Jan Vriesinga, vooraan in het midden, geeft al jaren met veel plezier les in linedance.
Jan Vriesinga, vooraan in het midden, geeft al jaren met veel plezier les in linedance. Foto: ActiefMedia

(video) Van dansen word je vrolijk én fit

Algemeen

Video - Dat het gezellig is tijdens een avondje countrydansen wordt al snel duidelijk. Maar wat maakt het nou zo bijzonder? Volgens dansleraar Jan Vriesinga is het een combinatie van verschillende factoren waardoor deze dansstijl nog steeds zo populair is.


Linedansen, de naam zegt het al: dansen in een lijn, waarbij alle dansers tegelijk dezelfde pasjes uitvoeren. Je doet het zonder lichamelijk contact met de andere dansers te hebben, maar er zijn ook koppeldansen. Jan geeft al meer dan 25 jaar les en haalt nog steeds veel voldoening uit deze manier van bewegen op muziek. “Het is een aparte muziekstijl waar je wat in kunt wegzweven”, vindt Jan. “Je hebt binnen de countrymuziek vele stijlen, van rustig naar snel en van Catalaans naar non-country. Bij country is het zo dat elk nummer een eigen dansje heeft en dat maakt het nou zo leuk.”

Elke avond les

In de jaren ’90 is Jan, na een tip van zijn zusje, begonnen met les. “Ik heb eerst een paar jaar les gehad en ben daarna zelf les gaan geven aan kinderen, beginners en gevorderden. Ook had ik een demogroep. In 2000 ben ik voor mezelf begonnen. Tegenwoordig geef ik vier avonden per week les: in Leeuwarden, Oenkerk en twee avonden in Twijzel. Tijdens deze lessen leren de mensen elke twee weken een nieuwe dans.” Op vrijdagavond wordt Catalaanse country gegeven. Deze manier van dansen is net even wat spannender en sneller doordat de choreografie wat moeilijker is.

Bewegen op muziek

Volgens Jan kan iedereen het leren, hoe oud of jong je ook bent. “De jongste die bij ons op les zit is rond de 23 jaar en de oudste in de 80.” Daarnaast is het een gezellige workout, want je staat tijdens een dansavond toch al snel zo’n twee uren op de dansvloer. Ankie Zijlstra (77) danst al jaren actief en kan dit beamen: “It hâldt my seker wol fit. Derneist makket bewege op muzyk it spesjaal foar my.” Als je op les komt leer je als eerste de ‘First Step’, gevolgd door dansjes zoals ‘Red Hot Salsa’ en ‘Down on your uppers’. Nelleke Bakker zit nu ruim een jaar op les en heeft al heel veel dansjes eigen gemaakt. “De muziek en dat je in beweging bent maakt het voor mij zo leuk. Daarnaast is het gewoon heel erg gezellig. Tijdens demonstraties laten we de mensen zien hoe leuk het is om te dansen op deze muziek.”

Workshops en demo’s 

Dat linedancen nog steeds erg populair is, blijkt wel uit de vele workshops waar Jan voor wordt gevraagd. “Tijdens buurtfeesten, dorpsfeesten en noem maar op vinden ze het leuk dat ik, samen met mijn vriendin Franciska, een workshop kom geven. Ik leer de mensen een paar dansjes welke altijd snel worden meegedanst. De sfeer is erg gezellig en mensen vinden het leuk iets nieuws te leren. Ook worden we geregeld gevraagd voor demonstraties.”

Een dansje wagen?

In de wintermaanden is er wekelijks les en in de zomer is het ‘zomerdansen’, waarbij je elke week vrijblijvend kan komen dansen. Het zomerseizoen wordt altijd afgesloten met een gezellige barbecue. In september starten weer nieuwe lessen. Ook voor beginners. Je bent welkom voor een proefles!

Dansleraar Jan Vriesinga | 06 – 41 95 88 44

Afbeelding
Kinke Kooi wint provinciale Gerrit Bennerprijs 2023 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
“Oude sluis Ezumazijl dient opgeknapt te worden" Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Route Wad een Kunst Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Als monumenten konden praten... Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Poppodium Badhus opent muziekseizoen 2023/2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Drachten krijgt er wellicht 15 camperplaatsen bij Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Allerlaatste Nederlandse show punklegendes Cockney Rejects in Iduna Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
MuseumnachtFRL bij Terp Hegebeintum met archeologisch onderzoeker Robbert Velt Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Boeren spelen de hoofdrol tijdens filmavond Museumnacht bij het Fries Landbouw museum Algemeen 28 sep., 20:00
Afbeelding
Kunstenaars en kraftlieden krijgen podium bij Observeum tijdens museumnacht Algemeen 28 sep., 18:30
Afbeelding
Nieuwe Parkhaven in Drachten klaar voor volgend vaarseizoen? Algemeen 28 sep., 17:07
Afbeelding
Jos Thie houdt Theun de Vrieslezing over ´Ketters´ Algemeen 28 sep., 16:08
Afbeelding
Hypocrisy-frontman met sideproject PAIN in Iduna Algemeen 28 sep., 14:57