Suppers ruimen op het afval in het water op.
Suppers ruimen op het afval in het water op. Foto: FMF

Samen voor schone wateren: Tytsjerksteradiel in actie tijdens Skjin Wetter!

Algemeen

Tytsjerksteradiel maakt zich klaar voor Skjin Wetter! Het opruimevenement vindt plaats in de week van 7 t/m 14 oktober. Op maandag 9 oktober zal wethouder Tytsy Willemsma Skjin Wetter officieel in Earnewâld openen.

Na de aftrap stappen de leerlingen van de basisscholen CBS de Wrâldpoarte en De Twirre aan boord van het skûtsje van Annage. Zij varen samen met een volgboot, die kano’s en SUP’s meeneemt, naar de Alde Feanen. Vervolgens gaan de leerlingen per kano en SUP het gebied opruimen. Ook It Fryske Gea helpt mee om de Alde Feanen op te ruimen, ze nemen de waterkanten voor hun rekening. In de week van Skjin Wetter gaan zoveel mogelijk clubs, verenigingen, scholen en ondernemers in Fryslân aan de slag om onze prachtige provincie te ontdoen van zwerfafval.

Afval bestaat niet
Bestaat afval eigenlijk wel? Als je het aan de projectleider van Skjin Wetter vraagt niet. Lemke Statema, legt uit: “Vaak kunnen we spullen die we weggooien nog prima gebruiken of laten repareren. Als dat niet meer mogelijk is, kunnen we het recyclen zodat het weer een nieuw product wordt. Pas als je iets niet meer kunt hergebruiken, repareren of recyclen is het afval.” Lemke is positief over de nieuwe statiegeld regels: “Deze regels zorgen ervoor dat we ons ervan bewust worden dat deze verpakkingen van waarde zijn. Daardoor zullen ze veel minder in het milieu rondzwerven en goed gerecycled worden.”

De feestelijke afsluiting van Skjin Wetter vindt plaats op 14 oktober om 14.00 uur in Leeuwarden voor Natuurmuseum Fryslân. Dit is tevens de opening van de tentoonstelling ‘De Grote ZooiZee’. De deelnemers van Skjin Wetter kunnen meedoen aan een jutterswedstrijd door hun meest kostbare, opvallende of mooiste vondst in te leveren. Deze schat krijgt een plekje in het Skjin Wetter Juttershuisje in het museum. Alle deelnemers van Skjin Wetter mogen op zaterdag 14 oktober na de afsluiter van Skjin Wetter ‘De Grote ZooiZee’ bezoeken.

Later dit jaar zullen er ook nog activiteiten plaatsvinden in het thema van Skjin Wetter. Zo kun je in november meedoen aan een Zero Waste wandeltour in Sneek, Leeuwarden, Dokkum of Harlingen. Tijdens deze tour leer je hoe je in deze steden afvalvrij boodschappen kunt doen. Deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door het sponsorbedrag dat Skjin Wetter heeft ontvangen van de Leeuwarder Rotary Clubs. Pieter de Haan, lid van de Rotary Clubs van Leeuwarden: “De vijf Leeuwarder Clubs zetten zich in voor het klimaatprobleem; dichtbij huis en ook wereldwijd. Water is een speerpunt, dus we werken graag mee aan schoon water met middelen én door zelf aan de slag te gaan.”

Skjin Wetter in Fryslân
Skjin Wetter is een jaarlijks terugkerend schoonmaakevenement, wat mogelijk wordt gemaakt door de FMF en Wetterskip Fryslân. Dit jaar vindt Skjin Wetter plaats in 9 Friese gemeenten: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke. Ruim 2000 vrijwilligers doen met hun club, vereniging, organisatie, school of onderneming mee door samen op te ruimen. Skjin Wetter heeft als doel om Fryslân schoner te maken én te houden. Naast de opruimacties worden er ook leerzame theaterlessen aangeboden door Wetterskip Fryslân. Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld door Theater Smoar voor het voortgezet onderwijs. Tijdens deze lessen leren de leerlingen op een humoristische en interactieve manier over de gevolgen van zwerfaval op onze leefomgeving.

Nk showtwirl, goud en EK ticket voor Release Dokkum
Showcorps Release gekroond tot Nederlands kampioen! Algemeen 3 uur geleden
Oude foto
"Dreeg potsje voetbal " levert eerste puntendeling van het seizoen op Algemeen 4 uur geleden
Jack Kooistra, met blauw kostuum, ontving Herinneringskruis Nieuw-Guinea en krijgt de felicitaties van majoor Marco Kroon.
Jack Kooistra ontving Herinneringskruis Nieuw-Guinea Algemeen 4 uur geleden
Kollum-Wolvega 1-1
Kollum komt niet tot winst tegen FC Wolvega Algemeen 6 uur geleden
wedstrijd Ropta Boys - Dokkum
Officieus wordt officieel, degradatie Ropta Boys een feit Algemeen 6 uur geleden
Buitenpost schiet niks op met punt tegen Longa ‘30
Buitenpost schiet niks op met punt tegen Longa '30 Algemeen 7 uur geleden
Johan Mulder kijkt toe hoe spits Rudmer Loonstra tevergeefs koppend het doel zoekt
Zure druiven voor Be Quick Dokkum tegen pover Hardegarijp Algemeen 7 uur geleden
Tuorke en Jurre delen geliefde bloemetjes voor moederdag
Tuorke en Jurre delen geliefde bloemetjes voor moederdag Algemeen 8 uur geleden
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opeinde. Foto ter illustratie
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Algemeen 9 uur geleden
Ropta Boys Girls Day
Ropta Boys Girls Day Algemeen 9 uur geleden
In het Pinksterweekend is het Dag van het kasteel
Friese kastelen open tijdens landelijke Dag van het Kasteel Algemeen 9 uur geleden
3 miljoen boeken te koop tijdens de grootste boekenbeurs van Nederland.
3 miljoen boeken te koop tijdens de grootste boekenbeurs van Nederland Algemeen 23 uur geleden
Negative Approach
Negative Approach zorgt voor een onvergetelijke avond in Iduna Algemeen gisteren