Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo. Foto: Marcel van Kammen

Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten ‘Het Andere Friesland’ op de kaart

Algemeen

Fietsen is één van de populairste activiteiten in Zuidoost-Friesland. Dankzij het knooppuntennetwerk is fietsen daarnaast een leuke en eenvoudige manier om de omgeving te ontdekken. Het online fietsrouteplatform Fietsnetwerk.nl maakt Het Andere Friesland voor iedereen toegankelijk met vijf nieuwe themaroutes op hun website en in de fietsroute app.

Fietsen in het nog onontdekte Friesland
Als men aan Friesland denkt, worden al snel de Friese Meren, eindeloze vlakke polders, de Waddenzee en de Elf Steden genoemd. Maar er is ook een stukje Friesland dat er heel anders uitziet. Dit stukje bestaat uit afwisselende natuurgebieden met bossen, heide, zandverstuiving, koninklijke landgoederen, veenmoerassen, kanalen en knusse veendorpen: Zuidoost Friesland, oftewel ‘Het Andere Friesland’.

“Zuidoost Friesland is een prachtige regio die nog relatief onbekend is”, zegt Wouter Terpstra, directeur van Fietsnetwerk.nl. “Onterecht, vinden wij, want juist hier vind je ontzettend mooie natuur en interessante geschiedenis.”

Om de schoonheid van de streek onder de aandacht te brengen, sloeg het fietsrouteplatform de handen ineen met regiomarketingorganisatie Het Andere Friesland. Fietsen is na wandelen de populairste activiteit in deze regio om de omgeving te ontdekken. Met een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten, biedt Zuidoost Friesland fietsers ook een gemakkelijke manier om een route te ondernemen. De keuze om samen fietsroutes te lanceren was dus snel gemaakt. 

De fietsroutes
De fietsroutes hebben alle vijf hun eigen thema. Op deze manier maken fietsers kennis met de diversiteit van Zuidoost Friesland. Van de ingenieuze sluizencomplexen en de grootschalige turfwinning uit het verleden, tot de rijke geschiedenis van de Friese adel en veenbazen. In alle routes staat ook de schitterende natuur centraal.

Fietsrondje Heerenveen, Mildam en Oranjewoud - 23 km
Statige landhuizen, indrukwekkende buitenverblijven en parkachtige landgoederen: deze ronde door Heerenveen en omgeving duikt in de geschiedenis van dit veendorp dat is ontstaan als nederzetting van drie hoogstaande veenbazen en de Friese adel.

Veenwoldse route - 47 km
In deze route staat de natuur centraal. Vanuit Appelscha fiets je dwars door moerassen, heidevelden, over zandverstuivingen en langs prachtige, stille vennen. Je ontdekt het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het unieke hoogveengebied het Fochteloërveen.

Sluizenfietsroute Weststellingwerf - 48 km
Duik in de cultuurhistorie van Weststellingwerf met deze route. Je fietst langs maar liefst zes monumentale sluizen, allemaal gebouwd in de 19e of begin van de 20e eeuw. De sluizen waren belangrijke bouwwerken om overstromingen tegen te gaan en speelden een grote rol in de scheepvaart en later ook de turfvaart. Uiteraard geniet je onderweg van de schitterende, waterrijke natuur.

Fietsroute door het prachtige land van Jubbega - 49 km
Jubbega ligt midden in het gebied van De Frije Wiken. Deze ‘wiken’, ofwel wijken, zijn ontstaan door de turfwinning in de 19e eeuw. De turfstekers moesten hier hard werken en leefden onder armoedige omstandigheden. Inmiddels heeft de natuur het hier helemaal overgenomen. Je geniet hier van een uniek landschap, niet alleen in Friesland maar zelfs in Europa!

Fietsroute De Veenhoop, Beetsterzwaag en Drachten - 75 km
Deze route biedt een compleet dagje uit op de fiets. Je combineert het gezellige centrum van Drachten, waar je een terrasje of een museum kan meepikken, met landgoederen, adellijke huizen, natuurgebieden en zelfs een Nationaal Park. Fiets van natuurgebied De Kraanlannen naar De Alde Feanen en van de parktuinen van Olterterp naar de statige panden in Beetsterzwaag.

Waar te vinden?
De fietsroutes zijn beschikbaar op de website en in de gratis en gebruiksvriendelijke fietsroute app van Fietsnetwerk.nl.

Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 13 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 14 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 15 uur geleden
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31