Afbeelding

Reinder de Haan, ‘vliegende keep’ van de horeca

Nieuws

Reinder de Haan zet het terras uit bij ’t Smelnehûs in Drachten. Hij wordt door veel mensen herkend, die de horecabedrijven bezoeken. (Foto: Klaas Rozema)

Reinder de Haan, ‘vliegende keep’ van de horeca

DRACHTEN – Hij is de vijfenzestig inmiddels gepasseerd, maar de Drachtster horecabedrijven kunnen ook na zijn pensionering op zijn hulp blijven rekenen. Reinder de Haan is nog altijd enthousiast over zijn werk en blijft rustig doorgaan met zijn gewaardeerde hand- en spandiensten.

Door Jelle Jeensma

Reinder de Haan is een bekende verschijning in het Drachtster horecawereldje. Hij zet terrassen uit, helpt bij het weghalen daarvan, brengt oud papier weg en helpt bij het afvoeren van het papier, hij ruimt op en doet boodschappen en klusjes. De horecabedrijven zijn maar al te blij met de hulp van deze duizendpoot.

Hans van der Mei van grand-café restaurant ’t Smelnehûs en brasserie De Waag kent De Haan inmiddels al zo’n dertig jaar en vanzelfsprekend is er een band ontstaan tussen de beide mannen. “Het is mooi dat Reinder komt helpen, dat werk moet toch gebeuren. Het uitzetten van het terras is hem wel toevertrouwd, daarin heeft hij routine gekregen. De tafels en stoelen moeten in een rechte lijn staan, daar is hij precies in.” Zo nu en dan heeft Van der Mei een klusje voor hem. “Of hij gaat soms mee naar de groothandel om inkopen te doen.” De Haan is helemaal geaccepteerd. “Als er een personeelsfeestje of een uitstapje wordt gehouden, is hij erbij.”

Voor De Haan is het werk voor de horecabedrijven een mooie invulling van zijn dag, zegt Van der Mei. “Hij is graag onder de mensen, heeft altijd een goed humeur en is vriendelijk. Hij houdt van afwisseling en dat vindt hij in dit werk.”

Het werken voor horecabedrijven is ‘zijn lust en leven’, zegt De Haan. “Nu ik vijfenzestig jaar ben wil ik daar niet mee stoppen. Ik heb nog veel plezier in dit werk.”

Hij woont in De Wilgen en fietst, weer of geen weer, elke dag naar Drachten. “Reinder koopt elke twee jaar een nieuwe fiets”, vertelt Van der Mei. De Haan werkte voordat hij in de horeca aan de slag ging voor werkvoorzieningsschap De Brug in Drachten. “Ik moest fietswielen in elkaar zetten. Ook zette ik bij Philips Drachten onderdelen van scheerapparaten in elkaar toen ik nog bij De Brug werkte. Ik kon niet bij De Brug blijven en toen ben ik begonnen bij De Waag en andere horecazaken. Dat bevalt me nog steeds goed.” De Haan vindt het wel jammer dat er minder terrasruimte is voor ’t Smelnehûs, nu de Drachtstervaart aangelegd wordt. “Misschien is een ponton op water met een terras een oplossing”, denkt Van der Mei na over een alternatief.

Ook bij Bob Koers van snackbar Het Carillon in het Drachtster centrum komt De Haan al jaren terrassen opzetten en klusjes doen. “Hij begint al vroeg op de ochtend, dat waarderen we zeer. Toen hij vijfenzestig jaar werd, hebben de horecaondernemers een feestje voor hem georganiseerd”, zegt Koers.

Bij restaurant-lunchroom Royal Smiledog is De Haan ook al jaren een bekend gezicht. “Toen hij begon waren mijn ouders nog eigenaar van de zaak. Mijn vader Geert heeft hem met veel zaken geholpen, Reinder zag hem als een vaderfiguur”, zegt de huidige eigenaar Johan Sinninghe. Hij ziet De Haan graag komen, maar nu hij een dagje ouder wordt wil hij hem niet overvragen. “Ik wil op de eerste plaats dat hij geniet.”

Actueel

Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 14 uur geleden
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 16 uur geleden
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 18 uur geleden
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 21 uur geleden
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 21 uur geleden
Zeehond verstrikt in net.
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 26 apr, 17:00
V.l.n.r. Bovenin: Auke Attema, Meindert Talma, Romke van der Wal. Onderin: Dochters van Joop Bekkema, Piet Nieuwhof, Giny Luimstra, Kaatje Zwaagstra, Benny van den Akker, Freerkje van der Veen, Piet Kuipers en burgemeester Oebele Brouwer
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 26 apr, 16:30
Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 26 apr, 16:03
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 26 apr, 16:00
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 26 apr, 14:31
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 26 apr, 14:18
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 26 apr, 13:34
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 26 apr, 13:02
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 26 apr, 12:00