Afbeelding

KF De Wâlden bedwingt Ritola

Nieuws

Johan Linthof van KF De Wâlden kijkt geconcenteerd naar de korf en lost een schot, dat de vijfde treffer oplevert. Rechts Lisette Henstra van De Wâlden. (Foto: Klaas Rozema)

KF De Wâlden bedwingt Ritola

OENTSJERK – BAM! Sporthal Hege Wâlden ontploft na een werkelijk meesterlijk blok van Bareld Bos op Hylke van Gorkum. De topschutter van Ritola kijkt nog even hoopvol naar de scheidsrechter in de hoop dat hij nog iets onreglementairs zag in de actie, maar een halve tel later legt hij zich neer bij het feit dat hij én, met hem, Ritola is verslagen.

De hele wedstrijd heeft KF de Wâlden Van Gorkum uitgeschakeld en aanvallend in de beginfase het verschil gemaakt (21-18). Arjan Pot keek vreemd op toen hij in de aanval de bal kreeg aangespeeld. Normaal gesproken wordt aanvallen hem lastig gemaakt door een verdediger, maar De Wâlden gaf hem alle ruimte. Vakgenoot Van Gorkum had daardoor echter dubbele dekking, waarbij Bos hoofdbewaker was.
Trainer Peter Tolsma had het vooraf allemaal uitgekiend. Geschorst keek hij toe vanaf de tribune, maar zag tevreden toe hoe zijn snode plan uitwerking had op de aanval van Ritola. Voor de overige zaken nam Popke Wijma de honneurs prima waar.

Wat de thuisclub aanvallend liet zien, was zo nu en dan genieten. Sipke Durk Castelijn en Theun Linthof vormden een niet te houden gouden duo, die de Drentenaren geen schijn kans gaf. Bijna elke bal richting de korf was raak. “Dat hoge percentage aan het begin is bepalend geweest voor de wedstrijd”, wist Castelijn na afloop. “Eerst maakte Theun elke bal, toen ze daarna switchten in de verdediging, scoorde ik. Dat gaatje bleek niet meer te overbruggen.”

Pas na de pauze wist Ritola zich raad met de verdedigende tactiek van De Wâlden. De schutters kwamen echter ook toen maar moeizaam uit de verf. Het was aan de dames Mariëtte Zoer en Ineke Knijp te danken dat het lang een wedstrijd bleef. Hoewel, telkens als het spannend leek te worden, scoorde De Wâlden meteen tegen. Via in de tweede helft vaak Castelijn of anders Johan Linthof, die het scoren van zijn broer Theun moeiteloos overnam. Ook de dames Linda Schingenga en Grytsje Kramer deden hun duit in het zakje.

Heel lang dacht Van Gorkum, vorig jaar nog spelend bij hoofdklasser Nic., dat hij de achterstand nog kon goed maken. Vanzelf zou de verdediging een foutje maken en dan kon hij toeslaan. Uit een diagonale pass voelde de spits dat dit hét moment was om op te staan, het gaatje terug te verkleinen en het weer spannend te maken. Bos volgde zijn directe opponent, zette aan, sprong en zijn arm leek zo hoog te komen dat eroverheen schieten onmogelijk leek. Een snoeihard blok volgde. De supporters op de banken, Van Gorkum met een moedeloze blik naar de bank en scheidsrechter; hij was slechts figurant in zijn comebackshow die nooit van de grond kwam. De bal ging naar de andere kant waar Castelijn meteen de wedstrijd besliste en het gaatje weer groter schoot met één van zijn vele treffers. “Al met al een geweldige zege”, vond hij. “Ons percentage in het begin lag zo hoog, dat was genieten. Hopelijk kunnen we de komende weken deze lijn doorzetten en thuis tegen NKC ’51 de goede lijn doorzetten.”

Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 uur geleden
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 5 uur geleden
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 6 uur geleden
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 8 uur geleden
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 23 uur geleden
In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen gisteren
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen gisteren
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 2 mei, 13:54
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 2 mei, 13:00
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 2 mei, 11:45
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 2 mei, 10:34
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen 2 mei, 09:34
Doe ook mee met de excursie van IVN Natuureducatie!
Rondje Bolwerken Dokkum Algemeen 2 mei, 08:22