Afbeelding

Harkemase Boys wint derby

Sport Sport

Heine Uudriks (rechts) en Johnsen Bacuna vieren de eerste goal van Harkemase Boys, terwijl Harvey Bischop zijn been nog uitsteekt. V.l.n.r.: Herman Rozema en Richard Hamstra van Drachtster Boys. (Foto: Klaas Rozema)

Harkemase Boys wint derby

DRACHTEN – Drachtster Boys kreeg in de tweede helft even uitzicht op een puntendeling in het competitieduel tegen Harkemase Boys, maar het surplus aan kwaliteit gaf zaterdagmiddag de doorslag in deze beladen streekderby. Harkemase Boys won met 1-4 en is op weg de aansluiting met de top in de hoofdklasse te herstellen. Met een doelpunt en twee assists was Heine Uuldriks de meest effectieve speler bij Harkemase Boys.

Door Jelle Jeensma

De overwinning was verdiend, want Harkemase Boys was in alle linies beter. De favorietenrol van Harkemase Boys wankelde even toen trainer Fred de Boer van Drachtster Boys in de tweede helft bij een 0-1 achterstand drie wisselspelers tegelijk inzette. Die brachten meer power en lengte met zich mee en Harkemase Boys leek even de kluts kwijt. De wissels leken een tactische meesterzet, want vlak daarop viel de gelijkmaker, waarbij uitgerekend twee van de drie wisselspelers betrokken waren.

Drachtster Boys herstelde zich goed in de tweede helft, maar  toch glipte de wedstrijd de thuisploeg uit de handen. Fred de Boer. “Na de 1-1 maakten we teveel fouten, daardoor haalden we ons maximaal haalbare niveau niet. Harkemase Boys speelde niet briljant, maar maakte minder fouten.”

De lage klassering van Drachtster Boys is voor De Boer geen verrassing, want net als vorig seizoen moeten de punten worden gesprokkeld. “We kunnen ons net veilig spelen of in de nacompetitie terecht komen”, toont De Boer zich een realist.
In de eerste helft was er weinig spektakel te beleven in de beide strafschopgebieden. Harkemase Boys combineerde gemakkelijker. Drachtster Boys moest het hebben van uitvallen. Spits Sicco Bouwer kreeg weinig bespeelbare ballen en had weinig balcontact. De toevoer haperde omdat Harkemase Boys het middenveld domineerde.
Balverlies leidde de openingstreffer van Harkemase Boys in. Arton Musliu gaf een voorzet, waarna Henny Bouius als tussenstation fungeerde en Heine Uildriks raak schoot.    Ook in de tweede helft bleef Harkemase Boys de toon bepalen. De mooiste actie was de crosspass van verdediger Klaas Schotanus en het vervolg. Johnsen Bacuna, snel en scherp in deze derby, nam de bal  perfect aan en schoot de bal van afstand in. Een treffer bleef uit. Drachtster Boys deed wel degelijk iets terug. Na een voorzet van Jan Stoker kreeg Sicco Bouwer een kans, maar zijn schot miste overtuiging. De drievoudige wissel van Drachtster Boys deed de wedstrijd kantelen. Invaller Kevin Bakels legde de bal panklaar voor Willem de Jong, een andere invaller: 1-1.

Drachtster Boys ging met nieuw elan de strijd aan. Peter Jansen Klomp, de derde invaller, had Drachtster Boys zelfs aan een voorsprong kunnen helpen. Keeper Erick Jansema pareerde het schot. Drachtster Boys gaf de wedstrijd toch uit handen. Verdediger Iloba Achuna verspeelde de bal, waarna Johnsen Bacuna scoorde na een pass van Heine Uuldriks. De tweede assist van Uuldriks was de inleiding tot 1-3. Arton Musliu was de afmaker. Drachtster Boys was knock-out. De verdediging keek passief toe toen Jordy van Wijk Arton Musliu vond. Diens gave voorzet werd door invaller Gersinio Constansia koelbloedig afgerond: 1-4.

Verdediger Klaas Schotanus van Harkemase Boys vond dat zijn ploeg zich goed had hersteld van de nederlaag tussen SVZW.  “Toen was het team los zand, nu viel alles op zijn plek en zaten we in een flow. Er kwamen meer mensen voor de goal, voorin hielden we de bal beter vast. De spitsen verdienen een compliment. De supporters zijn niet verwend dit seizoen, maar kunnen nu tevreden zijn.” Eén zwaluw maakt nog geen zomer, weet Schotanus. “We zijn nog te wisselvallig en te weinig stabiel. Tegen Drachtster Boys hebben we een stap in de goede richting gezet, maar de kwaliteitsverschillen in de hoofdklasse zijn klein.”

Harkemase Boys heeft de ambitie terug te keren naar de topklasse. De plannen van de KNVB om een tweede divisie in te voeren vergroot misschien de kansen van de club door te stromen naar de topklasse van de nieuwe voetbalpiramide, maar aansluiting blijven houden met de topploegen in de hoofdklasse heeft voorlopig de prioriteit voor de ploeg van trainer Jan Vlap.

Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 5 uur geleden
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 5 uur geleden
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 6 uur geleden
Zeehond verstrikt in net.
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
V.l.n.r. Bovenin: Auke Attema, Meindert Talma, Romke van der Wal. Onderin: Dochters van Joop Bekkema, Piet Nieuwhof, Giny Luimstra, Kaatje Zwaagstra, Benny van den Akker, Freerkje van der Veen, Piet Kuipers en burgemeester Oebele Brouwer
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 23 uur geleden
Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 23 uur geleden
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 23 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen gisteren
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen gisteren
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 26 apr, 13:34
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 26 apr, 13:02
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 26 apr, 12:00
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 26 apr, 11:24