Afbeelding

Kunst markeert vernieuwde markt Burgum

Nieuws

Op de foto hiernaast: Wybren Tal­sma (staand) en Harry de Vries van ‘De Straetmakerij’ uit Noardburgum zijn druk bezig met de bestrating rond het nieuwe kunstwerk. (Foto: Klaas Rozema)

Kunst markeert vernieuwde markt Burgum

BURGUM – Na jarenlange discussies én een jaar werk wordt morgen de vernieuwde Markt in Burgum officieel heropend. Wethouder Geerling Schippers verricht 8.45 uur de officiële openingshandeling. Omwonenden zijn welkom in een paviljoentent, tussen 10.30 en 11.30 uur. Dan is ook de start van het driedaagse Burgumer ‘mearkesfestival’.

Door Gerrit van der Meer

Over de nieuwbouw rond de Markt is vele jaren gepraat, onder andere over de hoogte van de nieuwe gebouwen, maar ook over wat er wel en wat er niet aan nieuwe winkels mocht komen.
Nu is er toch sprake van een complete ‘aankleding’ van de Markt, met diverse soorten winkels en woningen rondom het forse plein in het centrum van Burgum. ‘Compleet’ in fysieke zin, maar ook inhoudelijk: men kan er terecht in de goedkope én iets minder goedkope supermarkten, maar ook in unieke detailwinkels.
Er is nieuw straatmeubilair, er staan lichtmasten met ledverlichting, er zijn ‘boomeilanden’ en oplaadpunten voor elektrische auto’s en zonnepanelen. Regenwater wordt nu boven- en ondergronds opgevangen en geleidelijk afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Openbare kunst is de kers op de taart. Voor het beeldende werk is Martin Borchert uit Groningen gevraagd. Hij ontwierp een forse grondwatermeter, gecombineerd met een dubbel bankje in de vorm van een verticale golf van roestbruin Corton-staal. Deze combinatie is geplaatst in de noordoosthoek van de Markt, tegenover de Hunkemöller-zaak.
Daar is ook een witte, plastic drinkwaterkpijp geplaatst. “Ja, dat is waar ook, ik had gevraagd er een zwarte neer te zetten, want dit witte ding is niet zo mooi”, vindt Borchert. “Ik ga vragen of het alsnog een zwarte kan worden!”
Overigens vindt hij het idee van de drinkwaterpijp sympathiek. “De pijp is van ‘Join te pipe’, een initiatief dat streeft naar schoon drinkwater voor iedereen in de wereld. Goed dat Tytsjerksteradiel hier aan mee doet.”
Borchert kwam ook met het idee een tekst aan te brengen op de betonnen banken aan de noordkant van de Markt, tegenover Primera en Plus. De gemeente vroeg dichteres Elske Kampen hier een tekst voor te bedenken.

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 16 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 17 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 18 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 19 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 20 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 21 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 22 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00