Afbeelding

Jeugd geeft Indoor Zwaagwesteinde impulsen

Sport Sport

Links Famke Dijkstra van De Mennoruiters uit Burgum met Sparkling Spikkel en rechts Tjitske Aline van der Veen van HSF It Bytling uit De Westereen. Beide jonge amazones deden mee aan het springen met pony’s, vrijdag. (Foto: Klaas Rozema)

Jeugd geeft Indoor Zwaagwesteinde impulsen

DE WESTEREEN – Indoor Zwaagwesteinde betekende voor de paardensportliefhebbers een week lang genieten van vooral veel dressuur en springen met paarden en pony’s in manege It Bytling.

De meeste aandacht ging uiteraard uit naar de rubrieken met de toppers, maar minstens even boeiend waren de verrichtingen van de junioren, die vrijdag met hun pony het springparcours aflegden en voor de prijzen gingen.
Dat paardensport populair is bij de jeugd was te zien aan de lange startlijsten bij het springen van de pony’s. Verschillende paardensportverenigingen uit de drie noordelijke provincies deden mee, waaronder veel clubs uit de regio. Meer dan zeventig combinaties traden vrijdag aan in de klassen B tot en met Z. Tijdens hun optredens bleek dat er veel talent is bij de jonge regionale ruiters en amazones.

De ponyruiters in de klassen L tot en met Z streden zaterdag in de finale om de hoofdprijs. De combinaties kwamen verkleed in actie op zelf gekozen muziek. De hoofdprijs was een tablet en alle finalisten kregen een statiedeken. De finale werd gewonnen door Jayda Kailola van De Heideruiters uit Harkema met Amber. Deze combinatie, vrijdag eerste in de klasse L/ABC, reed de snelste en foutloze ronde van de avond.
In de beginnersklasse B/A-B/B-B/C volgde Carolien Fischer uit het Groningse Toornwerd de prestaties van Famke Dijkstra van De Mennoruiters uit Burgum. Famke reed op een opvallend en prachtig gestreept paard, dat de naam Sparkling Spikkel draagt.

Carolien Fischer, de vorige eigenaar, werd met deze pony noordelijk dressuurkampioen bij de dubbelspan pony’s bij het aangespannen rijden voor de wagen. Ook deed ze met Sparkling Spikkel mee aan de Nederlandse kampioenschappen. Ze heeft de pony verkocht aan de familie Dijkstra en nu is Famke de trotse berijder van deze Appaloosa met zijn opvallende gevlekte vacht. “Sparkling Spikkel is snel, wendbaar en wil graag, Famke hoeft de pony maar licht te sturen”, zegt Carolien Fischer. De pony maakte een paar haperingen bij de hindernissen, maar de prestaties van Famke zagen er mooi uit, hoewel een hoge klassering er niet in zat.

De jury gaf bij de ponyruiters beoordelingen voor de rijstijl en liet meewegen of het springparcours foutloos werd afgelegd. Afgeworpen balkjes werden in mindering gebracht op het eindresultaat.
Even later kwam Tjitske Aline van der Veen (B/D-B/E) in de arena met haar pony Daisy. Het jeugdlid van HSF It Bytling reed een thuiswedstrijd in de manege in De Westereen en liet een mooie springstijl zien. Ze wordt getraind door haar moeder Elma. “Met Daisy doe ik ook mee in de dressuur, maar springen vind ik leuker. Springen is spannender en ik zie dat meer als een uitdaging.” Ze werd een keer derde en in het tweede parcours vijfde.

Tineke de Vries van het bestuur  van Indoor Zwaagwesteinde is tevreden over de negende editie van het paardensportevenement. “Naast dressuur en springen proberen we iets extra’s te bieden voor ruiters en publiek. Vorige week woensdag zat de tribune vol toen we shows en een kür op muziek hadden. Zaterdagavond, toen onder andere het masterspingen op het programma stond, waren er ruim zeshonderd bezoekers. Indoor Zwaagwesteinde heeft goede geldprijzen te bieden, maar bezoekers hebben er gratis entree. Dankzij grote en veel kleine sponsors. Ook zetten veel mensen zich in met zelfwerkzaamheid en krijgen we materiaal aangeboden.” Dat de jeugd zich zo goed manifesteert, is met het oog op de toekomst natuurlijk positief, zegt De Vries. “HSF It Bytling heeft een grote ponyclub.”

Zaterdagavond werd het evenement onder andere afgesloten met de B-finale springen voor paarden, gewonnen door Trienke Kooistra van de Survento Ruters uit Surhuisterveen met haar paard Farina.

Het masterspringen, het slotstuk, was zaterdagavond een spannende aangelegenheid. Hans de Vries en Anne de Vries, beiden van HSF It Bytling, streden met Robert Havinga uit Tolbert in de barrage om de hoofdprijs. Havinga reed de barrage foutloos in de snelste tijd en werd winnaar van het masterspringen. Hans de Vries legde het parcours eveneens foutloos af, maar had daar 1,27 seconde meer voor nodig. Anne de Vries werd derde met twee fouten.

Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 3 uur geleden
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 4 uur geleden
De lege plek op de klassenfoto
Theater Na de Dam met De lege plek op de klassenfoto op 4 en 5 mei Algemeen 5 uur geleden
De Friese Rijders hebben al 1 miljoen mensen geholpen
Friese Rijders willen meer impact maken en rollen concept landelijk uit Algemeen 21 uur geleden
4 mei herdenking Burgum
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid - Burgum Algemeen 22 uur geleden
Generaal Onno Eichelsheim:
Generaal Onno Eichelsheim: "Al 75 jaar NAVO-bloed door onze aderen" Algemeen 23 uur geleden
V.l.n.r. Feankeninginne 2023 Aaltjse Hoekstra, skûtsjeschipper van Earnewâld Sieberen van Terwisga, blommefamke Liselot Toering en de nieuwe Feankeninginne Boukje Westerdijk.
Nieuwe Feankeninginne Earnewâld Algemeen gisteren
Module gebied
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Algemeen gisteren
Jan Loman
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 29 apr, 11:48
Openluchtmuseum “De Spitkeet”
Voorjaars wandeltocht Algemeen 29 apr, 10:45
Doe ook met met de Fluitenkruidloop.
4e Recreatieve Fluitenkruidloop Veenklooster e.o. Algemeen 29 apr, 09:34
Winnaars meisjes
Meisjes en dames 1ste klas te gast bij Kf de Trije Doarpen Algemeen 29 apr, 09:15
Opening eerste kraanwatertappunt van Feanwâlden
Tsjoch! Gezonde toost op de koning Algemeen 29 apr, 08:23