Afbeelding

Fierljeppers op recordjacht

Sport Sport

Bart Helmholt neemt een aanloop voor zijn sprong. Achter hem zijn broer Thomas. Bart Helmholt geeft zijn visitekaartje af met een winnende sprong van 21,27 meter, zijn tweede beste sprong ooit. (Foto: Klaas Rozema)

Fierljeppen

Fierljeppers op recordjacht

BURGUM – Zaterdag vond op de fierljepaccommodatie ‘De Jint’ in Burgum de tweede wedstrijd in de Pollepleats Nationale Competitie plaats. In drie categorieën, dames, junioren en senioren, werd gestreden om de prijzen.

In de Nationale Competitie is sprake van een andere opzet dan de reguliere competities in Fryslân en ‘Holland’. De jongenscategorie ontbreekt. De jongens moeten zich meten met de junioren terwijl de junioren vanaf achttien jaar de competitie aangaan met de senioren. Dat deze regel goed uitpakte was te merken.

De in de FLB-jongenscategorie uitkomende Jan Teade Nauta uit IJlst ging brutaal aan de leiding bij de junioren met een sprong van 17.42 meter, terwijl de junior Erwin Timmerarends uit Montfoort van PBH met verve een aantal ronden lang de koppositie bij de senioren verdedigde met een sprong van 19.58 meter. Omdat alle deelnemers vijf keer mogen springen in de voorrondes garandeert deze wedstrijdopzet een spannend verloop.

De ljeppers kunnen maximaal ‘wagen’ om een topsprong te maken. In een reguliere competitiewedstrijd mogen ze maar drie keer uitkomen in de voorrondes. Met een kleiner aantal deelnemers (acht per categorie) en een competitie tussen de absolute top van Nederland stond deze wedstrijd op voorhand al garant voor spektakel. Er werden maar liefst negen seizoensrecords gesprongen. Dat de plaatselijke ljeppersklup ook nog eens werd beloond met twee schansrecords werd ervaren als een bonus.

Bij de dames wist Wendy Helmes uit IJsselstein met een nieuw persoonlijk record van 16.36 meter het oude schansrecord van Hiske Galama (16.33 meter) uit de boeken te springen. Eenzelfde huzarenstukje leverde de Burgumer Bart Helmholt. Zijn 21.27 meter was zijn tweede beste sprong ooit. Hij verbeterde zijn eigen in 2010 gesprongen schansrecord met een centimeter.  Beiden werden respectievelijk winnares en winnaar in hun categorie. Bij de junioren ging de eerste prijs naar de klassementsleider in Holland, Ricardo Faaij uit Haastrecht.  De uiteindelijke einduitslag leverde de volgende prijswinnaars op:

Dames: eerste Wendy Helmes, IJsselstein, 16,36 meter. Tweede Dymphie van Rooijen, IJsselstein, 15.94 meter. 3. Lisanne Hulder, Burgum, 15.26 meter.

Junioren: 1. Ricardo Faaij, Haastrecht, 18.39 meter. 2. Bobby Zwaagman, IJlst, 17.54 meter. 3. Jan Teade Nauta, IJlst, 17.45 meter.

Senioren: 1. Bart Helmholt, Burgum, 21.27 meter. 2. Thewis Hobema, Harlingen, 20.25 meter. 3. Jaco de Groot, Woerden, 20.14 meter.

Afbeelding
Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 13 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 14 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 15 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 16 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 17 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 18 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 19 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00