Afbeelding

Gemeente Tytsjerksteradiel vraagt burgers om ideeën die geld besparen

Politiek

Wethouder Geerling Schippers: ”Ik wil geen lastenverzwaring voor de burger, geen kelderend voorzieningenniveau en geen afbreuk doen aan het minimabeleid.” Waar hij en zijn collega-wethouders wel op willen besparen: technische maatregelen en regelingen die kunnen worden vervangen door meer zelfredzaamheid van de burger. “Maar denk vooral mee”, verzoekt hij de inwoners van Tytsjerksteradiel. (Foto: Klaas Rozema)

Gemeente Tytsjerksteradiel vraagt burgers om ideeën die geld besparen

“Onbevangen en creatief nadenken over bezuinigen”

BURGUM – “Inwoners van Ty­tsjerksteradiel, denk mee over bezuinigingsmaatregelen”, nodigt de gemeente uit. Er moet een miljoen euro worden bespaard op diensten, en de gemeente hoopt dat burgers mogelijkheden zien.

Door Marije Blacquière

Niet dat de burgemeester en wethouders zelf geen ideeën hebben: zij hebben er al een sluitend meerjarenplan voor opgesteld. “Mar ús ideeën binne allegear fanút de amt­like hoeke betocht”, zegt wethouder Geerling Schippers (financiën). “Boargers komme miskien mei in oare ynfalshoeke, mei ’onbevangenheid en creativiteit’.”

Het college van burgemeester en wethouders bedacht bijvoorbeeld om te bezuinigen op zaken als wegenonderhoud. De gemeenteraad moet zich nog over hun ideeën buigen: 3 juli bespreken de raadsleden de grote lijnen voor de financiële toekomst van de gemeente. Twee miljoen euro moet er de komende vier jaar worden bezuinigd: de helft op de eigen organisatie, volgens Schippers grotendeels al gelukt door samenwerking met de gemeente Achtkarspelen.

De rest van de besparing moet komen uit gemeentelijke diensten voor burgers, bedrijven en instellingen, en ook op de taken van de gemeenteraad, burgemeester en wethouders. Of het college goede kostenbesparingen heeft bedacht, is dus aan de raad, die in november de definitieve begroting moet vaststellen. Tot 3 juli kunnen ook burgers hiervoor ideeën aandragen. “It kin dan samar wêze dat der minder besparre hoecht te wurden op bygelyks it ûnderhâld, as boargers mei in better idee komme”, zegt Schippers. Een financiële onderbouwing hoeven de inwoners niet bij te leveren, benadrukt hij: ambtenaren gaan met de ideeën aan de slag en toetsen ze op haalbaarheid.
Schippers en zijn collega-wethouders zoeken de besparing nu vooral in zelfredzaamheid van inwoners  (zoals de versobering van regelingen als de WMO) en ’technische maatregelen’ (zoals dus het bezuinigen op het wegenonderhoud).

Aan het voorzieningenniveau in de gemeente wil het college niet komen. “It swimbad fan Gytsjerk
bliuwt, de bibleteken bliu­we iepen”, zegt Schippers. Het minimabeleid blijft ruimhartig en duurzaamheid blijft op hetzelfde niveau, voegt hij toe. “En it is ek wol ris moai om as portefeuillehâlder finânsjes wat leuks te sizzen: wy wolle gjin lesteferheging ynfiere. De ûnreplik saakbelesting giet dus nét omheech.”

Vier jaar geleden was dat anders: toen moest er vier miljoen euro worden bezuinigd, en werden de lasten voor de burger nog bovenop de standaard inflatiecorrectie verhoogd. De gemeente zag toen ook geen andere mogelijkheid dan te snijden in voorzieningen, iets dat volgens Schippers altijd pijn doet. “Mar wy dogge der no ús foardiel mei dat wy doe goed besunige hawwe”, zegt Schippers. “De maatregels binne dêrtroch no minder pynlik.”

Niettemin: een aankondiging als versobering van het wegenonderhoud raakt mensen, beseft Schippers. “Seker wannear’t it sichtber wurdt.” Hij noemt het veranderde maaibeleid, een bezuiniging uit 2011. “De resultaten dêrfan binne no te sjen en dat ropt no emoasje op.”

Met maatwerk hoopt de wethouder te voorkomen dat wegen er echt slecht bij komen te liggen. Door het ’beeldkwaliteitsplan’ dat de gemeente hanteert, zal het trouwens zo’n vaart niet lopen, denkt Schippers: de circa tachtig mensen die in de gemeentelijke buitendienst werken, hebben de opdracht naar ’het totaalbeeld’ te kijken.

Als inwoners daarnaast hun eigen openbare ruimte in de gaten houden en er bruikbare besparingsideeën over indienen, verwacht Schippers een heel eind te komen met de bezuinigingsoperatie, die hij overigens grotendeels wijt aan bezuinigingen van het Rijk.
“It is net sa dat it slagjen fan de besparring ôfhinget fan de ideeën fan de ynwenners”, benadrukt de wethouder. “Mar miskien komme se wol mei hiel oare, ferrassende oplossings.”

Zie de pagina hiernaast voor de oproep van de gemeente Tytsjerksteradiel over meedenken over bezuinigen. Daar vindt u onder andere gegevens over inzend- en vergaderdata en adresinformatie.

Actueel

KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 14 minuten geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 16 uur geleden
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 18 uur geleden
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 20 uur geleden
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 23 uur geleden
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 23 uur geleden
Zeehond verstrikt in net.
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 26 apr, 17:00
V.l.n.r. Bovenin: Auke Attema, Meindert Talma, Romke van der Wal. Onderin: Dochters van Joop Bekkema, Piet Nieuwhof, Giny Luimstra, Kaatje Zwaagstra, Benny van den Akker, Freerkje van der Veen, Piet Kuipers en burgemeester Oebele Brouwer
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 26 apr, 16:30
Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 26 apr, 16:03
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 26 apr, 16:00
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 26 apr, 14:31
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 26 apr, 14:18
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 26 apr, 13:34
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 26 apr, 13:02