Door diverse hoveniers is een uitgebreide modeltuin aangelegd.
Door diverse hoveniers is een uitgebreide modeltuin aangelegd. Foto: Klaas Rozema

Bekijk de inspiratietuinen bij Boonstra Steenhandel

Zaken

NOARDBURGUM - Je wilt sierbestrating in je tuin aanbrengen, of laten aanbrengen. Maar welke? Bij Boonstra Steenhandel in Noardburgum kijk je je ogen uit wat betreft de mogelijkheden. Stenen, tegels en grint zijn er in honderden verschillende soorten, kleuren en maten. Vijftien hoveniers gingen aan de slag met het materiaal en legden inspiratietuinen aan op het showterrein van Boonstra Steenhandel aan de Rijksstraatweg in Noardburgum. Bezoekers dwalen graag rond en doen ideeën op.

Dagelijks is de showtuin geopend, van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.45 uur. Op zaterdag is Boonstra Steenhandel geopend tot 16.45 uur. "Zondags zijn wij zelf niet aanwezig, maar vanaf 10.30 uur is het hek wel geopend. Belangstellenden zijn welkom om rond te kijken. Ze kunnen zich dan op hun gemak oriënteren", zegt Hennie Boonstra. Samen met haar broer Rindert en zus Sija werkt ze in het familiebedrijf waarvan vader Siep Boonstra eigenaar is. Totaal werken er ruim vijftien mensen: verkopers, chauffeurs en straters. "Klanten kunnen bij ons terecht voor alles dat met bestrating en tuininrichting te maken heeft", vat Hennie Boonstra het aanbod samen.

Vijftien inspiratietuinen

Het showterrein van Boonstra Steenhandel is de laatste jaren bijna verdubbeld. "Diverse klanten van ons zijn hovenier. Wij hebben hen gevraagd of ze in onze tuin een voorbeeld van eigen ontwerp willen aanleggen", vertelt Hennie.

Vorig jaar deden acht hoveniers dat. Dit jaar sloten zeven nieuwe creatievelingen zich daarbij aan. "Het is ontzettend leuk geworden. Wij gaven aan welke bestrating we graag verwerkt zagen in een bepaalde tuin en daar zijn deze regionale hoveniers mee aan de slag gegaan. Het resultaat is niet alleen een hele serie voorbeeldtuinen, maar ook een presentatie van de mogelijkheden die hoveniers in de omgeving bieden."

De showtuinen ogen divers. De een creëert graag iets met een strakke stijl, een ander gebruikt het liefst ronde vormen. De ene tuin is ruim en leeg, de andere romantisch of voorzien van mooie details.

Laten zien hoe het wordt

Welke bloembak kies je? Er is bij Boonstra Steenhandel niet alleen volop keus in bestrating, maar ook in muurelementen. De uitstraling van een muurtje dat wordt opgemetseld in tufsteen is heel anders dan een muurtje waarvoor bijvoorbeeld betonnen muurelementen zijn gekozen. "We tonen alle steensoorten overzichtelijk in showrekken", zegt Hennie, "Maar mensen vinden het dan vaak moeilijk zich voor te stellen hoe iets er op het grote vlak uitziet. Gebruikt een hovenier het type steen in zijn voorbeeldtuin, dan begint het ineens te borrelen."

Klanten lopen over en langs voorbeelden van tegelvlakken, duidelijk genummerd zodat men weet wat moet worden onthouden bij de woorden: "Die vind ik mooi!"

Bouwsels in je tuin

Het is niet alleen steen dat de uiteindelijke uitstraling bepaalt. Schuurtjes, overkappingen, pergola's en prieeltjes maken iedere tuin anders. Vervolgens wil je weten wat het effect is van de stenen waarmee je een en ander combineert. In de showtuin van Boonstra Steenhandel erváár je het verschil.

Mode in sierbestrating

Klinkers, waaltjes, sierkeien, tegels van hardsteen, beton of keramiek en zelfs tweedehands stenen ... er is ongelooflijk veel keus bij Boonstra Steenhandel.
Wil je kleurvaste bestrating die je nauwelijks schoon hoeft te maken, of ga je voor een goedkope betontegel?
Hip zijn de tegels met patroontjes en mozaïeken van VT Wonen. "Mensen vinden het mooi dat hun tuin een verlengde is van hun woning. Dat zie je bijvoorbeeld terug in deze siertegels", zegt Hennie.

Tuinornamenten en tuinmeubilair maken één en ander helemaal af. Daarvoor heeft de steenhandel een overdekte showroom. Bekijk de keus in stenen tafels, loungebanken, tuinverlichting en parasols. Kunstgras maakt ook onderdeel uit van het aanbod. "Er bestaan mooie soorten, waarbij zelfs de vergeelde grassprietjes niet zijn vergeten."

Boonstra kan alle bestelde materialen thuis bezorgen en/of aanleggen. Kijk voor meer informatie op hun website en vraag om een offerte.

Boonstra Steenhandel
Rijksstraatweg 63,
9257 DS Noardburgum
www.boonstrasteenhandel.nl
0511-475170

Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 18 uur geleden
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 19 uur geleden
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 20 uur geleden
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 22 uur geleden
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 23 uur geleden
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen gisteren
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 2 mei, 17:02
In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen 2 mei, 16:06
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen 2 mei, 15:34
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 2 mei, 13:54
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 2 mei, 13:00
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 2 mei, 11:45