V.l.n.r.: Alice Muller (lid College van Bestuur ROC Friese Poort), Bert Kleinlugtenbeld (voorzitter Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smelinghe), burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en commissaris van de koning Arno Brok, die de officiële openingshandeling verrichtte door zijn handtekening te zetten (op het bordje tussen hen in).
V.l.n.r.: Alice Muller (lid College van Bestuur ROC Friese Poort), Bert Kleinlugtenbeld (voorzitter Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smelinghe), burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en commissaris van de koning Arno Brok, die de officiële openingshandeling verrichtte door zijn handtekening te zetten (op het bordje tussen hen in). Foto: Ruben van Vliet

Bij nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management in Drachten draait alles om duurzaamheid!

Algemeen

ROC Friese Poort heeft voor de opleidingen gekoppeld aan ‘Zorg en Welzijn’ een nieuw schoolgebouw op het terrein van Nij Smellinghe in Drachten gekregen. Daar is ook dit schooljaar de nieuwe én unieke opleiding Sustainable Hospitality Management (SHM) gestart.

Je zou het in het Nederlands kunnen vertalen als leiding geven aan duurzame gastvrijheid. Belangrijk onderdeel van de opleiding vormen de medewerkers en patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe. Het betreft een mbo-opleiding op niveau 4.

Aan docent Peter Wegeling legde Actief enkele vragen voor.

Waarom deze Engelstalige naam? ‘Duurzame Gastvrijheidsopleiding’ (DGO) had toch ook gekund?

Wegeling: “In het MBO kom je wel vaker Engelse termen tegen. Daar de uitvoering van de gastvrijheid niet alleen de horeca raakt, maar ook facilitair en zorg, was de naam ‘hospitality’ veel meer op zijn plek. Je merkt dat binnen diverse sectoren in het bedrijfsleven de term ‘hospitality’ een steeds grotere rol speelt en daarmee een normaal begrip wordt binnen de Nederlandse taal.Daarnaast is het qua herkenbaarheid ook handig als ze naar het buitenland willen om daar stage te lopen. Ze kunnen in principe naar alle landen waar ROC Friese Poort contacten mee heeft.”

Hoeveel leerlingen worden er voor deze opleiding verwacht en hoeveel docenten zijn hier voor nodig?

Wegeling: “Dat is nog onzeker, zoals in elke MBO-opleiding, hangt dit af van het aantal aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar. Er zijn nu twee horeca-docenten die als basis Nij Smellinghe hebben, daar ben ik er zelf één van. Er zijn echter veel meer docenten betrokken bij deze opleiding, gezien de breedte ervan. We hopen in ieder geval ieder jaar met een klas te starten, dus ongeveer 60 studenten over een aantal jaren.”

Wat verstaan jullie onder ‘duurzaam’: slaat dat op het energieverbruik, of is het veel breder?

Wegeling: “Alles binnen deze opleiding draait om duurzaamheid en de impact daarvan op de regio! Binnen bijvoorbeeld projecten onderzoeken de huidige studenten van alles; van de impact van voedsel tot het energieverbruik tot personeelsbeleid en meer. Het voedsel moet bijvoorbeeld bijdragen aan het herstel van de patiënten in het ziekenhuis.”

“Een andere student heeft bijvoorbeeld het energieverbruik van de TL-verlichting in de keuken berekend en de kosten en opbrengsten van vervanging door middel van LED-lampen. Vooral ook inzicht in de route van het voedsel; van de boer tot aan de mond van de patiënt is van groot belang. Hoe korter de route, hoe beter. Na hun afstuderen kunnen deze studenten op allerlei manieren zorgen voor impact in het bedrijfsleven en in de regio op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken.”

Zijn de studenten verplicht om bij Nij Smellinghe praktijkervaring op te doen, of mag dat eventueel ook elders?

Wegeling: “Ze lopen in het eerste jaar praktijk in Nij Smellinghe, maar daarnaast ook stage in de horeca. Later kan dit ook binnen andere sectoren, op die manier krijgen ze een zo breed mogelijke opleiding aangeboden.”

Nieuwbouw duurzaam en circulair

Bij de bouw van de nieuwe school waren duurzaam en circulair het uitgangspunt. De nieuwbouw is van hout gemaakt en volledig demontabel. Het gebouw wordt duurzaam verwarmd door middel van een Warmte-Koude-Opslag en de elektriciteit wordt opgewekt door 9.000 zonnepanelen.

19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 6 uur geleden
Spinsters bij De Sûkerei
Alde Maaie bij museum De Sûkerei Algemeen 7 uur geleden
Kinderboekenschrijvers on tour!
Kinderboekenschrijvers on tour! Algemeen 8 uur geleden
Fietsen uit vroegere tijden.
De historische Fietsgroep Noord Algemeen 9 uur geleden
Een plaatje van de mogelijke nieuwe 'hangarwoningen' op het noordelijk deel van het vliegveld van Drachten.
Nieuw bestuur Vliegveld Drachten "snel aan de slag" Algemeen 10 uur geleden
Samen wandelen in het groen zorgt voor verbinding met elkaar en de natuur.
Samen wandelen in het groen zorgt voor verbinding met elkaar en de natuur Algemeen gisteren
Maak kennis met de muziekverenigingen van Smallingerland
Muzikale fietsroute Smellingerlûd zet regionale muziekverenigingen in het zonnetje! Algemeen 7 mei, 16:02
100-jarige C.M.V. Excelsior Veenwoudsterwal viert 18 mei jubileumconcert.
100-jarige C.M.V. Excelsior Veenwoudsterwal viert 18 mei jubileumconcert Algemeen 7 mei, 15:00
Yllustraasje fan Luuk foar Riemkje haar 80e jierdei
Riemkje Pitstra 80 jier! Algemeen 7 mei, 14:02
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland weer gestart Algemeen 7 mei, 13:00
Burgemeester Jeroen Gebben, Aline Sprokkereef en Miriam Meijer
Het nieuwe Burgum Magazine is uit! Algemeen 7 mei, 12:31
De Kia is het meest geregistreerde merk electrische auto in april 2024
Verkoop elektrische auto's stijgt met 9,6% ondanks marktdaling van 3,8% Algemeen 7 mei, 11:36
Vaste planten: een musthave voor je tuin!.
Vaste planten: een musthave voor je tuin! Algemeen 7 mei, 11:30