In de Wilgen startte deze week een nieuw deelautoproject. Op de foto de deelnemers van links naar rechts: Serge Smit, Jan Stelwagen, Hilda Wiersma-De Haan, Jacqueline Tamminga, en Hinke Stelwagen. Jaap en Anna Heideveld ontbreken op de foto.
In de Wilgen startte deze week een nieuw deelautoproject. Op de foto de deelnemers van links naar rechts: Serge Smit, Jan Stelwagen, Hilda Wiersma-De Haan, Jacqueline Tamminga, en Hinke Stelwagen. Jaap en Anna Heideveld ontbreken op de foto. Foto: Actief Media

(video) In De Wilgen delen ze samen een elektrische auto

Algemeen

Video - De elektrische deelauto is geen onbekend fenomeen meer in Friesland. Verschillende maatschappelijke dorpsinitiatieven via energiecoöperaties, komen van de grond en zijn inmiddels van start gegaan. Veelal bieden commerciële partijen de deelauto’s in grotere steden aan maar niet in dorpen. Zo is Fossylfrij Fryslân één van de aanjagers van de deelauto onder de naam Buurtbestuurder. Er rijden sinds oktober 2022 deelauto’s in Balk, Akkrum en IJlst. Sinds afgelopen maandag rijdt er dus ook een elektrische deelauto in De Wilgen (Smallingerland). Dit is een initiatief van de Energie Transitie Coöperatie. 


“Onze Energie Transitie Coöperatie wordt gevormd door een groep enthousiaste vrijwilligers uit De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat. Door het gebruik van lokale kennis en talenten werken wij aan het realiseren van onze gezamenlijke droom: drie energie neutrale dorpen in 2030”, legt voorzitter Richard Zwart uit. 

Droom werkelijkheid

Die droom wordt nu een stukje werkelijkheid met de start van het deelautoproject. “Onlangs hebben we een wervingscampagne voor het vinden van deelnemers aan een proef met deelauto’s. We zochten vijf mensen en hebben er zeven gevonden. Dit betekent dat er twee op de reservebank zitten. Mocht tijdens de proef blijken dat de elektrische auto nog te veel stil staat, dan kunnen deze twee mensen alsnog instappen.”

Kosteloos uitproberen

De proef kon maandag officieel beginnen met het overhandigen van de sleutel van een Volkswagen ID3 aan de deelnemers. Ze kregen ook meteen instructies van deelneemster Jacqueline Tamminga. Want het is voor sommigen toch even wennen om een elektrische auto met automaat te rijden. Een van de deelnemers heeft een laadpaal en dit zal de centrale plek worden waarvandaan de overige deelnemers de auto kunnen gaan gebruiken. Het mooie is dat deze vijf ETC-leden de deelauto drie maanden kosteloos mogen uitproberen. Richard Zwart: “Aan het einde van de proefperiode maken we de balans op. Valt die positief uit? Dan nemen we de lessen uit de proefperiode mee en gaan we door met delen!”

Libertas verliest nipt in meeslepend duel van koploper FC. Marlène!
Libertas verliest nipt in meeslepend duel van koploper FC. Marlène! Algemeen 12 uur geleden
Nk showtwirl, goud en EK ticket voor Release Dokkum
Showcorps Release gekroond tot Nederlands kampioen! Algemeen 13 uur geleden
Oude foto
"Dreeg potsje voetbal " levert eerste puntendeling van het seizoen op Algemeen 14 uur geleden
Jack Kooistra, met blauw kostuum, ontving Herinneringskruis Nieuw-Guinea en krijgt de felicitaties van majoor Marco Kroon.
Jack Kooistra ontving Herinneringskruis Nieuw-Guinea Algemeen 14 uur geleden
Kollum-Wolvega 1-1
Kollum komt niet tot winst tegen FC Wolvega Algemeen 16 uur geleden
wedstrijd Ropta Boys - Dokkum
Officieus wordt officieel, degradatie Ropta Boys een feit Algemeen 16 uur geleden
Buitenpost schiet niks op met punt tegen Longa ‘30
Buitenpost schiet niks op met punt tegen Longa '30 Algemeen 17 uur geleden
Johan Mulder kijkt toe hoe spits Rudmer Loonstra tevergeefs koppend het doel zoekt
Zure druiven voor Be Quick Dokkum tegen pover Hardegarijp Algemeen 17 uur geleden
Tuorke en Jurre delen geliefde bloemetjes voor moederdag
Tuorke en Jurre delen geliefde bloemetjes voor moederdag Algemeen 18 uur geleden
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opeinde. Foto ter illustratie
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Algemeen 19 uur geleden
Ropta Boys Girls Day
Ropta Boys Girls Day Algemeen 19 uur geleden
In het Pinksterweekend is het Dag van het kasteel
Friese kastelen open tijdens landelijke Dag van het Kasteel Algemeen 19 uur geleden
3 miljoen boeken te koop tijdens de grootste boekenbeurs van Nederland.
3 miljoen boeken te koop tijdens de grootste boekenbeurs van Nederland Algemeen 12 mei, 19:00