Foto: Ingezonden

4 tips voor het uitkiezen van een motoroutfit

Zaken

Motorkleding is essentiële gear voor een motorrijder. Het zorgt ervoor dat je lichaam warm gehouden wanneer er koude lucht langs je gaat. Ook zorgt het ervoor dat je minder snel (ernstig) letsel oploopt wanneer je onverhoopt een val maakt met de motor. Wanneer je voor het rijden op je motor kleding uitzoekt, is het goed om te weten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je met goed passende motorkleding thuiskomt. We geven voor vier verschillende onderdelen van je motoroutfit tips voor zaken om op te letten wanneer je nieuwe motorkleding gaat passen en aanschaffen.

Het motorpak

Een motorpak moet je goed beschermen, maar ook dusdanig comfortabel zitten dat je ongehinderd je motor kunt besturen. Het is van belang dat je motorpak goed aansluit rond je lichaam. Eigenlijk moet hij aanvoelen als een tweede huid. Let er ook op dat alle delen die versterkt zijn, zoals bij de knieën en de ellebogen, ook precies op de goede plek zitten. Probeer het motorpak dat je op het oog hebt ook uit zittend op de motor. Zo kom je er namelijk achter of de broekspijpen omhoog kruipen. In dat geval kan het pak namelijk te klein blijken te zijn.

De helm

Waar beschermde motorkleding niet verplicht is voor motorrijders (maar natuurlijk wel erg belangrijk is voor je eigen veiligheid), is de helm wél verplicht. Ook deze moet je met zorg uitzoeken. Een nieuwe helm mag een beetje strak zitten, want het model past zich door de zachte binnenkant nog aan aan je hoofd. Het is echter niet de bedoeling dat de helm knelt of dat je er druk door in de nek ervaart. Let er ook op dat de bovenzijde van de helm je blikveld niet in de weg zit. In sommige gevallen kan het zo zijn dat een helm die wel jouw maat heeft niet goed past. Dan is de pasvorm simpelweg niet juist voor jouw hoofdtype. Bespaar niet op je motorhelm, want goede bescherming is belangrijk en een high-end motorhelm gaat ook langer mee.

De laarzen

Om je voeten zo goed mogelijk op de motor én wanneer je onverhoopt een val maakt, is het verstandig om ook motorlaarzen aan te schaffen. Natuurlijk let je daarbij op wat je mooi vindt, maar er zijn meer zaken om op te letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de laarzen minimaal een decimeter boven je enkels uitkomen, zodat deze goed geborgen zitten. Trek als je motorlaarzen gaat passen ook de sokken aan die je van plan bent te dragen bij het motorrijden. Zo voorkom je dat je laarzen koopt die uiteindelijk op de motor toch niet helemaal goed zitten.

De handschoenen

Ook je handen moeten goed beschermd zijn op de motor. Niet alleen bij een val, maar ook tegen de kou. Kies handschoenen die je hele vingers bedekken. Probeer uit of ze je voldoende bewegingsvrijheid geven om je stuur stevig vast te pakken. Test ook of ze voldoende grip bieden om te voorkomen dat je handen gaan glijden. Wanneer je het stuur vastgrijpt is het ook belangrijk dat de handschoenen niet aan de binnenkant opstropen, want hier kun je op den duur blaren van krijgen.

Het is even een flinke investering, zo’n nieuw motorfit. Daarom kun je het maar beter in één keer goed doen en kwalitatief goede gear kopen die optimaal past.

Afbeelding

Actueel

Afbeelding
Officiële opening Ruurd Wiersma Museum uitgesteld Algemeen 18 minuten geleden
Afbeelding
Fietspad over Afsluitdijk 2 juli open voor Waddentocht De Luchtfietsers Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Vorig jaar 13% meer boetes in Friesland voor rijden onder invloed Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Afvalparade tijdens Grote Rekendag Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Dubbelconcert door vocal groups Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Quatrebras van donderdag 30 maart 09.00 uur tot en met zondag 2 april 17.00 uur afgesloten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Museum Dokkum viert 60-jarig jubileum in Admiraliteitshuis Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Fiets mee over Friese klinkerwegen Algemeen gisteren
Afbeelding
Fondsenforum voor de Friese Mienskip Algemeen 29 mrt., 09:30
Afbeelding
(video) Het Veenhoop Festival is een feest voor alle generaties Algemeen 29 mrt., 08:30
Afbeelding
(video) In klassieke vervoering: muzieklezing Rachmaninov Algemeen 29 mrt., 07:30
Afbeelding
College van Dantumadiel stelt voor energietoeslag uit te breiden Algemeen 28 mrt., 19:19
Afbeelding
Open Huis met Grote Opruiming in Hallum Algemeen 28 mrt., 16:00
Afbeelding
Bij nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management in Drachten draait alles om duurzaamheid! Algemeen 28 mrt., 15:43
Afbeelding
Beauty in British music Algemeen 28 mrt., 15:00