Afbeelding

Yondi Schmidt nationaal kampioen

Sport Sport

Arjan Stroetinga rijdt op kop, gevolgd door de latere winnaar Yondi Schmidt en het peloton. (Foto: Klaas Rozema)

Wielrennen
Yondi Schmidt nationaal kampioen

URETERP – Spannend en sensationeel. Dat was het Nederlands kampioenschap voor eliterenners zonder contract, zondag in Ureterp. De honderdtachtig kilometer lange wedstrijd werd pas in de laatste ronde beslist, toen de sprinters zich meldden.  Yondi Schmidt uit Arnhem hield Roy Eefting uit Apeldoorn in een machtige eindsprint van de nationale titel af. Marco Brus uit Schijndel werd derde.

Door Jelle Jeensma

Fries succes bleef uit, maar Arjan Stroetinga van Wielervereniging Woonexpo Kapenga uit Drachten was in de finale dichtbij de overwinning. Stroetinga, die als marathonschaatscrack de titels aaneenrijgt, had ook als wielrenner geschiedenis kunnen schrijven door een nieuwe titel aan zijn omvangrijke oeuvre toe te voegen. Hij werd vijfde. “Ik siet yn de finale foaroan, mar der kamen fjouwer oare dielnimmers oer my hinne”, zegt Stroetinga, die later in de koers op stoom kwam, zich in de laatste ronde naar voren had gewerkt en één van de kanshebbers was.  “De earste oeren ried ik net lekker, dêrnei begûn it better te draaien.”

Ploegleider Wiebren Veenstra had stilletjes gehoopt op een podiumplek voor Stroetinga.  “Hy gie de sprint wat te gau oan, wy hawwe gokt en ferlern. Mar dit wie fansels gjin gewoane koers, de bêsten sieten foaryn.”

Veenstra was content met de prestaties van zijn ploeg. Want Douwe de Vries had zich in het begin van de koers voorin laten zien en daarna was Stroetinga in beeld. “Stroetinga kin it yn de sprint ôfmeitsje, dat is syn spesjalisme.” Voor de organisatie van dit grote wielerevenement had de ploegleider lovende woorden. “Oant yn de puntsjes wie alles regele. It wie in geweldich hurdfytswykein.” De  Wieler Stichting Ureterp organiseerde in samenwerking met Woonexpo Kapenga vijf afstanden. De Wielerbond KNWU kan tevreden zijn.

Bij het startschot van Joop Atsma was de spanning bij renners en publiek voelbaar op de Weibuorren, want er stond veel prestige op het spel. De complete nationale top was te zien in Ureterp en dat vertaalde zich in een snelle koers op een uitgelezen parcours.  Sven Kramer, één van de outsiders, roerde zich in het begin van de koers, maar bleek geen kanshebber.

Op de Mersken en de Beakendyk profiteerden de renners van de beschutting van de bomen, waardoor ze uit de wind bleven. Er ontstond al snel een kopgroep van dertien renners, waarin de Friezen Durk Fabriek uit Haulerwijk, Douwe de Vries uit Heerenveen (fusieclub Woonexpo Kapenga en Olympia) en Ruben Hoekstra uit Tjerkgaast (Wielervereniging Wadro Otto Ebbens uit De Westereen) zaten. Deze renners bleven lang voorop en bouwden een aardige voorsprong op, maar ze werden teruggepakt door het peloton toen de finale langzamerhand in zicht kwam. Ruben Hoekstra was toen al weggevallen uit de kopgroep. In de hectische slotfase volgden de ontwikkelingen elkaar snel op en kwamen er achttien renners aan de leiding. Die redden het evenmin, want het peloton daverde er in de laatste ronde overheen, waarna het spel opnieuw kon beginnen.
In de laatste twee kilometer, toen een spervuur van demarrages de koers spannend en onberekenbaar maakte en de kandidaten elkaar verdrongen voor de eindzege,  ging Coen Rijpma uit Oldeholtpade nog op avontuur, maar zijn uitlooppoging werd in de kiem gesmoord door de sprinters, die het  onderling uitknokten. Yondi Schmidt, van origine een baansprinter, kwam als eerste over de streep.

Voordat de elitemannen vertrokken reden de juniorvrouwen zondag vijfenzeventig kilometer. Anouk Rijff uit Valkenswaard werd de winnares en tweede werd Marjolein van ’t Geloof uit Dirksland. Derde werd Chanella Stougje  uit Zuidland. Het Friese talent Aafke Soet (Kapenga/Olympia) eindigde als derde.

De organisatie kan terugzien op een geslaagd Nederlands kampioenschap. Ook de eerder gereden Henk Hoekstra Classic, een eerbetoon aan ex-wielrenner en bestuurslid van de wielerstichting, lijkt een blijvertje.  “Der hawwe twahûndertfyftich hurdfytsers meidien, dêr binne wy goed oer te sprekken en wy sille prate oer in ferfolch”, zegt Henk Hoekstra, die met zijn familie zestig kilometer reed.

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 10 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 11 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 12 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 12 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 13 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 15 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 16 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00