De bedside singers.
De bedside singers. Foto: Ingezonden

(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed

Algemeen

De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed van mensen in de stervensfase. Sinds kort zijn ook in het noorden van Friesland Bedside Singers actief!

In 2024 viert de Stichting Bedside Singers Nederland haar 5-jarig bestaan. In 2019 startte de stichting met 1 koor in Amsterdam: het eerste koor in Nederland dat zingt voor mensen in de stervensfase. In 5 jaar tijd groeide het aantal Bedside Singerskoren explosief naar 43 koren verspreid over het land.

Ook in het noordelijke deel van Friesland is een Bedside Singerskoor actief: de Bedside Singers Noard-Fryslân. Sinds maart 2023 hebben twaalf zangliefhebbers, vijf mannen en zeven vrouwen elkaar gevonden in een gezamenlijke missie: zingen voor de ziel op reis. Eens in de drie weken wordt er gerepeteerd. Er is een basisrepertoire van rustgevende liedjes, waaronder wiegeliedjes uit verschillende culturen, Taizéliederen, maar ook een lied op een mooie tekst van Toon Hermans. De meerstemmige zachte klanken zorgen voor een bepaalde rust en ontspanning. Overigens worden er regelmatig nieuwe liederen aan het repertoire toegevoegd en staat de groep open voor verzoeken. Aan het bed komen er slechts drie of vier mensen zingen, dit doen ze a capella.

Het is een heel intiem gebeuren, ‘sjonge foar de siel op reis’.

Pas sinds kort zingen de Bedside Singers Noard-Fryslân aan het bed en de eerste ervaringen zijn bijzonder. Je mag bij iemand binnen komen op een uiterst kwetsbaar moment. Op de grens van leven en dood. Wij mógen bij iemand zingen. Het is dan ook geen optreden maar een dienstbaar aanwezig zijn. Het jaar van voorbereiden was nodig, om als groep naar elkaar toe te groeien maar ook om er muzikaal en emotioneel klaar voor te zijn. Hierin werden wij ondersteund door Bedside Singers Nederland. Zo volgden we begin dit jaar nog een intensieve maar waardevolle workshop. Inmiddels zijn we er klaar voor om aan het bed te zingen. Dat kan zijn in een hospice, verpleeghuis of ziekenhuis maar ook in de thuissituatie. De Bedside Singers staan los van religie of levensovertuiging. We willen er voor iedereen zijn.

Een korte documentaire

Om het 5-jarig jubileum te vieren, liet de Stichting Bedside Singers Nederland een korte documentaire maken. Hierin kunt u zien hoe een bezoek van de Bedside Singers in een hospice gaat. 


Over Stichting Bedside Singers Nederland

Bedside Singers zingen vrijwillig voor mensen in de laatste levensfase: thuis, in een hospice, ziekenhuis of verpleeghuis. Zij komen met 3 of 4 zangers langs en zingen rustgevende liedjes om ruimte te bieden voor ontspanning, troost en bezinning. 

Stichting Bedside Singers Nederland ondersteunt Bedside Singerskoren in het hele land. De organisatie wil het stervensproces verlichten door te zingen aan het bed, als waardevolle aanvulling op het palet van complementaire palliatieve zorg in Nederland. Zij ziet sterven als onderdeel van het leven en vindt het belangrijk om het sterfbed met elkaar te dragen. In veel culturen is het zingen voor stervenden gewoon. Bedside Singers Nederland wil deze traditie graag een plek geven in Nederland. De ambitie van de stichting is dat iedereen die dat wil kan worden toegezongen.


Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 13 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 15 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 15 uur geleden
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31