Afbeelding

Jister Brommer Club rijdt en viert tiende snertrit

Nieuws

EE – De Jister Brommer Club (JBC), in 2007 opgericht in Ee, reed zaterdagmiddag bij droog weer de tiende ‘snertrit’ door Noordoostelijk Fryslân. Er was één uitvaller van de 57 deelnemers.

De JBC was bijna tien jaar geleden het initiatief van slechts enkele brommerrijders. Maar mede dankzij hun website en de sociale media groeide de club geleidelijk naar zo'n veertig leden. ‘Clubhuis’ is café ‘De Boerkes’ in Ee, waar zaterdag ook het inschrijf-, startpunt en eindpunt was.
Om half twee werden ‘de plofkes’ gestart en kwam de stoet van 57 rijders in beweging. "Wy ride meast mei âldere brommers, boujier tusken rûchwei 1960 en 1985", vertelt voorzitter Siepie van der Meulen uit Ee.

Na een rondje om de kerk in Ee ging het via de Wouddijk richting Oudwoude. Over de Trekweg en via de Mûntsewei naar Veenklooster, waar de deelnemers genoten van mooie herfstkleuren en daarom een rondje om de Brink reden.

Tussenstop in café Twijzel
Via de Keningswei richting Buitenpost om na de rotonde rechtsaf het fietspad te volgen tot het spoor, daarna via Egypte richting Kollumerzwaag, om langs het Wyldpaad naar Twijzel te rijden. Daar werd een korte pauze gehouden met gehaktballen in wegrestaurant Twijzel. Om de gehaktresten weg te spoelen, waren e rook diverse dranken voor handen.

Mooie luchten boven zompige weilanden
Na de gezellige pauze weer ‘on the road’: langs de Miedwei door een prachtige omgeving, met mooie luchten boven zompige weilanden. De brommerrijders kwamen uit bij het Knillesdjip. Via Blauforlaet ging het richting Buitenpost.
Over het mooie Dijkshuisterweggetje naar de Trekvaart, daarna langs Augsbuurt naar Kollumerpomp. Via de Wester Nieuwkruisland en langs de Kwelderwei reed het gezelschap door Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Extra ommetje
Met Ee in zicht en tijd over werd er besloten om Ezumazijl, Oostmahorn en Anjum nog even toe te voegen aan de route. “De lêste kilometers nei Ie mei tsjnwyn”, meldt Van der Meulen. "Dan giet it net sa hurd, want dy âlde brommerkes kinne net sa fluch."

De leden - de meesten veertig-plus - rijden gemiddeld tien ritten per jaar, veelal onderweg met een bezoekje aan een museum of iets dergelijks. "Kommend jier wolle wy nei it Kazemattenmuseum", aldus Van der Meulen.
Af en toe wordt ook een buitenlandse reis ondernomen, zoals naar België. "De brommers op in karre achter in buske oan. Mei in man as tsien in wykein fuort." Komend jaar staat ook zo'n reisje op het programma: "Nei Delfsyl, mei de boat nei Borkum, mei in oare boat nei Noard-Dútslân en dêr fierder toere", hoopt Van der Meulen.

 

 

 

Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 4 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 5 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 5 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 6 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 8 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 9 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen gisteren
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 27 apr, 09:30