De minibieb: leen, neem of geef een boek

Cultuur

SUMAR - Aan de Heerenweg in Sumar staat langs de weg, op de oprit van nummer 12, een klein kastje met raampjes. 'Minibieb' staat er op, 'Leen, neem, geef een boek'.

Je ziet ze steeds vaker. Kleine boekenkastjes aan de straatkant, waar iedereen zomaar een gratis boek uit mag halen. Nelleke Dijkstra uit Sumar bezocht de minibieb aan de Hageboek in Burgum regelmatig, toen ze op het idee kwam om er zelf ook een te maken.

"Wij zijn van het 'use-what-you-have-principe', dus we gebruikten een metalen kastje dat we nog hadden staan. Met ruitjes in de deurtjes en een likje verf hebben we het geschikt gemaakt om als minibieb te kunnen dienen."

"Soms staan er ineens nieuwe boeken in"

De mensen die een boek komen lenen of brengen ziet ze eigenlijk haast nooit. "Maar de bieb wordt zeker wel gebruikt. Regelmatig zie ik dat er een boek weg is, of dat er nieuwe boeken in staan. Het genre maakt niet uit: er staan kinderboeken in, romans, kookboeken, informatieve boeken, tijdschriften, maar ook dvd's en cd's. Dus wie nog leesvoer zoekt voor op vakantie is van harte welkom!"

De website minibieb.nl verklaart het opduiken van de vele kleine boekenkastjes uit het feit dat steeds meer bibliotheken en boekwinkels hun deuren moeten sluiten vanwege bezuinigingen. Daarnaast zijn eigen initiatieven van burgers in opkomst: auto's delen, planten ruilen en voor elkaar koken. De minibieb sluit aan bij die beweging. De beheerders van de bibliotheekjes delen hun boeken door ze na het lezen niet in de kast te zetten, maar er een buurman of een voorbijganger blij mee te maken.

De minibieb aan de Heerenweg heeft tevens de functie van kinderzwerfboekstation. Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Om daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen. Tevens is er in het kastje een 'geocache' in te vinden. Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een populair spel waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat (de cache).

Ook weggeefkasten zien we steeds vaker

Naast minibiebs zijn ook de zogenaamde 'weggeefkasten' in opkomst. Hierin kan men alles kwijt wat niet meer nodig is, zodat anderen het weer kunnen gebruiken. Op die manier worden goede spullen niet zomaar weggegooid.

Boekenkast opgeruimd? Breng de overtollige boeken naar een minibieb in de buurt. In het verspreidingsgebied van weekblad Actief zijn verscheidene minibiebs te vinden. Veel daarvan zijn te vinden op www.minibibliotheek.nl en op www.minibieb.nl. Daar zijn tevens tips te vinden voor wie zelf graag een minibieb wil openen, evenals een bouwtekening voor de doe-het-zelver.

Afbeelding
Kinke Kooi wint provinciale Gerrit Bennerprijs 2023 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
“Oude sluis Ezumazijl dient opgeknapt te worden" Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Route Wad een Kunst Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Als monumenten konden praten... Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Poppodium Badhus opent muziekseizoen 2023/2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Drachten krijgt er wellicht 15 camperplaatsen bij Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Allerlaatste Nederlandse show punklegendes Cockney Rejects in Iduna Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
MuseumnachtFRL bij Terp Hegebeintum met archeologisch onderzoeker Robbert Velt Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Boeren spelen de hoofdrol tijdens filmavond Museumnacht bij het Fries Landbouw museum Algemeen 28 sep., 20:00
Afbeelding
Kunstenaars en kraftlieden krijgen podium bij Observeum tijdens museumnacht Algemeen 28 sep., 18:30
Afbeelding
Nieuwe Parkhaven in Drachten klaar voor volgend vaarseizoen? Algemeen 28 sep., 17:07
Afbeelding
Jos Thie houdt Theun de Vrieslezing over ´Ketters´ Algemeen 28 sep., 16:08
Afbeelding
Hypocrisy-frontman met sideproject PAIN in Iduna Algemeen 28 sep., 14:57