Blij met een bananendoos vol met hulpgoederen.
Blij met een bananendoos vol met hulpgoederen. Foto: Friese Rijders

(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie

Algemeen

De nood is hoog in deze wintertijd. Daarom komen de Friese Rijders met een nieuwe actie, hiermee wordt belangrijke humanitaire hulp in de vorm van 100.000 gevulde bananendozen en zes specifieke items voor de meest hulpbehoevenden in een land in oorlog geboden. De uitdaging is groot, de hulpvraag groter! De Friese Rijders gaan voor 100 vrachtritten in 20 weken, om zo honderdduizenden mensen te helpen.


Friesland, Groningen en Drenthe  

Friese Rijders is een non-profit vrijwilligersorganisatie. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn ze actief met het bieden van hulp aan de inwoners van Oekraïne. In ruim 130 ritten hebben ze veel goederen mogen brengen en tijdens de eerste maanden vluchtelingen mee teruggenomen naar Nederland waar hen een veilig onderdak kon worden aangeboden.

De vrijwilligersorganisatie draagt de naam Friese Rijders, maar heeft sinds het uitbreken van de oorlog veel bijval gekregen in Groningen en Drenthe. Deze actie kan dan ook alleen slagen wanneer deze uitdaging gezamenlijk wordt aangegaan. Er zijn ongeveer 1.750 dorpen, steden en gehuchten in Noord-Nederland. Tevens dus een oproep om in actie te komen in al deze dorpen en steden.

Unieke lijn binnen Oekraïne

Door het unieke netwerk van 450 chaplains van leger en politie komen de goederen op de plek waar dat het meest nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld blinden, weduwen, armen en wezen. Maar de goederen komen ook in het frontlinie-gebied wat circa 1200x100 km groot is. Hier leven honderdduizenden burgers onder zware omstandigheden. Waar nodig brengen ze ook goederen naar soldaten in het frontlinie-gebied. Want velen waren voor de oorlog geen soldaat. Zij leven nu onder continue dreiging en spanning in de kou en modder, terwijl er elk moment een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Ook zij hebben onze humanitaire hulp hard nodig.  

Distributiecentrum

Voor het bijeenbrengen van alle bananendozen is een distributiepunt geopend in Haulerwijk. De plek is een bewuste keuze omdat het centraal ligt voor elke actiegroep of individu in het noorden. Hier komen alle bananendozen binnen en worden ze gecontroleerd en gereed gemaakt voor transport. Dit gebeurt door de Oekraïense gemeenschap die in Haulerwijk als vluchteling woont. Zij helpen mee om zo hun thuisland deze winter door te helpen.

De vrachtwagens worden hier geladen en rijden rechtstreeks naar één van de vier losadressen in Oekraïne. Daarna start de verspreiding van de dozen en goederen. Hiervoor maakt de organisatie gebruik van een groot en betrouwbaar netwerk van militaire chaplains. Zij verspreiden de dozen naar de meest hulpbehoevenden en daar waar de nood het hoogst is.

Uitdaging

Voor het helpen bij de eerste nood is de uitdaging gesteld voor de maand december van 15.000 gevulde dozen! Voor transportkosten van 15 ritten en aanschaf van extra hulpmiddelen is er een bedrag nodig van €75.000,-. Elke gift is van harte welkom en wordt volledig besteed aan dit doel.

Zo ligt er bijvoorbeeld momenteel een vraag vanuit Oekraïne voor 40 generatoren. Zodra de giften er zijn, gaan deze generatoren binnen een week naar het frontliniegebied voor burgers en militairen.

Helpt u mee? Alleen samen kunnen we dit doel bereiken. Kijk voor meer info op www.frieserijders.nl

Basisschool De Pionier doet groen!
Basisschool De Pionier doet groen! Algemeen 4 uur geleden
Boys won 't be boys
Boys won't be boys Algemeen 5 uur geleden
dansende vissers uit Burma.
Expositie Henk Kloosterhuis in Berchhiem te Burgum. Algemeen 7 uur geleden
Doe mee aan de siezoenswandeling in het Drents-Fries Wold. Foto ter illustratie.
Doe mee aan de seizoenswandeling in het Drents-Friese Wold Algemeen 22 uur geleden
Studenten saxofoon van het Prins Claus Conservatorium.
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen gisteren
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest Algemeen 24 feb, 15:30
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach te Beetsterzwaag Algemeen 24 feb, 15:00
Op 9 en 10 maart is er weer een Geluksroute in Leeuwarden
Geluksroute Leeuwarden Algemeen 24 feb, 14:00
Wooden Moons
Wooden Moons en DJ Foeke B. kennen wensen publiek Sixties Algemeen 24 feb, 12:15
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Algemeen 24 feb, 11:00
Afbeelding
Preektocht door de Dokkumer Wouden (Derde editie) Algemeen 24 feb, 10:00
Het gesprek van Johan Haantjes
Expositie van Johan Haantjes vanaf 24 februari t/m 28 maart 2024 Algemeen 23 feb, 19:00
Scènefoto BUSterbaarlik.
Een voorstelling in een rijdende bus: nieuwe "dienstregeling" Algemeen 23 feb, 15:00