Afbeelding

Marije rent

Sport Sport

marijerent

DRACHTEN – Op 15 juni vindt loopevenement 8 van Drachten plaats. Weekblad Actief leeft toe naar het evenement met wekelijks een artikel, column en trainingsschema.

In de aanloop naar loopevenement 8 van Drachten pakt re­dacteur Marije Blacquière (30) haar oude hobby weer op. Hardlopen, daar dacht de moeder van Fenna (3,5) en Hugo (1) geen tijd meer voor te hebben. Maar het doet goed, merkt ze al snel. De komende weken houdt ze u op de hoogte van haar ervaringen.

Coach

Flink trappen moest ik om hem bij te houden. Op mijn rode meisjesfiets vergezelde ik mijn rennende vader graag, een zitje met scheefhangende pop voorop. “Ik wil ook mee!”, riep mijn broertje steevast. Twee kleine coachjes op sleeptouw. Maar je kon erop wachten: halverwege was mijn broertje het zat en de rest van de rit duwde mijn vader hem voort, gebukt rennend, het zweet op zijn voorhoofd. Hup pap, zet ‘m op.

Misschien heeft onze aanmoeding hem wel vooruit geholpen, hou ik me voor wanneer ik weer eens geen ‘nee’ kan zeggen tegen dochterlief als ze vraagt of ze mee mag met mijn hardlooptraining.  Ze is wat ziekjes, huilt om alles en wil in de buggy, dus in een poging haar wat op te vrolijken stem ik toe.

Fenna’s humeur verbetert zienderogen als ik haar langs de bossen voer. “Je maakt muziek met je voeten!”, zegt ze, doelend op mijn hoorbare hardloopritme. Welk liedje ik loop, wil ze weten. “Elk liedje dat je maar wilt!”, antwoord ik, en opgewekt test ze het uit. Mijn looptrainer op de smartphone heb ik de mond gesnoerd; ik luister veel liever naar deze driejarige minicoach, die mijn training weliswaar iets verzwaart, maar er ook een feestje van maakt.

Ze komt zelfs met applaus. Niet per se voor haar joggende moeder, maar geïnspireerd door de felrode bloem die ik “klaproos” noem. Een poosje later heeft mijn coach er echter genoeg van. Ze wil naar huis. En wel nu meteen. Elke afslag die ik niet neem, maakt haar boos.

Ik lever Fenna thuis af en ren dezelfde uitgebreide route in tegengestelde richting. Het loopt licht zonder buggy. Nieuwsgierig werp ik een blik op mijn stille runnersapp om te zien op hoeveel kilometer ik zit, maar die blijkt er helemaal mee te zijn opgehouden. Graag of niet, zal ‘ie wel denken. Ik moet het nu op eigen kracht doen. Geen minicoach, geen smartphonetrainer. Niet de wetenschap dat ik zeven-komma-zoveel kilometer heb gerend, wat ik dan trots aan iedereen kan vertellen. Ik ren langs de klaproos en voel me aangemoedigd. Hup Marije, zet ‘m op.

Trainingsschema

De organisatie van de 8 van Drachten heeft in overleg met atletiekvereniging Impala een aantal trainingen opgezet  speciaal voor recreanten die zich nu willen voorbereiden voor deelname aan dit loopevenement op zondag 15 juni 2014.

De komende weken zullen de schema’s in deze krant verschijnen. Vragen over de trainingsschema’s kan men mailen naar info@8vandrachten.nl.

Schema week 7

Training 1

Duurloop van 60 – 65 minuten.
Optie: de eerste 20 minuten in duurloop tempo, tweede 20 minuten ongeveer 1km/ uur sneller of 10 hartslagen hoger, laatste 20-25 minuten weer in duurloop tempo. Er is geen pauze.

Training 2

25 minuten, 20 minuten, 15 minuten, 10 minuten, de pauze is 2 minuten.
Het tempo mag bij elke serie een heel klein beetje harder gaan, begin de eerste 25 minuten in duurloop tempo.

Eventueel training 3

Duurloop van 50 minuten

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 6 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 7 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 8 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 9 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 10 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 11 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 12 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00