Afbeelding

KV Drachten laat winst bijna glippen

Sport Sport

KV Drachten laat winst bijna glippen: Een doorloopbal van EKVA wordt door de verdediging van KV Drachten/Van der Wiel goed afgeslagen. Links Geale Tadema en rechts Sanne Penninga. (Foto: Klaas Rozema)

KV Drachten laat winst bijna glippen

DRACHTEN – De korfballers van KV Drachten/Van der Wiel bewezen zichzelf zaterdag een dienst door te winnen van hekkensluiter EKVA uit Almere. Daardoor hebben de Drachtsters zich nog wat steviger in de middenmoot van de overgangsklasse genesteld en kunnen ze rustig het zaalseizoen uitspelen. KV Drachten leek op een grote overwinning af te stevenen, maar een walk-over werd het allerminst: 18-17.

EKVA liet in de Lascon Hal weinig middelen onbeproefd om het spel van de Drachtsters te ontregelen. Provoceren, zuigen, mekkeren en het maken van kleine overtredingen waren de recepten, die het ritme van het achttal van KV Drachten/Van der Wal ondermijnden. De Drachtsters gingen daarin teveel mee en hadden ook hun aandeel in de overtredingen. Er viel een groot aantal strafworpen te noteren in deze wedstrijd.

In de hectische slotfase, toen de voorsprong van KV Drachten/Van der Wiel snel afbrokkelde, gaven Geale Tadema en een tegenstander uit Almere een staaltje vrij worstelen ten beste. Het gekerm was op de tribune hoorbaar. Tadema was groggy door de aanslag en liet zich vervangen door Wilfred Oostra. “Hy foel boppe- op my en doe’t ik oerein gie rekke ik him yn ‘t krús”, zegt Tadema.

Tadema is één van de spelers om wie nog steeds veel draait bij KV Drachten/Van der Wiel. Samen met de andere routiniers Romke Adema en Arnoud Doornbos verzorgde hij het grootste deel van de productie. Tadema schoot zeven keer raak. Romke Adema was vooral op schot in het begin van de wedstrijd toen KV Drachten de tegenstander overklaste en op een comfortabele voorsprong kwam. De Drachtsters speelden beter en met een tussenstand van 9-3 leek er geen vuiltje aan de lucht. EKVA was taaier dan verwacht, want de 11-8 ruststand was voor KV Drachten/Van der Wiel allesbehalve geruststellend.
Na rust bleef EKVA tegen een achterstand aankijken, maar de vechtmachine uit Almere kwam steeds terug in de wedstrijd. Nadat Geale Tadema met een strafworp 18-13 op het scorebord had gezet, leek de marge van vijf punten niet te overbruggen door EKVA. Dat bleek een misrekening, want het taaie EKVA sprak de laatste krachten aan en bracht het verschil terug tot één punt: 18-17. De Drachtsters speelden de bal daarna rond om de overwinning in de knip te krijgen, maar hadden het geluk dat EKVA bij een uitbraak niet meer scoorde.

“We hebben de voorsprong vastgehouden, maar maakten het onszelf lastig. EKVA liep steeds te provoceren en daar gingen we niet goed mee om”, zegt Romke Adema. Het zaalseizoen is voor de ploeg van trainer-coach Jan Tuttel tot nu toe wat teleurstellend verlopen, vindt Adema. “Verdedigend is het vaak niet goed en we scoren te weinig. We hadden verwacht bij de eerste drie te zullen staan, maar dat zit er niet in.”

De hoofdklasse is met deze selectie te hoog gegrepen, zegt Adema realistisch. “We horen thuis in de overgangsklasse, op een hoger niveau hebben we niets te zoeken.” De eenendertigjarige Adema is nog steeds onmisbaar voor zijn ploeg. “Er komen talenten aan, als die klaar zijn voor dit niveau wordt het tijd om te stoppen.” Om er meteen aan toe te voegen. “Korfbal blijft een leuk spel, eigenlijk wil ik ermee doorgaan.”

Scoreverloop: Romke Adema 1-0, Romke Adema 2-0, 1-2, Geale Tadema 3-1, 3-2, Romke Adema 4-2, Janneke Bergsma 5-2, Geale Tadema 6-2, 6-3, Romke Adema 7-3, Geale Tadema 8-3, 8-4, Arnoud Doornbos 9-4, 9-5, 9-6, Geale Tadema 10-6, 10-7, Sytske Jellema 11-7, 11-8, 11-9, Welmoed Bauer 12-9, 12-10, Geale Tadema 13-10, 13-11, Arnoud Doornbos 14-11, Arnoud Doornbos 15-11, 15-12, Geale Tadema 16-12, 16-13, Romke Adema 17-13, Geale Tadema 18-13, 18-14, 18-15 en 18-16 en 18-17.

Actueel

Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 14 uur geleden
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 16 uur geleden
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 18 uur geleden
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 21 uur geleden
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 21 uur geleden
Zeehond verstrikt in net.
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 26 apr, 17:00
V.l.n.r. Bovenin: Auke Attema, Meindert Talma, Romke van der Wal. Onderin: Dochters van Joop Bekkema, Piet Nieuwhof, Giny Luimstra, Kaatje Zwaagstra, Benny van den Akker, Freerkje van der Veen, Piet Kuipers en burgemeester Oebele Brouwer
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 26 apr, 16:30
Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 26 apr, 16:03
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 26 apr, 16:00
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 26 apr, 14:31
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 26 apr, 14:18
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 26 apr, 13:34
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 26 apr, 13:02
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 26 apr, 12:00