Afbeelding

Grote show Zanglust in Noardburgum

Cultuur

NOARDBURGUM - Vogelvereniging Zanglust uit Burgum en omstreken bestaat vijftig jaar. Dat wordt gevierd met een extra grote show in dorpshuis De Balstien in Noardburgum.

Morgenavond, donderdag 17 november, wordt de tentoonstelling geopend. Van 19.00 tot 22.00 uur zijn belangstellenden welkom. De prijswinnaars worden bekend gemaakt door de juryleden die de hele woensdag bezig zijn met het beoordelen van de ingebrachte volièrevogels.

De tentoonstelling is ook te bewonderen op vrijdag tussen 10.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Er zijn meer dan driehonderd vogels aanwezig.
“Vanwege ons jubileum is de tentoonstelling extra groot van opzet: behalve Zanglust toont ook de ‘Speciaal Club Noord Nederland Kleurkanaries’ haar vogels.”

Passie
Zanglust heeft momenteel ongeveer veertig leden. Niet allemaal hebben ze (meer) een volière thuis, maar ze delen dezelfde hobby: zangvogels. Oeds de Vries is lid vanaf het eerste uur. Direct bij de oprichting was hij betrokken. Jarenlang was hij penningmeester. Hij maakte diverse veranderingen mee binnen de club: leden die gingen, leden die kwamen. Ledenvergaderingen - zesmaal per jaar - die strak georganiseerd waren, en ledenvergaderingen vandaag de dag die losjes van structuur zijn. “We noemen het nu leden-bijeenkomsten”, vertelt voorzitter Jan van der Wal uit Burgum. “We praten natuurlijk over vogels op deze vrijdagavonden, maar ook over andere dingen. Gezelligheid staat voorop.” De leden wonen in Noardburgum, Burgum, Hurdegaryp en Feanwâlden. Hun vogelsoorten variëren.

Wie heeft de mooiste vogel?
Ongeveer zeventien leden zijn actief met het kweken van jonge vogels. Er gelden strenge eisen voor het resultaat. De jonge aanwas wordt beoordeeld op grootte, kleur en vorm. Kanaries met een bont plekje of bijvoorbeeld een zwart teentje mogen niet worden ingebracht voor een keuring. “Dat zijn eigenschappen uit de oervorm, die je door selectie wilt wegfilteren”, aldus Van der Wal.

Konijnententoonstelling
Van 17 tot en met 19 november is er ook een tentoonstelling van de pluimvee- en konijnenfokkersvereniging in Noardburgum. Deze is in sporthal it Heech. Vechtkrielen, Zijdehoenders, Hollandse Barnevelders, Belgische Hazen, Rexen, hangoordwergen, cavia’s, watervogels en duiven zijn er te bewonderen. De toegang is gratis.

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 10 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 11 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 12 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 13 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 14 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 15 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 16 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00