Afbeelding

Streekmuseum Burgum heropent geheel vernieuwd museum

Nieuws

BURGUM - De vrijwilligers van het Streekmuseum in Burgum zetten momenteel het laatste puntje op de i. Er heeft een grote renovatie plaatsgevonden in het museum. In de noordelijke vleugel zijn twee nieuwe expositieruimtes ingericht. De opening is zaterdag over een week, op 5 november.

Nog tien dagen om het puntje op de i te zetten

Door Karoline van den Donker

“Tot die tijd is het museum gewoon open voor publiek, maar de nieuwe expositieruimtes zijn nog afgesloten”, vertelt vervangend beheerder Melvin van der Veen. Ook in de huidige tentoonstellingsruimte is de afgelopen anderhalf jaar veel gemoderniseerd. “Mensen die een poosje niet zijn geweest, zullen niet weten wat ze zien”, belooft hij.

Het enthousiasme onder de vrijwilligers is groot. “We vonden het museum enigszins gedateerd, maar daarvan is nu helemaal geen sprake meer”, juicht Melvin.

Met man en macht is gewerkt om het zover te krijgen. “We hadden de heropening graag direct na de zomervakantie gezien", vertelt p.r.-man Klaas van der Schaaf. "Dat bleek niet haalbaar. Maar we zijn trots op het resultaat.”

Vanaf 5 november verrijken twee nieuwe exposities het Streekmuseum. De ene heeft als thema ‘Hendrik Bulthuis’, de andere ‘Minsken’.

Expositie Bulthuis
Een opgetuigde, twaalf kwadraat BM-er uit 1931 is de grote blikvanger in de expositieruimte over Bulthuis. Wie was deze man, en wat bracht zijn innovatieve idee teweeg? Je komt het te weten bij je bezoek in Burgum.

Expositie Minsken
De expositie 'Minsken' laat zien welke tegenstellingen er vroeger bestonden tussen de bewoners in Burgum en verre omstreken. “Op de Burgumerheide was armoe troef”, vertelt conservator Ant Wiersma. “Maar goed boerende Friezen woonden hier ook.”

In een van de vitrinekasten is het tafereel te zien dat een rijke boerin bij de juwelier is voor het aanschaffen van nieuw zilver.
Ook in de vitrinekasten ligt zilver dat toont welke tegenstelling in de maatschappij bestond. Zo is er een lepel die gebruikt werd door de veenarbeiders en een lepel die gebruikt werd in een rijk boeren­gezin.

Interactief museum
Kaartjes met tekst en uitleg ontbreken in de vitrinekasten. “We beschikken over een 'touch screen', waarop mensen meer informatie kunnen vinden over de voorwerpen die tentoongesteld zijn”, vertelt Melvin van der Veen. “Het maakt de vitrines mooier en het bekijken interactief.”

Terug naar Pieter Jelles Troelstra
In de expositie is ook ruimte voor het socialisme in de 19de eeuw. “We tonen bijvoorbeeld het spreekgestoelte waarachter Pieter Jelles Troelstra debatteerde in de Drie Gekroonde Baarzen, een herberg in het Burgum van toen.”

Opening en lezing 5 november
Op 5 november is de officiële heropening van het gemoderniseerde Streekmuseum. ’s Morgens voor genodigden, vanaf 13.00 uur voor het publiek.

Zowel zaterdag als zondag is er een lezing over Hendrik Bulthuis die begint om 15.00 uur. De lezingen worden verzorgd door Jack Brans van de Bergumermeerclub en Jacqueline Fournier, conservator van de Bulthuis-expositie in het Streekmuseum.

Nu ook op zondag open

Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum verruimt met de opening van de vernieuwde noordelijke vleugel tevens de openingstijden. Vanaf 6 november is het museum van dinsdag tot en met zaterdag open, én iedere zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 4 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 5 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 6 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 7 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 8 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 9 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen gisteren
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 27 apr, 09:30