Afbeelding

‘t Fean’58 weer met lege handen

Nieuws

Jelte Bottema van ‘t Fean’58 in duel met Jens Bakker van VV Rijperkerk (witte tenues). (Foto: Klaas Rozema)

‘t Fean’58 weer met lege handen

SURHUISTERVEEN – Dat VV Rijperkerk een moeilijk seizoen tegemoet gaat in de tweede klasse, daarvan zijn zelfs de grootste optimisten in de club doordrongen. Voorlopig doet de ploeg van de nieuwe trainer Prem Ganpat het boven verwachting. Met vier punten uit twee wedstrijden heeft VV Rijperkerk al afstand genomen van tegenstander ’t Fean’58, dat nog steeds puntloos is. ’

door Jelle Jeensma

t Fean’58 slaagde er zaterdag niet in Rijperkerk op de knieën te krijgen. Zelfs niet toen Rijperkerk in de tweede helft met tien spelers verder moest. Rijperkerk hield een 0-1 voorsprong vast.

Na het vertrek van Johannes Meijer naar FVC en het stoppen van routinier Joute van der Meulen leek Rijperkerk, dat vorig seizoen spectaculair aan degradatie ontsnapte, verzwakt. Dat valt alleszins mee, want hun vervangers hebben zich goed aangepast aan het niveau. Eén van de meest opvallende spelers was Onur Tekbas, die afkomstig is van Blauw Wit’34 uit Leeuwarden, een voetballer met techniek en overzicht. Hij is zijn trainer Prem Ganpat, die de tweede selectie van Blauw Wit’34 trainde voordat hij een contract tekende bij Rijperkerk, gevolgd naar Ryptsjerk.

Bij Blauw Wit’34 was Tekbas enigszins op een zijspoor geraakt, vertelt Ganpat. “Hij heeft talent, maar dat heeft hij te weinig laten zien, omdat hij in de eerste selectie geen kans kreeg. Hij heeft bijna een jaar niet gespeeld, maar is een fantastische voetballer, die nog veel moet leren.” Ganpat heeft er vertrouwen in dat hij Tekbas wel aan het voetballen krijgt bij Rijperkerk. “Ik weet op welke knoppen ik bij hem moet drukken.” De linkerspits was beslissend in het duel tegen ’t Fean’58 door de beslissende assist te geven.

’t Fean’58 had het meeste balbezit en liet een iets betere opbouw zien, maar het creëren van kansen was een manco bij de ploeg van trainer Yko de Boer. Het raffinement ontbrak, te weinig werden de spitsen in kansrijke positie voor het doel gebracht.

Pas na zo’n twintig minuten voetbal was ’t Fean’58 voor de eerste keer gevaarlijk. Het schot van Jens Hamstra werd gepareerd door keeper Redmer Jorna van Rijperkerk. Daarvoor was Rijperkerk al een keer dreigend geweest. Onur Tekbas dwong keeper André de Graaf van ’t Fean’58 met een fraaie volley tot een redding nadat een lange bal op zijn ‘stropdas’ werd gelegd.

Het overbevolkte middenveld domineerde in de eerste helft en daarom gebeurde er weinig in de beide strafschopgebieden. Rijperkerk leek zichzelf in dit stevige maar faire duel in de voet te schieten toen Johan Nijp een tik uitdeelde aan aanvaller Joost Nieuwenhuis terwijl de bal niet in de buurt was. Scheidsrechter De Zeeuw had zijn ogen niet in zijn zak en stuurde de verdediger met een rode kaart van het veld. Rijperkerk moest net voor rust met tien man verder, maar ging er niet minder door voetballen.

Omdat ’t Fean’58 aandrong ontstond er ruimte voor Rijperkerk, dat de aanval bleef zoeken. Rutger Bosch maakte snel in de tweede helft een goede actie op rechts en bereikte met een voorzet Onur Tekbas. Die vond aanvoerder Joris Bakker en toen was het plotseling 0-1.

’t Fean’58 had toen nog voldoende tijd om de achterstand te repareren, maar de interactie tussen de spelers ontbrak en het veldoverwicht leverde niets op. In de hectische slotfase ging ’t Fean’58 va banque spelen en kreeg Rijperkerk het nog even knap lastig. Joost Nieuwenhuis schoof de bal naast en daarna werd een voorzet van invaller Erwin Tabak half verwerkt door Redmer Jorna, maar stond er geen speler van ’t Fean’58 om de bal in het doel te tikken. André van der Molen zag de bal vervolgens na een scherpe voorzet op de lat belanden en ook de laatste desperate poging, een kopbal van Jens Hamstra, leverde niet de gelijkmaker op, die gezien het spelbeeld wel terecht zou zijn geweest.

Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 4 uur geleden
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 6 uur geleden
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 7 uur geleden
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 8 uur geleden
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 10 uur geleden
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen gisteren
In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen 2 mei, 16:06
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen 2 mei, 15:34
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 2 mei, 13:54
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 2 mei, 13:00
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 2 mei, 11:45
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 2 mei, 10:34
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen 2 mei, 09:34