweerploeg van Buitenpost met de nieuwe tankautospuit. Foto: Henk Brinkman

Onthulling tankautospuit Buitenpost hoogtepunt in carrière burgemeester Oebele Brouwer

112

Regelmatig rukt de brandweer uit vanaf de brandweerkazerne in Buitenpost. Vaak staan we er niet bij stil hoeveel mensen er bij de vrijwillige brandweer actief zijn. Voor ploegleider van de brandweerpost Buitenpost Jan Willem Zwart is het altijd weer een uitdaging om zijn ploeg snel bij een brand of ongeval te krijgen. Met maar liefst viertien brandweermannen en één brandweervrouw wordt het gebied van de gemeente Achtkarspelen bestreken en vaak schieten ze te hulp als er elders in Friesland een grote brand is. Dat kan nu nog beter met de feestelijk in gebruik genomen nieuwe Volvo FE 320 tankautospuit met Ziegler opbouw.


Burgemeester Oebele Brouwer (links) gaat de hoogte in - Foto: Actief Media

Vrijwilligers van brandweer Buitenpost zijn blij met de nieuwe tankautospuit die zij vandaag in gebruik hebben genomen. Burgemeester Oebele Brouwer van de Gemeente Achtkarspelen onthulde de nieuwe brandweerwagen op passende wijze vanuit een hoogwerker van de veiligheidsregio. Het zal letterlijk één van de hoogtepunten zijn in zijn carrière als burgemeester van Achtkarspelen. Al het materieel stond fraai opgesteld waaronder ook een mooie omgebouwde oldtimer Studebaker.

Modern voertuig

De Volvo FE 320 met Ziegler opbouw vervangt de MAN uit 2009. De Volvo is een modern voertuig dat geheel aan de hedendaagse eisen voldoet. Het voertuig is volledig ingericht op het gebied van brandbestrijding alsook op het gebied van technische hulpverlening en incidenten met gevaarlijke stoffen. Zo is de auto voorzien van een grote watertank van 2500 liter en kan er met lagedruk slangen, die o-bundels worden genoemd, snel en met veel water worden geblust. De vrijwilligers van brandweer Buitenpost zijn hierop de afgelopen weken getraind en geoefend. De Veiligheidsregio Fryslân heeft een aanbesteding gegund aan Ziegler om het komende jaar zeker 28 voertuigen in Fryslân te vervangen. Het korps Buitenpost hoopt dat het nieuwe voertuig ook een aantrekkende werking heeft op potentiële vrijwilligers. Met name tijdens kantooruren zijn deze nog steeds hard nodig.

Ontwikkelingen

Binnen de Nederlandse brandweerzorg zijn er de laatste jaren tal van ontwikkelingen geweest. Daar waar de Volvo veel werkte met hoge druk, om maar zo weinig mogelijk water te gebruiken, zo worden tegenwoordig brandweerauto’s uitgerust om zo veel mogelijk water mee te nemen om zo een brandhaard met veel water tegelijk uit te kunnen maken. Maar ook hulpverleningsmateriaal dat eerder op kleine aggregaten werkte, is tegenwoordig hanteerbaar materiaal dat op verwisselbare accu’s werkt. 

Brandweer Buitenpost

Brandweer Buitenpost bestaat uit vijftien brandweermensen, die dag en nacht inzetbaar zijn voor incidenten. In 2024 zijn er al zeker twaalf uitrukken geweest. Goed materieel is een pre om goede brandweerzorg te kunnen verlenen. Of het nu om een oudejaars brand gaat of een ernstig ongeval in de buurt. De opleiding die de vrijwilligers krijgen is gelijk aan een opleiding die beroeps brandweermensen krijgen en kost de eerste jaren opleidingstijd.  

Nieuwe leden korps brandweer Buitenpost

Brandweer Buitenpost presenteerde zich afgelopen vrijdag aan het dorp. Binding met het dorp is voor de ploeg belangrijk. De ploeg is op zoek naar vrijwilligers die in de dag situatie inzetbaar zijn. Heb je interesse om bij de brandweer in Buitenpost of elders in Fryslân aan de slag te gaan bel dan naar: 088-2299666

Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 17 uur geleden
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 17 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 19 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 19 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 20 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 20 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 22 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 23 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen gisteren
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23