Afbeelding

Poetin heeft in korte tijd een raar soort nationalisme wakkergemaakt

Nieuws

Michel Krielaars in de Russische plaats Taganrog, de geboorteplaats van de schrijver Tsjechov. (Ingezonden foto)

Auteur en oud-Rusland-correspondent Michel Krielaars bezoekt Drachten
“Poetin heeft in korte tijd een raar soort nationalisme wakkergemaakt”

DRACHTEN – Rusland, daar hadden we niets meer van te vrezen. Totdat het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne de Europese Unie en Amerika wakkerschudde. Voormalig Rusland-correspondent Michel Krielaars van NRC Handelsblad doet uit de doeken hoe in zijn optiek het Westen Rusland zo uit het oog kon verliezen. Over zijn essay ‘Het kleine koude front’ en vooral ook zijn dikke reisboek ‘Het brilletje van Tsjechov’ houdt hij op 25 november een lezing in Drachten.

Door Marije Blacquière

Fervent Ruslandganger Michel Krielaars wist niet wat hij zag toen hij precies een jaar geleden op bezoek was in het land waar hij naar eigen zeggen een haat-liefdeverhouding mee heeft. Zijn politiek-kritische vrienden deden er ineens het zwijgen toe. Kranten kopten verontrustende teksten over Amerika en de EU. Intellectuelen, artsen en hoogleraren sloegen agressieve taal uit. “Al die Oekraïeners moesten ze kielhalen”, vat Krielaars hun uitlatingen samen. “Ik wilde het werkelijk niet geloven. Die Poetin had in korte tijd een raar soort nationalisme wakker gemaakt, daarin aangevuld door de pers. Ik voelde me net in nazi-Duitsland. Zorgwekkend.”

Natuurlijk wist Krielaars dat een dergelijke mentaliteit Rusland niet vreemd was. “Zeventig jaar lang heeft de ‘homo sovjeticus’ geleefd met propaganda, in een samenleving vol wantrouwen en angst”, brengt Krielaars in herinnering. Het einde van de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en Amerika en daarmee de val van de Sovjet-Unie in 1991 veranderde dat. Onder leiding van Michail Gorbatsjov werden vele hervormingen doorgevoerd in Rusland, waar tot dan toe het volk werd onderdrukt, vrije meningsuiting niet bestond en het economisch al jarenlang slecht ging.

Een democratie werd het land niet meteen, een liberale staat evenmin. “En vrijheid van meningsuiting? Mensen hadden geen idee wat ze daarmee moesten”, zegt Krielaars. In zijn essay beschrijft hij hoe het Westen eerst grote verwachtingen had van de Russische transformatie, vaststelde dat het wel erg langzaam ging en vervolgens zijn blik een andere kant op richtte. Rusland was een hopeloze zaak en er was ook niet meer veel van te vrezen, zo omschrijft Krielaars de heersende gedachte onder Westerlingen, vooral politici.

Ze hadden het mis, concludeert de correspondent, zelf ook verbaasd over hoezéér mis. “Ik had niet verwacht dat de Russische mentaliteit zó makkelijk terug te draaien was”, zegt hij. “Opnieuw worden inwoners gehersenspoeld door de staats-tv. Verstandige Russen roepen: ‘De Krim was van ons en is van ons!’, opgehitst door de media.” Want daar draait het de Russische president Vladimir Poetin op dit moment om: de Krim, een schiereiland van Oekraïne, dat sinds 1991 onafhankelijk is van Rusland.

Wat er dat jaar gebeurde is volgens Krielaars nog altijd pijnlijk voor “oud-KGB’er en tsaar Poetin” en de pro-Europese betogingen in Oekraïne vorig jaar schoten hem in het verkeerde keelgat. Om te voorkomen dat het Westen een gevaar voor hem zou vormen bij het opbouwen van een nieuw imperium, heeft Poetin EU- en NAVO-landen zorgvuldig tegen elkaar uitgespeeld, omschrijft Krielaars. Dat deed hij onder andere door grote oliecontracten aan Westerse landen te verstrekken, waarna die landen uit economisch belang deden alsof het allemaal wel wat meeviel in Rusland. “Poetins tentakels zitten diep in de Westerse regering”, zegt hij. “Hij weet dat de EU verdeeld is en de NAVO zwak.”

De kans dat de crisis in Oekraïne uitdraait op een oorlog in Europa, schat Krielaars niet gering. “NAVO-land Polen is nauw betrokken bij de regering van Oekraïne. Stel dat Polen besluit om wapens te gaan leveren aan Oekraïne, een recht dat Polen als NAVO-land heeft. Dan is het maar afwachten wat de rest van Europa doet.” Krielaars neemt het Poetin daarnaast kwalijk dat hij twee volkeren die al zo lang in goede vriendschap met elkaar leven in Oekraïne (namelijk de in Oekraïne wonende Russen en de Oekraïners) tegen elkaar uitspeelt.

“Een raar land”, noemt Krielaars Rusland. Toch houdt hij van het land. Zelfs zijn vrouw Helene Schenk, die aanvankelijk niets van Rusland wilde weten, heeft het land inmiddels in haar hart gesloten. Ze is er inmiddels een bekend zangeres en vult de lezingen van haar man aan met Russisch gezang. “Het politieke systeem is walgelijk, maar Rusland is ook een heel warm land”, verklaart Krielaars zijn liefde voor het land. “Je krijgt in Rusland niets voor elkaar, het is een rotsamenleving, maar de mensen zijn heel lief en aardig.” Hij omschrijft het leven in Rusland gedetailleerd in zijn boek ‘Het brilletje van Tsjechov’, waarin hij door het land reist in de voetsporen van de Russische schrijver Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860 – 1904) en concludeert dat er in een eeuw tijd heel weinig is veranderd.

Krielaars zelf veranderde wél door Rusland, zegt hij. “Ik ben er drie keer in oorlog geweest, ben er bijna doodgeschoten. Het leven is er geen cent waard. Je merkt hoe betrekkelijk alles is. Ik heb Nederland nog nooit zo gewaardeerd als toen ik terug was uit Rusland. De vrijheid, blij zijn dat je leeft. Door het leven in Rusland weet ik dat iedere dag je laatste kan zijn en dat je alles eruit moet halen wat erin zit.”

De Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland (SLAS) ontvangt Michel Krielaars op 25 november om 19.45 uur in @Holdert in Drachten. Omdat Rusland de laatste tijd erg in het nieuws is, vond de SLAS het een goed idee deze auteur uit te nodigen zodat ook de aanwezigen van deze literaire avond meer over dit land kunnen komen te weten. Reserveren voor deze avond kan via de website www.slas.nl.

Van Bond van Oud Leerlingen naar Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu Fryslân 105 jaar! Algemeen 16 uur geleden
De priiswinners flnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint it Lyts Frysk Diktee 2024 Algemeen 17 uur geleden
Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor het gratis Weekje Weg
Vakantieweek voor gezinnen met minimuminkomen uit Smallingerland Algemeen 19 uur geleden
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud!
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud! Algemeen 20 uur geleden
In de Fonteinkerk in Buitenpost verblijven tijdelijk Oekraïners. Het huurcontract loopt tot oktober 2024, maar onzeker is of alle Oekraïense vluchtelingen dan een andere locatie gekregen hebben.
"Oekraïense vluchtelingen uit Fonteinkerk Buitenpost" Algemeen 21 uur geleden
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga.
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga aanwezig bij politiek café Dokkum Algemeen 15 mei, 19:00
Auke Sikma, raadslid van Sociaal Links en jurylid bij de verkiezingen, en Arjen Wielinga, Kinderburgemeester Dantumadiel.
Dantumadiel zoekt nieuwe kinderburgemeester Algemeen 15 mei, 17:08
Illustrator Linda de Haan
Linda de Haan brengt magie tot leven in haar kinderboeken Algemeen 15 mei, 16:04
VV Hoogeveen U15 wint de Bonifatiuscup
8e editie Bonifatiuscup Dokkum weer een groot succes! Algemeen 15 mei, 14:23
Team Van Campen & Dijkstra Burgum met van links naar rechts Gerrie van der Meulen, Ben Flootman, Ype de Haan, Pauline Kuiper, Tjeerd Joustra en Lysanne Soepboer.
"Bij ons ben je geen rekeningnummer, maar gewoon Jouke" Algemeen 15 mei, 13:06
Sjoerd van der Werf
Sjoerd van der Werf neemt afscheid van Rûnwei Sport Algemeen 15 mei, 11:29
Pinksterfeest Veenklooster
Pinksterfeest Veenklooster 2024: Veelzijdig programma rondom thema 'Only My God' Algemeen 15 mei, 10:18
Het weekend is bezocht door 1100 tieners en medewerkers. Het was een groot feest!
Square 2024: Een onvergetelijk interkerkelijk tienerweekend vol inspiratie Algemeen 15 mei, 09:23