Hoe onderhoud ik mijn fietsaccu in de winter?

  Bedrijven

Veel mensen met een e-bike weten inmiddels dat goed onderhoud gedurende de wintermaanden extra belangrijk is. Door de lage buitentemperatuur, regen en sneeuw krijgt een fietsaccu veel te verduren in de winter. Met name de invloed van temperatuur maakt de batterij erg kwetsbaar en zorgt voor tegenvallende prestaties. Wanneer er niet zorgvuldig met de accu wordt omgegaan, kan dit voor blijvende schade aan het duurste onderdeel van de fiets zorgen.

Veel fietsers merken dat er minder kilometers afgelegd kunnen worden met een volle accu: de actieradius van een elektrische fiets kan tot een kwart dalen in de wintermaanden. De lage temperatuur heeft invloed op het chemische proces van de batterij. De interne weerstand stijgt, waardoor de accu niet meer de maximale capaciteit kan leveren. Doorgaans verbeteren de prestaties zich weer naarmate de buitentemperatuur stijgt.

Het is verstandig om in de winter enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, om te voorkomen dat de accu onherstelbaar beschadigd raakt. Het kopen van een nieuwe accu of de accu reviseren is namelijk niet goedkoop.

De volgende tips helpen jouw fietsaccu de winter door:

Bewaar de accu op een warme plek, bij voorkeur op kamertemperatuur. Het is niet verstandig om de accu in de fiets te laten zitten of in een koude garage of schuur te bewaren.

Om diepteontlading te voorkomen is het beter om de accu nooit helemaal leeg weg te leggen. Het is raadzaam om de accu na iedere fietstocht op te laden.

Gebruik je jouw e-bike niet in de winter? Leg de accu met 50% restlading op een warme plek. Het is verstandig om de accu minstens een keer per maand op te laden als deze een aantal maanden niet gebruikt wordt. Het is niet nodig om de accu voortdurend aan de netstroom op te laden.

Gebruik je jouw e-bike juist wel regelmatig in de winter? Je zou ervoor kunnen kiezen om een beschermhoes voor jouw accu te kopen. Hiermee bescherm je jouw batterij tegen de koude buitentemperatuur.

Voor extra uitgebreid bewaaradvies kun je de gebruiksaanwijzing van de batterij doornemen.

Meer berichten