Onvergetelijk koken. Een avond waar mensen met Alzheimer samen kookten met het personeel van De Waegh in Dokkum.
Onvergetelijk koken. Een avond waar mensen met Alzheimer samen kookten met het personeel van De Waegh in Dokkum. Foto: Ik ben Wil

Stichting ‘Ik ben Wil‘ uit Dokkum wil dat we Alzheimer niet vergeten

Algemeen

Eén op de vijf mensen krijgt dementie en in 2040 zal het aantal mensen met dementie ten opzichte van 2021 verdubbeld zijn tot ruim een half miljoen. Als we niet snel gaan investeren in goede dementiezorg, woonvormen voor mensen met dementie, goede ondersteuning van mantelzorg én preventie van dementie, zijn de financiële en maatschappelijke gevolgen van volksziekte nummer één over in 2040 niet te overzien. Dat vinden de mensen achter Stichting ‘Ik ben WiI’ ook. Daarom zullen ze in 2024 blijvend aandacht vragen voor Alzheimer, een vorm van dementie. Op de planning staat onder andere een fototentoonstelling in Museum Dokkum en realisatie van ‘Wils Huiskamer’.

Stichting ‘Ik ben Wil’ komt voort uit de gelijknamige campagne die werd gevoerd in 2020, om aandacht te vragen voor Alzheimer. Gezicht van de campagne was Wil Vogt (1941-2020). Zij had Alzheimer. “Haar levensles ‘Leef je Leven’ die ze ons meegaf, dragen we iedere dag met ons mee”, vertelt zoon Titus Vogt

Onvergetelijk koken

De Stichting heeft als doel het genereren van aandacht voor de ziekte van Alzheimer en het creëren van faciliteiten en/of voorzieningen en ontspanningsmogelijkheden voor betrokkenen. Zo was er in november vorig jaar een avond ‘onvergetelijk koken’. “Een idee dat geïnspireerd was op het televisieprogramma ‘restaurant misverstand’. “Daar gaan we zeker ook een vervolg aan geven”, laat Titus weten. Eerder al realiseerde de stichting een belevingstuin, het project ‘dansen met Alzheimer’, een boottocht, educatie op scholen, een boek, tweemaal een symposium, Expeditie Kilimanjaro, een braintrainer, een zen-stoel en een tovertafel. 

Vergeet-mij-nietjes & expositie

Ondertussen zit de stichting niet stil want er staan dit jaar nog diverse activiteiten op de agenda. Zo komt er Wils Huiskamer waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en waar activiteiten voor mensen met Alzheimer en hun familieleden georganiseerd worden. Bijzonder is de fietstocht langs vorig jaar ingezaaide vergeet-mij-nietjes. Een tocht waar iedereen aan kan deelnemen. De plantjes staan symbool voor Alzheimer. Op zaterdag 18 mei organiseert de stichting deze fietstocht voor de eerste keer door de gemeente Noardeast-Fryslân. “Hierdoor hopen we in verbinding te komen met de dorpen in deze gemeente en Alzheimer op de kaart te zetten.” De opbrengst komt dan geheel ten goede aan ‘Ik ben Wil’. 

Daarnaast is het indringende verhaal van Wil vanaf 28 maart in beeld en tekst te zien in Museum Dokkum. Met de titel ‘Alzheimer dragen we samen, kunnen bezoekers meer te weten komen over de ziekte, het proces, over Wil en over de vele acties. 

Toneelstuk & symposium

Op het programma van dit jaar staat ook een symposium en een toneelstuk. “Dit wordt speciaal voor ons geschreven. “Dit gaat over een meneer die zijn vrouw verliest aan Alzheimer. Over begrip en onbegrip naar elkaar toe. Iets wat mijn ouders ook hebben meegemaakt.” Dit zal op 5 juni uitgevoerd worden. Titus: “Ik ben enorm trots dat zoveel vrijwilligers al deze activiteiten mogelijk maken.”

Voor meer informatie kijk op www.ikbenwil.nl

Basisschool De Pionier doet groen!
Basisschool De Pionier doet groen! Algemeen 4 uur geleden
Boys won 't be boys
Boys won't be boys Algemeen 5 uur geleden
dansende vissers uit Burma.
Expositie Henk Kloosterhuis in Berchhiem te Burgum. Algemeen 7 uur geleden
Doe mee aan de siezoenswandeling in het Drents-Fries Wold. Foto ter illustratie.
Doe mee aan de seizoenswandeling in het Drents-Friese Wold Algemeen 22 uur geleden
Studenten saxofoon van het Prins Claus Conservatorium.
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen gisteren
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest Algemeen 24 feb, 15:30
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach te Beetsterzwaag Algemeen 24 feb, 15:00
Op 9 en 10 maart is er weer een Geluksroute in Leeuwarden
Geluksroute Leeuwarden Algemeen 24 feb, 14:00
Wooden Moons
Wooden Moons en DJ Foeke B. kennen wensen publiek Sixties Algemeen 24 feb, 12:15
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Algemeen 24 feb, 11:00
Afbeelding
Preektocht door de Dokkumer Wouden (Derde editie) Algemeen 24 feb, 10:00
Het gesprek van Johan Haantjes
Expositie van Johan Haantjes vanaf 24 februari t/m 28 maart 2024 Algemeen 23 feb, 19:00
Scènefoto BUSterbaarlik.
Een voorstelling in een rijdende bus: nieuwe "dienstregeling" Algemeen 23 feb, 15:00