De bedside singers.
De bedside singers. Foto: Ingezonden

(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed

Algemeen

De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed van mensen in de stervensfase. Sinds kort zijn ook in het noorden van Friesland Bedside Singers actief!

In 2024 viert de Stichting Bedside Singers Nederland haar 5-jarig bestaan. In 2019 startte de stichting met 1 koor in Amsterdam: het eerste koor in Nederland dat zingt voor mensen in de stervensfase. In 5 jaar tijd groeide het aantal Bedside Singerskoren explosief naar 43 koren verspreid over het land.

Ook in het noordelijke deel van Friesland is een Bedside Singerskoor actief: de Bedside Singers Noard-Fryslân. Sinds maart 2023 hebben twaalf zangliefhebbers, vijf mannen en zeven vrouwen elkaar gevonden in een gezamenlijke missie: zingen voor de ziel op reis. Eens in de drie weken wordt er gerepeteerd. Er is een basisrepertoire van rustgevende liedjes, waaronder wiegeliedjes uit verschillende culturen, Taizéliederen, maar ook een lied op een mooie tekst van Toon Hermans. De meerstemmige zachte klanken zorgen voor een bepaalde rust en ontspanning. Overigens worden er regelmatig nieuwe liederen aan het repertoire toegevoegd en staat de groep open voor verzoeken. Aan het bed komen er slechts drie of vier mensen zingen, dit doen ze a capella.

Het is een heel intiem gebeuren, ‘sjonge foar de siel op reis’.

Pas sinds kort zingen de Bedside Singers Noard-Fryslân aan het bed en de eerste ervaringen zijn bijzonder. Je mag bij iemand binnen komen op een uiterst kwetsbaar moment. Op de grens van leven en dood. Wij mógen bij iemand zingen. Het is dan ook geen optreden maar een dienstbaar aanwezig zijn. Het jaar van voorbereiden was nodig, om als groep naar elkaar toe te groeien maar ook om er muzikaal en emotioneel klaar voor te zijn. Hierin werden wij ondersteund door Bedside Singers Nederland. Zo volgden we begin dit jaar nog een intensieve maar waardevolle workshop. Inmiddels zijn we er klaar voor om aan het bed te zingen. Dat kan zijn in een hospice, verpleeghuis of ziekenhuis maar ook in de thuissituatie. De Bedside Singers staan los van religie of levensovertuiging. We willen er voor iedereen zijn.

Een korte documentaire

Om het 5-jarig jubileum te vieren, liet de Stichting Bedside Singers Nederland een korte documentaire maken. Hierin kunt u zien hoe een bezoek van de Bedside Singers in een hospice gaat. 


Over Stichting Bedside Singers Nederland

Bedside Singers zingen vrijwillig voor mensen in de laatste levensfase: thuis, in een hospice, ziekenhuis of verpleeghuis. Zij komen met 3 of 4 zangers langs en zingen rustgevende liedjes om ruimte te bieden voor ontspanning, troost en bezinning. 

Stichting Bedside Singers Nederland ondersteunt Bedside Singerskoren in het hele land. De organisatie wil het stervensproces verlichten door te zingen aan het bed, als waardevolle aanvulling op het palet van complementaire palliatieve zorg in Nederland. Zij ziet sterven als onderdeel van het leven en vindt het belangrijk om het sterfbed met elkaar te dragen. In veel culturen is het zingen voor stervenden gewoon. Bedside Singers Nederland wil deze traditie graag een plek geven in Nederland. De ambitie van de stichting is dat iedereen die dat wil kan worden toegezongen.


Actueel

De Friese Rijders hebben al 1 miljoen mensen geholpen
Friese Rijders willen meer impact maken en rollen concept landelijk uit Algemeen 8 uur geleden
4 mei herdenking Burgum
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid - Burgum Algemeen 9 uur geleden
Generaal Onno Eichelsheim:
Generaal Onno Eichelsheim: "Al 75 jaar NAVO-bloed door onze aderen" Algemeen 10 uur geleden
V.l.n.r. Feankeninginne 2023 Aaltjse Hoekstra, skûtsjeschipper van Earnewâld Sieberen van Terwisga, blommefamke Liselot Toering en de nieuwe Feankeninginne Boukje Westerdijk.
Nieuwe Feankeninginne Earnewâld Algemeen 11 uur geleden
Module gebied
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Algemeen 12 uur geleden
Jan Loman
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 13 uur geleden
Openluchtmuseum “De Spitkeet”
Voorjaars wandeltocht Algemeen 14 uur geleden
Doe ook met met de Fluitenkruidloop.
4e Recreatieve Fluitenkruidloop Veenklooster e.o. Algemeen 15 uur geleden
Winnaars meisjes
Meisjes en dames 1ste klas te gast bij Kf de Trije Doarpen Algemeen 16 uur geleden
Opening eerste kraanwatertappunt van Feanwâlden
Tsjoch! Gezonde toost op de koning Algemeen 17 uur geleden
Kleinzoon Peter Joslin (midden met rode das) bij resten van de bij Warten neergestorte Lancaster R5682.
(video) Geraakt, de laatste vlucht van de Lancaster R5682 Algemeen 28 apr, 19:00
Jan Loman, 25 jaren later 1, 1988 - zeefdruk.
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 28 apr, 18:00
Ronde van Harkema
Ronde van Harkema keert terug en wordt 5e etappeplaats wielerwedstrijd Algemeen 28 apr, 16:24
Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 28 apr, 14:58
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 28 apr, 14:00
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 28 apr, 13:02