De Luchtfietsers vragen aandacht voor de klimaatcrisis.
De Luchtfietsers vragen aandacht voor de klimaatcrisis. Foto: Actief Media - Hennie de Jong

Klimaatfietstocht van 1200 kilometer langs de Waddenkust

Algemeen

Het collectief van fietsende klimaatactivisten De Luchtfietsers vertrekt op zondag 2 juli met zo’n 100 fietsers voor een fietstocht van 1200 kilometer langs de gehele Waddenkust, van Texel naar Esbjerg in Denemarken. Met de tocht vragen zij aandacht voor de gevolgen van de klimaatcrisis voor het Waddengebied. 

Op 2 juli fietsen De Luchtfietsers over de Afsluitdijk naar Harlingen. Het fietspad over de Afsluitdijk wordt door Rijkswaterstaat op 1 en 2 juli 2023 eenmalig opengesteld zodat de deelnemers van de Waddenfietstocht van De Luchtfietsers de iconische dijk over kunnen steken. Het eerste weekend van juli is de enige keer dit jaar dat de Afsluitdijk toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Vanwege de versterking van de Afsluitdijk is het fietspad over de dijk al sinds april 2019 gesloten. 

Mensen van onder andere Milieudefensie en Milieudefensie Jong sluiten op 2 juli in Den Helder aan bij De Luchtfietsers voor de overtocht over de Afsluitdijk. In Den Helder vertrekken de fietsers om 10.45 uur op het Julianaplein tegenover het treinstation. Om ongeveer 14.00 uur zullen zij vanuit Den Oever de Afsluitdijk oversteken. 

Met de Waddenfietstocht willen De Luchtfietsers het Wad een stem geven. Dirk Kuiken van De Luchtfietsers: “Hoewel het Waddengebied Unesco Werelderfgoed is, gaan economische en militaire belangen nog altijd boven de ecologische waarde van het Wad. Sterker: het Wad wordt ernstig bedreigd door de gevolgen van ‘onze’ westerse overconsumptie: klimaatverandering, vervuiling, toerisme en bodemdaling door het winnen van gas en zout onder de Waddenzee. Wij gaan onderzoeken hoe het Wad, hoe de natuur wél gehoord kan worden.”

Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong fietst mee over de Afsluitdijk: “Het Waddengebied wordt bedreigd door de klimaatcrisis. Er wordt olie- en zout gewonnen en ondanks enorme weerstand lijkt het Rijk de gaswinning bij Ternaard aan de Friese kust door te drukken. Oliebedrijf Shell gaat dus boren in een uniek natuurgebied. Daar schrikken wij van.” Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de boringen bij Ternaard.

Waddentocht 1978

De fietstocht van De Luchtfietsers is een vervolg op een eerdere fietstocht langs de Waddenzee, dit jaar precies 45 jaar geleden. In de zomer van 1978 fietsten een paar honderd bezorgde mensen uit Nederland, Duitsland en Denemarken (onder andere van de Waddenvereniging, Milieudefensie en Duitse en Deense organisaties) van Den Helder naar Esbjerg. Zij wilden daarmee aandacht vragen voor de toen spelende bedreigingen voor de Waddenzee: giflozingen, overbevissing en economische en militaire activiteiten in en rond het Wad.

Bijzonder is dat één van de fietsers die 45 jaar geleden meefietsten ook dit jaar weer meedoet aan de Waddentocht.

Praktische info: 

- De Waddentocht start op 2 juli 2023 op Texel (Den Hoorn) en eindigt op 21 juli in Esbjerg in Denemarken.

- De fietsers rijden in 4 dagen langs het Nederlandse deel van de Waddenkust:

2 juli: Texel – Harlingen
3 juli: Harlingen – Hornhuizen (Groningen)
4 juli: Hornhuizen – Delfzijl
5 juli: Delfzijl – Emden (Duitsland)

- Op maandag 3 juli houdt Extionction Rebellion Fryslân samen met De Luchtfietsers om exact 12.00 uur tijdens het luchtalarm een zogeheten “Die-in” op de zeedijk bij Holwerd, bij de metershoge vrouwenbeelden “Wachten op hoog water” van kunstenaar Jan Ketelaar. Tijdens een die-in wordt het luchtalarm een klimaatalarm en gaan demonstranten “dood” op de grond liggen om aandacht te vragen voor de dreigende massa-extinctie van het leven op aarde door de klimaatcrisis.

- Meer info over de Waddenfietstocht is te vinden op de website van De Luchtfietsers: https://deluchtfietsers.nl/

Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen gisteren
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10
Afbeelding
Kerstconcert Jeduthun Algemeen 3 dec., 10:27