Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo. Foto: Marcel van Kammen

Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten ‘Het Andere Friesland’ op de kaart

Algemeen

Fietsen is één van de populairste activiteiten in Zuidoost-Friesland. Dankzij het knooppuntennetwerk is fietsen daarnaast een leuke en eenvoudige manier om de omgeving te ontdekken. Het online fietsrouteplatform Fietsnetwerk.nl maakt Het Andere Friesland voor iedereen toegankelijk met vijf nieuwe themaroutes op hun website en in de fietsroute app.

Fietsen in het nog onontdekte Friesland
Als men aan Friesland denkt, worden al snel de Friese Meren, eindeloze vlakke polders, de Waddenzee en de Elf Steden genoemd. Maar er is ook een stukje Friesland dat er heel anders uitziet. Dit stukje bestaat uit afwisselende natuurgebieden met bossen, heide, zandverstuiving, koninklijke landgoederen, veenmoerassen, kanalen en knusse veendorpen: Zuidoost Friesland, oftewel ‘Het Andere Friesland’.

“Zuidoost Friesland is een prachtige regio die nog relatief onbekend is”, zegt Wouter Terpstra, directeur van Fietsnetwerk.nl. “Onterecht, vinden wij, want juist hier vind je ontzettend mooie natuur en interessante geschiedenis.”

Om de schoonheid van de streek onder de aandacht te brengen, sloeg het fietsrouteplatform de handen ineen met regiomarketingorganisatie Het Andere Friesland. Fietsen is na wandelen de populairste activiteit in deze regio om de omgeving te ontdekken. Met een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten, biedt Zuidoost Friesland fietsers ook een gemakkelijke manier om een route te ondernemen. De keuze om samen fietsroutes te lanceren was dus snel gemaakt. 

De fietsroutes
De fietsroutes hebben alle vijf hun eigen thema. Op deze manier maken fietsers kennis met de diversiteit van Zuidoost Friesland. Van de ingenieuze sluizencomplexen en de grootschalige turfwinning uit het verleden, tot de rijke geschiedenis van de Friese adel en veenbazen. In alle routes staat ook de schitterende natuur centraal.

Fietsrondje Heerenveen, Mildam en Oranjewoud - 23 km
Statige landhuizen, indrukwekkende buitenverblijven en parkachtige landgoederen: deze ronde door Heerenveen en omgeving duikt in de geschiedenis van dit veendorp dat is ontstaan als nederzetting van drie hoogstaande veenbazen en de Friese adel.

Veenwoldse route - 47 km
In deze route staat de natuur centraal. Vanuit Appelscha fiets je dwars door moerassen, heidevelden, over zandverstuivingen en langs prachtige, stille vennen. Je ontdekt het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het unieke hoogveengebied het Fochteloërveen.

Sluizenfietsroute Weststellingwerf - 48 km
Duik in de cultuurhistorie van Weststellingwerf met deze route. Je fietst langs maar liefst zes monumentale sluizen, allemaal gebouwd in de 19e of begin van de 20e eeuw. De sluizen waren belangrijke bouwwerken om overstromingen tegen te gaan en speelden een grote rol in de scheepvaart en later ook de turfvaart. Uiteraard geniet je onderweg van de schitterende, waterrijke natuur.

Fietsroute door het prachtige land van Jubbega - 49 km
Jubbega ligt midden in het gebied van De Frije Wiken. Deze ‘wiken’, ofwel wijken, zijn ontstaan door de turfwinning in de 19e eeuw. De turfstekers moesten hier hard werken en leefden onder armoedige omstandigheden. Inmiddels heeft de natuur het hier helemaal overgenomen. Je geniet hier van een uniek landschap, niet alleen in Friesland maar zelfs in Europa!

Fietsroute De Veenhoop, Beetsterzwaag en Drachten - 75 km
Deze route biedt een compleet dagje uit op de fiets. Je combineert het gezellige centrum van Drachten, waar je een terrasje of een museum kan meepikken, met landgoederen, adellijke huizen, natuurgebieden en zelfs een Nationaal Park. Fiets van natuurgebied De Kraanlannen naar De Alde Feanen en van de parktuinen van Olterterp naar de statige panden in Beetsterzwaag.

Waar te vinden?
De fietsroutes zijn beschikbaar op de website en in de gratis en gebruiksvriendelijke fietsroute app van Fietsnetwerk.nl.

Actueel

De Friese Rijders hebben al 1 miljoen mensen geholpen
Friese Rijders willen meer impact maken en rollen concept landelijk uit Algemeen 3 uur geleden
4 mei herdenking Burgum
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid - Burgum Algemeen 4 uur geleden
Generaal Onno Eichelsheim:
Generaal Onno Eichelsheim: "Al 75 jaar NAVO-bloed door onze aderen" Algemeen 5 uur geleden
V.l.n.r. Feankeninginne 2023 Aaltjse Hoekstra, skûtsjeschipper van Earnewâld Sieberen van Terwisga, blommefamke Liselot Toering en de nieuwe Feankeninginne Boukje Westerdijk.
Nieuwe Feankeninginne Earnewâld Algemeen 6 uur geleden
Module gebied
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Algemeen 7 uur geleden
Jan Loman
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 8 uur geleden
Openluchtmuseum “De Spitkeet”
Voorjaars wandeltocht Algemeen 9 uur geleden
Doe ook met met de Fluitenkruidloop.
4e Recreatieve Fluitenkruidloop Veenklooster e.o. Algemeen 10 uur geleden
Winnaars meisjes
Meisjes en dames 1ste klas te gast bij Kf de Trije Doarpen Algemeen 11 uur geleden
Opening eerste kraanwatertappunt van Feanwâlden
Tsjoch! Gezonde toost op de koning Algemeen 12 uur geleden
Kleinzoon Peter Joslin (midden met rode das) bij resten van de bij Warten neergestorte Lancaster R5682.
(video) Geraakt, de laatste vlucht van de Lancaster R5682 Algemeen gisteren
Jan Loman, 25 jaren later 1, 1988 - zeefdruk.
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 28 apr, 18:00
Ronde van Harkema
Ronde van Harkema keert terug en wordt 5e etappeplaats wielerwedstrijd Algemeen 28 apr, 16:24
Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 28 apr, 14:58
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 28 apr, 14:00
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 28 apr, 13:02