Afbeelding

‘Buitenpost’ en ‘Burgum’ hebben een LAT-relatie

Nieuws

De burgemeesters Eric ter Keurs (links) van Tytsjerksteradiel en Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen. (Foto: Klaas Rozema)

‘Buitenpost’ en ‘Burgum’ hebben een LAT-relatie

BUITENPOST/BURGUM – De samenwerking van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel heeft in formele zin een jaar vertraging opgelopen. “Toch gaan we er gewoon mee door”, zegt burgemeester Eric ter Keurs van Tytsjerksteradiel.

Gerrit van der Meer

De vertraging was onder andere het gevolg van de moeizame cao-onderhandelingen op landelijk niveau, melden beide burgemeesters in een gezamenlijk interview met Actief.
Volgens beiden is het jaar vertraging niet van invloed op de afspraken over de feitelijke samenwerking en het streven om er in totaal 2 miljoen euro bezuiniging mee te halen in 2018.
“De ferwachting is dat de beide liedingjaanden fan de mienskiplike wurkmaatskippij meikoarten beneamd wurde kinne”, aldus burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen.
Bij de teams ‘Toezicht en Handhaving’ en ‘Veiligheid’ loopt de samenwerking naar wens. Gerbrandy wijst op een concreet voorbeeld: de grote brand bij Friesland-Campina in Gerkesklooster.
Bij ‘Telefonie’ of ‘Klant-Contact-Centrum’ is het contact met de burgers goed, maar gaat het snel vinden van de juiste ambtenaar soms nog stroef, vindt Ter Keurs. “Foar de simmerfakânsje moat dat ek goed wêze”, stelt Gerbrandy.
De onderlinge samenwerking op het sociaal domein – met dorpen- en wijkteams – is nog op gang aan het komen. “In spannend proses, om’t de gemeente in soad nije soarchtaken derby krigen hat”, constateert Gerbrandy. “Wy wolle goeie soarch oan ús boargers leverje.”
De onderlinge samenwerking van beide gemeenten is vooral bedoeld om samen sterker te staan, betere kwaliteit dienstverlening te kunnen leveren, en juist niet te hoeven fuseren. De gemeenteraden blijven zelfstandig en kunnen hun eigen beleid bepalen.
Op fusie werd aanvankelijk sterk aangedrongen door de toenmalige gedeputeerden Sjoerd Galema en Jan Ploeg (beiden CDA). “De hjoeddeistige deputearre Tineke Schokker (ook CDA, en inwoonster van Tytsjerksteradiel; red.) hat dêr net op oantrune”, vertelt Gerbrandy.
Inmiddels hebben beide gemeenten ook dezelfde rekenkamercommissie. Althans: de leden hiervan zijn dezelfde personen. Die gaan dit jaar de schuldhulpverlening van beide gemeenten met elkaar vergelijken.
Achter de schermen wordt ook samengewerkt door ict-ers, met als doel de digitale dienstverlening uit te breiden. “Maar de burgers moeten van die samenwerking niks merken. Behalve dat de kwaliteit van de dienstverlening beter wordt”, merkt Ter Keurs op.

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 14 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 15 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 16 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 17 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 18 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 19 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 20 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00