Bij Be Green Techniek zijn nu ook heftrucks met cabine leverbaar.
Bij Be Green Techniek zijn nu ook heftrucks met cabine leverbaar. Foto: ingezonden

Be Green Techniek: elektrische heftruck met lithium-ion-accu is goedkoper dan heftruck met verbrandingsmotor

Zaken

Ondernemer Alexander Brekeling van het Drachtster bedrijf Be Green Techniek ziet het vaak: een bedrijfspand vol met zonnepanelen, terwijl de medewerkers rondrijden op dieselheftrucks. “Dat is eigenlijk zonde. De nieuwste elektrische heftrucks met lithium-ion-accu’s zijn namelijk een prima duurzaam alternatief voor een heftruck op lpg of diesel. Als u kijkt naar de ‘total cost of ownership’ (de totale kosten over de gehele levensduur, red.) bent u met een elektrische heftruck zelfs stukken goedkoper uit.”

Be Green Techniek verkoopt elektrische heftrucks, stapelaars en pallettrucks van EP Equipment. Deze zijn allen voorzien van krachtige lithium-ion-accu’s met een zeer lange levensduur van meer dan 3000 laadcycli. Brekeling vertelt dat de ontwikkelingen op accugebied hard zijn gegaan. “Voorheen werd er veel gebruik gemaakt van loodzuuraccu’s. Deze moesten regelmatig bijgevuld worden. Dit in tegenstelling tot lithium-ion-accu’s, die zijn onderhoudsvrij. En lithium-ion-accu’s kunt u gewoon tussendoor bijladen.” Dit laatste is zeker in combinatie met zonnepanelen ideaal, legt hij uit. “Veel klanten laden tussen de middag bij. Op dat moment wordt er vaak de meeste stroom opgewekt. U kunt deze stroom dan gelijk gebruiken om de heftruck op te laden zodat u niet hoeft te salderen.” EP Equipment gebruikt de nieuwste lithium-ijzer-fosfaat-accu’s (LFP), deze kennen geen brandgevaar en hierin zitten geen schaarse grondstoffen zoals kobalt of nikkel. 

EP Equipment heeft heftrucks met hefvermogens tussen de 1,8 en 7 ton in het assortiment. De meeste hebben grotere wielen zodat ze ook geschikt zijn voor oneffen terrein zoals bouwplaatsen. Ook zijn er modellen met een cabine en elektrische verwarming, zodat ze ook in de winter buiten ingezet kunnen worden. Be Green Techniek kan de meeste heftrucks van EP Equipment uit voorraad leveren.

Hoewel de heftrucks voorzien zijn van de allernieuwste accutechniek, lijken ze verder veel op dieselheftrucks. “U heeft dus de voordelen van een dieselheftruck, zonder de nadelen zoals de uitstoot”, zegt Brekeling. De elektrische heftrucks zijn volgens hem echter wel veel simpeler. En dat heeft meerdere voordelen. “Er zitten veel minder draaiende delen in. Hierdoor zijn ze stiller en heeft u minder last van trillingen. Maar het belangrijkste is nog wel dat ze veel minder onderhoud nodig hebben dan een heftruck op diesel of lpg. En dat scheelt behoorlijk in de kosten.”

Maar hoe zit het dan met de aanschafprijzen? Volgens de ondernemer vallen deze heel erg mee. “De heftrucks van EP Equipment zijn goedkoper of vergelijkbaar in prijs met een ‘gewone’ heftruck. In samenwerking met een partner bieden wij ook financial lease aan. Neem gerust contact op voor een demonstratie in Drachten.”

Be Green Techniek | Ottolaan 8-1 Drachten | www.begreentechniek.nl | 0512 - 23 63 63

Actueel

Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 15 uur geleden
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 17 uur geleden
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 19 uur geleden
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 22 uur geleden
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 23 uur geleden
Zeehond verstrikt in net.
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 26 apr, 17:00
V.l.n.r. Bovenin: Auke Attema, Meindert Talma, Romke van der Wal. Onderin: Dochters van Joop Bekkema, Piet Nieuwhof, Giny Luimstra, Kaatje Zwaagstra, Benny van den Akker, Freerkje van der Veen, Piet Kuipers en burgemeester Oebele Brouwer
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 26 apr, 16:30
Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 26 apr, 16:03
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 26 apr, 16:00
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 26 apr, 14:31
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 26 apr, 14:18
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 26 apr, 13:34
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 26 apr, 13:02
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 26 apr, 12:00