Met magneetvissen haal je de meest bijzondere voorwerpen uit het water. Regelmatig heeft de magneet een oude fiets beet.
Met magneetvissen haal je de meest bijzondere voorwerpen uit het water. Regelmatig heeft de magneet een oude fiets beet. Foto: FMF

Dantumadiel in actie tijdens Skjin Wetter! Help je mee?

Algemeen

Dantumadiel maakt zich klaar voor Skjin Wetter! Het opruimevenement vindt plaats in de week van 7 t/m 14 oktober. Op zaterdag 7 oktober zal wethouder Gerben Wiersma Skjin Wetter in Damwâld openen. De opening vindt plaats bij de vissteiger in het Botkepark. Hierna gaan de inwoners van Damwâld aan de slag met het opruimen van zwerfafval. 

Wethouder Wiersma helpt ook mee, hij zal laarzen aantrekken om zwerfafval op te ruimen in de vijver. In de gemeente Dantumadiel zullen BSO Kids First, All41, Sociaal Links, ’t Stationnetje, Camping de Zilveren Maan en inwoners van Rinsumageast op een ander moment in de actieweek meehelpen om de gemeente schoner te maken. In de week van Skjin Wetter gaan zoveel mogelijk clubs, verenigingen, scholen en ondernemers in Fryslân aan de slag om onze prachtige provincie te ontdoen van zwerfafval.

Afval bestaat niet
Bestaat afval eigenlijk wel? Als je het aan de projectleider van Skjin Wetter vraagt niet. Lemke Statema, legt uit:“Vaak kunnen we spullen die we weggooien nog prima gebruiken of laten repareren. Als dat niet meer mogelijk is, kunnen we het recyclen zodat het weer een nieuw product wordt. Pas als je iets niet meer kunt hergebruiken, repareren of recyclen is het afval.” Lemke is positief over de nieuwe statiegeld regels: “Deze regels zorgen ervoor dat we ons ervan bewust worden dat deze verpakkingen van waarde zijn. Daardoor zullen ze veel minder in het milieu rondzwerven en goed gerecycled worden.”

De feestelijke afsluiting van Skjin Wetter vindt op 14 oktober om 14.00 uur plaats in Leeuwarden voor Natuurmuseum Fryslân. Dit is tevens de opening van de tentoonstelling ‘De Grote ZooiZee’. De deelnemers van Skjin Wetter kunnen meedoen aan een jutterswedstrijd door hun meest kostbare, opvallende of mooiste vondst in te leveren. Deze schat krijgt een plekje in het Skjin Wetter Juttershuisje in het museum. Alle deelnemers van Skjin Wetter mogen op zaterdag 14 oktober na de afsluiter van Skjin Wetter ‘De Grote ZooiZee’ bezoeken.

Later dit jaar zullen er ook nog activiteiten plaatsvinden in het thema van Skjin Wetter. Zo kun je in november meedoen aan een Zero Waste wandeltour in Sneek, Leeuwarden, Dokkum of Harlingen. Tijdens deze tour leer je hoe je in deze steden afvalvrij boodschappen kunt doen. Deze activiteiten wordt mogelijk gemaakt door het sponsorbedrag dat Skjin Wetter heeft ontvangen van de Leeuwarder Rotary Clubs. Pieter de Haan, lid van de Rotary Clubs van Leeuwarden: “De vijf Leeuwarder Clubs zetten zich in voor het klimaatprobleem; dichtbij huis en ook wereldwijd. Water is een speerpunt, dus we werken graag mee aan schoon water met middelen én door zelf aan de slag te gaan.”

Skjin Wetter in Fryslân
Skjin Wetter is een jaarlijks terugkerend schoonmaakevenement, wat mogelijk wordt gemaakt door de FMF en Wetterskip Fryslân. Dit jaar vindt Skjin Wetter plaats in 9 Friese gemeenten: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke. Ruim 2000 vrijwilligers doen met hun club, vereniging, organisatie, school of onderneming mee door samen op te ruimen. Skjin Wetter heeft als doel om Fryslân schoner te maken én te houden. Naast de opruimacties worden er ook leerzame theaterlessen aangeboden door Wetterskip Fryslân. Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld door Theater Smoar voor het voortgezet onderwijs. Tijdens deze lessen leren de leerlingen op een humoristische en interactieve manier over de gevolgen van zwerfaval op onze leefomgeving.

Actueel

Afbeelding
Energiebank en voedselbanken in Friesland geven gratis ledlampen weg Algemeen 13 minuten geleden
Afbeelding
Kritiek op vergisterplan Sonac, raad nu aan zet Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
(video) Indringende documentaire 'Hunting Jack' over het leven van journalist Jack Kooistra Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsfeest in De Lawei dit jaar gratis Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen gisteren
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen 4 dec., 08:30
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10