Afbeelding

Hollandse ljeppers springen twee meter verder

Nieuws

De landing van Bart Helmholt uit Burgum in het rulle zand van z’n ‘eigen’ schans. (Foto: Klaas Rozema)

Friezen verliezen voor ‘t eerst ‘thuis’

BURGUM – De Hollandse fier­ljeppers hebben zaterdag de tweekamp van hun Friese tegenstanders gewonnen. Nadat de balans van de vier ronden was opgemaakt, was er een verschil van twee meter en negen centimeter in het voordeel van de Hollanders.

Alleen bij de senioren wonnen de Friezen. De eindstand ontstaat door de beste sprongen van alle deelnemers bij elkaar op te tellen.

De ljeppers en het publiek doorstonden de tropische omstandigheden en eigenlijk viel de hitte wel mee. Ljeppersklup Burgum had een overkapping gebouwd, waardoor de ljeppers de schaduw konden opzoeken.
Nadat Erwin Timmerarends (Montfoort) in zijn vierde en laatste sprong bij de junioren de winnende sprong van 19,73 meter had afgeleverd, doken de Hollanders massaal het water in om hun overwinning te vieren. Zij konden de bokaal mee naar huis nemen.

Bart Helmholt leverde bij de senioren de beste sprong af met 19,95 meter. Eerzuchtig als hij is, kwam de nederlaag tegen de Hollanders toch als een koude douche. “Ferlieze is net myn sterkste punt, op de eigen skâns wol ik graach winne.” Over zijn 19,95 meter was hij niet bijzonder opgetogen. “Dy hie iennentweintich meter wêze moatten. It hat te krijen mei konsintraasje, wy binne noch te betiid yn it seizoen. Twaëntweintich meter sit der yn, mar dan moat alles klopje.”
Helmholt zette in ieder geval betere prestaties neer dan teamgenoot Oane Galama uit Wiuwert, die allesbehalve de vorm van de dag had en vier keer nat sprong. De enige ljepper die Helmholt nog enigszins kon benaderen was de Hollander Jaco de Groot met 19,34 meter. Age Hulder uit Burgum had met 18,31 de zevende sprong bij de senioren. De Friese senioren kwamen in totaal tot 144,29 meter en de Hollanders tot 142.76 meter.

De Friese dames leden een nederlaag: 112.12 tegen 113.37 meter.  Julia van Eijck van polsstokclub De Vlist uit Holland – waar het komende Nederlands kampioenschap wordt gehouden – genoot ondanks de hoge temperaturen van de tweekamp. “Het is een leuke wedstrijd, anders dan het Nederlands kampioenschap. De ljeppers springen nu eens niet tegen elkaar, maar met elkaar. Het is een teamprestatie.”
Ze eindigde in de eerste groep als vierde, een plaats lager dan Anneke Broersma uit Feanwâlden, die met haar eerste sprong 13,55 meter scoorde.
In de tweede groep werd verder gesprongen. Niet de Friese favoriet Marrit van der Wal (It Heidenskip), maar de Hollandse Dymphie van Rooijen (IJsselstein) zette de beste sprong neer met 15,89 meter.
Hiske Galama van Ljeppersklup Burgum werd vijfde met een beste sprong van 14,33 meter. “Dêr bin ik wol oer te sprekken”, concludeerde Galama.
Het fierljeppen staat enigszins op het tweede plan omdat haar studie geneeskunde in Groningen voorrang heeft. “Ik haw in drok jier hân en net folle traine kinnen. No’t de fakânsje oanbrekt haw ik mear tiid foar it fierljeppen. Ik fyn it noch altyd in leuke sport, mar bin der no net sa fanatyk mei dwaande.”

De Friese jongens moesten eveneens het onderspit delven (59,83 tegen 60,81 meter voor Holland) en ook bij de junioren sloeg de balans (72,95 tegen 71,56 meter) in het voordeel van de Hollanders door.
Nadat het eindklassement werd opgemaakt, hadden de Hollanders 389.89 meter bij elkaar gesprongen. De Friezen bleven steken op 387.80 meter.

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 13 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 14 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 15 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 16 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 17 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 18 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 19 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00